ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ .. Η Γερμανία καταρρέει και η Μέρκελ προκαλεί ελληνοτουρκική σύρραξη για αντιπερισπασμό

wpid-wp-1475211795107.jpeg

Η γερμανική οικονομία βρίσκεται λίγο πριν την συντριβή και η Μέρκελ έχει ανάγκη απεγνωσμένα από κάτι μεγάλο, όπως είναι ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος μετά από κάποιο θερμό επεισόδιο για να στρέψει μακριά από το Βερολίνο τα φώτα της δημοσιότητας. Ο Σουλτάνος Ερντογάν θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο όργανο στα σατανικά σχέδια της Μέρκελ. Μόλις τον τελευταίο χρόνο η Μέρκελ επισκέφθηκε 2 φορές την Τουρκία. Εδώ όπου κυριαρχούν οι γερμανικές πολυεθνικές-όπως και στην Ελλάδα.

Παράλληλα με τις επίσημες συναντήσεις οι μυστικές υπηρεσίες των χωρών τους βρίσκονται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή. Η Γερμανία δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να γίνει η συντριβή της σε καιρό ειρήνης διεθνές θέαμα και περίγελος υψηλής τηλεθέασης,

Ας πάρουμε τα δεδομένα: Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας η Deutsche Bank, βρίσκεται αιχμάλωτη των αμερικανικών αρχών στις οποίες καλείται να πληρώσει ένα πρόστιμο 14 δις ευρώ. Στην γερμανική τράπεζα καταλογίζεται ότι συνέβαλε στην κρίση του 2008 με το να πουλήσει ενυπόθηκα δάνεια, μειωμένης εξασφάλισης. Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ενάγει την Deutsche Bank για το ποσόν των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά την Wall Street Journal (WSJ). Το ποσόν αυτό το επιβεβαίωσε μάλιστα και η ίδια η γερμανική τράπεζα, όπως γράφει η Süddeutsche Zeitung.

H δεύτερη σε ενεργητικό μετά την Deutsche Bank γερμανική τράπεζα, η Commerzbank, προανήγγειλε σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει την κατάργηση 9.600 θέσεων εργασίας και τον τερματισμό της καταβολής μερισμάτων, για πρώτη φορά στην ιστορία της!!! H Commerzbank ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ ετησίως με ορίζοντα τετραετίας, βάσει του οποίου «έως τα τέλη του έτους 2020» θα έχει ενισχυθεί σημαντικά η κερδοφορία της. Το σχέδιο πέρα από τις 9.600 απολύσεις προβλέπει και 2.300 προσλήψεις σε τομείς των δραστηριοτήτων της που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Πέρυσι η Commerzbank απασχολούσε περίπου 51.300 εργαζομένους.

H γερμανική κυβέρνηση (με καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ και υπουργό Οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 είχε παρέμβει για να στηρίξει την Commerzbank και ακόμα κατέχει μερίδιο 15% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

«Ό,τι μπορεί να γίνει ψηφιακό, θα γίνει ψηφιακό», είχε εξαγγείλει τον προηγούμενο Αύγουστο ο επικεφαλής της Commerzbank Μάρτιν Τσίλκε. Από την πλευρά του ο Χανς-Πέτερ Μπούργκντορφ υπογραμμίζει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν στην τεχνολογική εξέλιξη και να ασχοληθούν εντατικά με το θέμα «χρηματοοικονομική καινοτομία». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, «σημαίνει επιπλέον ότι θα χρειάζονται αισθητά λιγότερο προσωπικό».

Kι ενώ οι γερμανικές τράπεζες καταρρέουν η δυσαρέσκεια των βουλευτών της Χριστιανικής Ένωσης για την μη επιβεβαιωμένη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα διογκώνεται.

«Όταν η ομοσπονδιακή βουλή ψήφισε για το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν προϋπόθεση – όμως ακόμα δεν είναι διασφαλισμένη. Βουλευτές των χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU θεωρούν ότι τους εξαπάτησαν» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung στην έκδοση της Παρασκευής, όπως μεταδίδει η DW. Η εφημερίδα σημειώνει αναλυτικότερα: «Νέα οργή από την κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης για τις παρατραβηγμένες προσπάθειες εξυγίανσης της Ελλάδας. Το ό,τι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα εξαγγείλει την συμμετοχή του στο τρίτο πακέτο βοήθειας συμβάλλει στη δυσαρέσκεια.

