Ούτε ν΄ ακούσουν για όσα χρωστάνε οι Γερμανοί από την κατοχή και τις θηριωδίες

wpid-wp-1473704972521.jpeg

Με ένα διπλό και κατηγορηματικό «όχι» απάντησε η Γερμανία στην επαναφορά των γερμανικών αποζημιώσεων από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στη ΔΕΘ. Ειδικότερα ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να κλείσει το ζήτημα. Μετά την επαναφορά του ζητήματος τόσο ο εκπρόσωπος τύπου της Καγκελαρίας, όσο και ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείο Εξωτερικών απέκλεισαν την οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα.
«Το θέμα για εμάς έχει λήξει νομοθετικά και πολιτικά» είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μετέδωσε το MEGA, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Γερμανού ΥΠΕΞ είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούμε διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για το θέμα των αποζημιώσεων». Σέφερ: «Καμιά πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή»
Όπως συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ, η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση υπό οποιαδήποτε μορφή να ξεκινήσει επίσημα διαπραγματεύσεις και συζητήσεις ή κάτι παρόμοιο με την ελληνική κυβέρνηση για τις επανορθώσεις». Συγχρόνως όμως ο κ. Σέφερ δεν απέκλεισε ρητά ότι το θέμα αυτό πιθανώς να αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, ο οποίος θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ελληνικού και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με τον Μάρτιν Σέφερ, η πρωτοβουλία για αυτόν τον διάλογο ανήκει στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για αυτή την ιδέα τον ομόλογο του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ αρχές του χρόνου στην Αθήνα. Στόχος του διαλόγου είναι η εντατικοποίηση των ελληνογερμανικών σχέσεων, όχι μόνο σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και πέραν αυτών.
Ο κ. Σέφερ επιβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτού του διαλόγου, οι οποίες είναι «πολύ καλές και πολύ εποικοδομητικές». Οι ελληνικές προτάσεις συζητούνται αυτό το διάστημα με εκείνα τα υπουργεία που λόγω αρμοδιότητας σχετίζονται με αυτόν τον διάλογο. Μια από κοινού συντονισμένη γερμανική απάντηση προς την Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται σύντομα.

Την Κυριακή που πέρασε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτηση του Spiegel είχε απαντήσει για το θέμα: «Κύριε Χρηστίδη, όπως ακούσατε την ομιλία μου στο μαρτυρικό Κομμένο της Άρτας, στις 16 Αυγούστου, μίλησα για μία συντεταγμένη και συγκροτημένη εθνική στρατηγική. Το θέμα αυτό για εμάς δεν είναι ένα επικοινωνιακό ζήτημα, αλλά είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ένα θέμα τιμής για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και ένα θέμα που δεν αφορά μία αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία, αλλά αφορά και τον γερμανικό λαό. Την Ευρώπη συνολικά, τους ευρωπαϊκούς λαούς που αντιστάθηκαν απέναντι στο Ναζισμό.
Συνεπώς, δεν πρόκειται να κάνουμε βεβιασμένες κινήσεις ούτε, όμως, πρόκειται το θέμα αυτό να το αφήσουμε σε κάποια συρτάρια, στις καλένδες της Ιστορίας, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Όπως γνωρίζετε, για πρώτη φορά, υπήρξε ένα πόρισμα από την Επιτροπή της Βουλής. Όπως γνωρίζετε, επίσης, αυτό το πόρισμα επισήμως έχει πάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κάνουμε λοιπόν κινήσεις συντονισμένες, και το πότε θα επιλέξουμε να κάνουμε την επόμενη κίνηση θα εξαρτηθεί, βεβαίως, και από την επίσημη αντίδραση που θα υπάρχει από τη γερμανική πλευρά, αλλά θα εξαρτηθεί και από το πότε θα εκτιμήσουμε εμείς ότι είναι το κατάλληλο timing. Γιατί, επαναλαμβάνω, δεν θέλουμε να κάνουμε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, θέλουμε να κινηθούμε ώστε αυτό το ανοιχτό για πολλά χρόνια ζήτημα να κλείσει, και πιστεύω ότι αυτό θα το καταφέρουμε.»


Πηγή