Απόφαση ΒΟΜΒΑ! Αφορά τον υπολογιστή σας…

wpid-wp-1474607883636.jpeg

«Ναι» στη χρήση στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των υπαλλήλων τους από τους εργοδότες για ποινική και αστική διεκδίκηση λένε δυο εισηγήσεις στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Συγκεκριμένα, ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλης Πλιώτας και ο αρεοπαγίτης Απόστολος Παπαγεωργίου στις εισηγήσεις τους αναφέρουν πως είναι συνταγματική και νόμιμη η χρήση των επίμαχων στοιχείων στην περίπτωση που οι υπάλληλοι ανέλαβαν εργασία σε ανταγωνιστική εταιρία.
Στις εισηγήσεις τους αναφέρουν πως δεν είναι απαραίτητη η άδεια των υπαλλήλων συμπληρώνοντας πως μια τέτοια κίνηση είναι θεμιτή και δεν τίθεται θέμα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου προσωπικών δεδομένων.
Όπως τονίζουν «οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντα του εργοδότη τους, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό, με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη που απασχολούνται».
Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο με αφορμή υπόθεση υπαλλήλων που φέρονται να διοχέτευαν επιχειρηματικά μυστικά σε ανταγωνίστρια εταιρία με την οποία στη συνέχεια συνεργάστηκαν.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.


Πηγή