«’Ήταν προϋπόθεση για το τρίτο πακέτο που αποφασίστηκε για την Ελλάδα πέρυσι στη βουλή ότι το ΔΝΤ θα συμμετείχε από την άνοιξη του 2017 – μετά τη λήξη του τρέχοντος πακέτου βοήθειας του ΔΝΤ – και με οικονομικά μέσα’, δήλωσε στην FAZ ο Μίχαελ Φουξ, αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης. Το κλειδί κατά την άποψή του είναι και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές». Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο Φουξ δεν είναι ο μόνος που δυσφορεί. Επίσης ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Κρίστιαν φον Στέτεν και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Πέτερ Ράμσάουερ δηλώνουν ότι δεν επαρκούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Το οικονομικό συμβούλιο της CDU ζητά οι πιστώσεις προς την Ελλάδα να σταματήσουν. ‘Μια διάσωση της Ελλάδας δεν μπορεί και δεν θα λειτουργήσει σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε ο ΓΓ Βόλφγκανγκ Στάιγκερ στην FAZ. H Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σύμφωνα με το πλάνο. Η Κομισιόν συνεχίζει να ανακοινώνει ρόδινα σενάρια ενώ το ΔΝΤ λέει ανοιχτά ότι οι υπάρχουσες εκτιμήσεις δεν είναι ρεαλιστικές και είναι πολύ αισιόδοξες».

Η FAZ καταλήγει: «Στο υπουργείο Οικονομικών και στην ηγεσία της Χριστιανικής Ένωσης παραμένουν χαλαροί παρά τη δυσαρέσκεια των βουλευτών της CDU και της CSU. Βασίζονται στη υπόσχεση του ΔΝΤ να μην εγκαταλείψει την ΕΕ στην αποστολή για την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή βουλή δεν πρέπει να εγκρίνει τόσο γρήγορα νέα μέτρα συμβάλλει πάντως σίγουρα στη χαλαρότητα».

Πίσω από αυτές τις γραμμές συνειδητοποιεί κανείς ότι μαζί με τις γερμανικές τράπεζες που καταρρέουν, καταρρέει και η όποια εμπιστοσύνη τού γερμανικού πολιτικού κόσμου στην ελληνική κυβέρνηση αλλά και στην πολιτική της Μέρκελ απέναντι στην Ελλάδα. Οι Γερμανοί διαπιστώνουν ότι παρά τα δεκάδες δις ευρώ των δανείων προς τη χώρα μας, η Ελλάδα αρνείται τις πραγματικές μεταρρυθμίσεις και βρίσκεται στην ίδια και χειρότερη κατάσταση από την εποχή που ξέσπασε η κρίση.

Το να βρίσκεται η Μέρκελ και η Γερμανία στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος όπως μοιραία θα συμβεί εάν “πέσουν” τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank, εάν αποδειχθεί επίσης ότι η Μέρκελ υπήρξε ολίγιστη στο να διαχειριστεί κρίσεις όπως η ελληνική και το προσφυγικό, σ΄αυτή την περίπτωση το γερμανικό οικοδόμημα κινδυνεύει με συντριβή ένα χρόνο πριν τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία.

Κι εδώ αναλαμβάνει δράση ο Ταγίπ Ερντογάν προκαλώντας ανάφλεξη με την Ελλάδα. Τότε το παγκόσμιο ενδιαφέρον στρέφεται στη Μεσόγειο και η Γερμανία παίρνει το χρόνο που χρειάζεται για να μπαλώσει τα χάλια των τραπεζών της. Στο μεταξύ το τίμημα για την Ελλάδα (και πιθανόν και για την Τουρκία) θα είναι ασύλληπτο σε ιστορικό μέγεθος.

Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού κι αυτή τη φορά ο κλοιός σφίγει από παντού γύρω μας…

Πηγή