ΜΑΣ ΠΛΑΣΑΡΟΥΝ ΦΕΤΑ… MADE IN ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ!

wpid-wp-1473965823507.jpeg

Την συμφωνία της ΕΕ με έξι χώρες της Αφρικής, βάσει της οποίας καταργείται η προστασία ονομασίας προέλευσης για την ελληνική φέτα και τις ελιές Καλαμών, κατήγγειλε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ξέσπασε κατά της Κομισιόν και της Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ για τη η Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ και των έξι χωρών της Μεσημβρινής (Μποτσουάνα, Λεσόθο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότιος Αφρική και Ζουαζιλάνδη) που καταργεί κάθε προστασία σε σχέση με την ελληνική φέτα και τις ελιές Καλαμών.

Όπως επισήμανε ο κ. Μαριάς, η περίφημη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης Ε.Ε- χωρών Νοτίου Αφρικής «που ήδη ισχύει προσωρινά από 1η Ιουνίου προωθεί τα συμφέροντα των μεγάλων εταιριών ενώ παράλληλα ο αγροτικός, περιβαλλοντικός και κοινωνικός τομέας της Ε.Ε. πλήττονται ανεπανόρθωτα».

Συνεχίζοντας, ο ευρωβουλευτής υπογραμμίζει πως δύο σημαντικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως η ελληνική φέτα και οι ελιές Καλαμών, βρίσκονται εκτός της λίστας προστασίας και προσθέτει: «Έτσι μετά από το ελληνικό γιαούρτι made in Τσεχία θα έχουμε και South Africa φέτα αφού από τη Συμφωνία προβλέπεται ότι επί πενταετία οι παραγωγοί της Νότιας Αφρικής έχουν δικαίωμα παραγωγής και εμπορίας φέτας με τον τίτλο φέτα type ή South Africa φέτα, ενός δηλαδή προϊόντος κλασσικά Ελληνικού που αποφέρει 380 εκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω εξαγωγών.

Επίσης το ίδιο θα συμβεί και με τις ελιές Καλαμών που μέχρι πρόσφατα είχαν προστασία εντός της Ε.Ε. Το ίδιο θα συμβεί και με τα ελληνικά πορτοκάλια και λεμόνια αφού επιτρέπεται πλέον αθρόα εισαγωγή εσπεριδοειδών από τη Νότια Αφρική στην Ε.Ε.».


Πηγή