ΕΡΧΟΝΤΑΙ ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις…

wpid-wp-1473434299024.jpeg

Ολοταχώς προς πολιτικές εξελίξεις βαδίζει η χώρα!

Δεν είναι μόνο η γενική εκτίμηση που επικρατεί αλλά και συγκεκριμένες πληροφορίες πια αναφέρουν ότι δρομολογούνται διεργασίες που αν δεν οδηγήσουν σε εκλογές θα καταλήξουν στο σχηματισμό άλλης κυβέρνησης, της λεγόμενης «οικουμενικής», που δεν θα έχει πρωθυπουργό τον Τσίπρα.

Οι εξελίξεις έρχονται όχι γιατί κινδυνεύει η πλειοψηφία των 153 που έχουν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.
Αυτοί δεν πρόκειται να απειλήσουν την κυβέρνηση διότι, πολύ απλά, δεν θέλουν να χάσουν τον παχυλό μισθό των 7.000 ευρώ και τα άλλα προνόμια του βουλευτή.

Οι εξελίξεις έρχονται μεγαλώνει καθημερινά το οικονομικό και ταυτόχρονα κοινωνικό αδιέξοδο.

Τώρα που τελείωσε το καλοκαίρι και μπήκε ο Σεπτέμβριος είναι φανερό πια ότι τα δημόσια έσοδα έχουν καταρρεύσει.

Η τρύπα μεγαλώνει καθημερινά, τα χρέη των πολιτών αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και προοπτικές ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία δεν φαίνονται ούτε με κυάλια.

Την ίδια ώρα αυτή η κατάσταση φέρνει τον κόφτη ακόμη πιο κοντά.

Δεν θα χρειαστεί να τον «περιμένουμε» την ερχόμενη άνοιξη που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές αλλά θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να τον ενεργοποιήσει άμεσα καθώς τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να ετοιμάζει τον νέο προϋπολογισμό.

Και καθώς η εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού έχει πέσει έξω, τα πράγματα αγριεύουν…

Σε μια ύστατη προσπάθεια να καθυστερήσει το μοιραίο το οικονομικό επιτελείο με τους Δραγασάκη, Τσακαλώτο και λοιπούς φωστήρες σκέφτονται, παρά τις δήθεν διαψεύσεις, να επιταχύνουν από τον Οκτώβριο την επιβολή νέας φορολογίας στα καύσιμα, στους καφέδες κλπ που μαζί με τις συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις και τους άλλους φόρους κάνουν το μείγμα εντελώς εκρηκτικό.

Οπως σας έχω αποκαλύψει στο μεταξύ, η κυβέρνηση λόγω του αδιεξόδου σκοπεύει να τραβήξει σε μάκρος τη δεύτερη αξιολόγηση για να μην πέσουν όλα μαζεμένα και η κατάρρευση της γίνει αναπόφευκτη.

Όμως, όπως είναι φανερό, δημιουργείται ένα τεράστιο κενό που απλώς καθυστερεί για λίγο τις εξελίξεις.

Αν σε αυτά υπολογίσετε και τους κραδασμούς που αρχίζουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της τεράστιας πτώσης που επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις, το κλίμα γίνεται διαλυτικό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου λοιπόν καταλαβαίνουν πια, όπως μου λένε σοβαρές πηγές, ότι ο χρόνος κυλά πια αντίστροφα.

Η μία επιλογή που έχει ο Τσίπρας είναι να προσπαθήσει να το «τραβήξει» μέχρι τις αρχές του χρόνου και να βρει μια ευκαιρία -πολύ πιθανόν μια εικονική ρήξη με τους δανειστές για τη δεύτερη αξιολόγηση- και να προκηρύξει εκλογές.

Η άλλη επιλογή που την βλέπουν όπως μαθαίνω με καλό μάτι και οι ξένοι είναι να επαναληφθεί το σενάριο Παπαδήμου, που ζήσαμε το 2011 όταν χωρίς να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή κατέρρευσε ο Γ. Παπανδρέου.

Αυτή τη φορά οι βασικοί κυβερνητικοί εταίροι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ενώ ως τσόντες θα μπουν το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και ο Λεβέντης.

Έτσι θα προκύψει η νέα οικουμενική και η μάχη που έχει ξεκινήσει στο παρασκήνιο αφορά το ποιος θα είναι πρωθυπουργός: Κάποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δραγασάκης ή κάποιος απ έξω όπως ο Στουρνάρας…

Οι προετοιμασίες πάντως έχουν ξεκινήσει.

Γι αυτό και ο Μητσοτάκης προχτές δεν επέμεινε στο αίτημα για εκλογές αλλά για πρώτη φορά είπε κάτι διαφορετικό: Να παραιτηθεί ο Τσίπρας.

Αυτό δεν σημαίνει εκλογές ή διάλυση της Βουλής.

Σημαίνει άλλη κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από τη σημερινή Βουλή σε μια ύστατη προσπάθεια του συστήματος να περιοριστούν οι κομματικές και κοινωνικές αντιδράσεις στο χειμωνιάτικο τσουνάμι…


Πηγή