Ο Τσίπρας τελειώνει τον Νίκο Παππά

wpid-wp-1473698721120.jpeg

Η οφθαλμοφανής παρέμβαση του Αλεξη Τσίπρα στην Δικαιοσύνη κατά τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ ενδέχεται να κρύβει το κλειδί για άλλες εξελίξεις. Μήπως προεξοφλεί ένα «ατύχημα» και έχει έτοιμα τα επόμενα βήματα;

Ενα στοιχείο που φαίνεται ότι υποκρύπτει εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο ήταν η ωμή παρέμβαση του Πρωθυπουργού στην Δικαιοσύνη.

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου της Κυριακής για την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ περί της συνταγματικότητας του νόμου βάσει του οποίου χορηγήθηκαν οι τηλεοπτικές άδειες, ο κ. Τσίπρας είπε: «Κάποιοι τώρα θεωρούν ότι το ΣτΕ, το οποίο στην προσωρινή του απόφαση έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον. Και τώρα που το δημόσιο συμφέρον έχει αποτυπωθεί και σε νούμερα, θα βγει και θα πει ότι είναι άκυρος ο διαγωνισμός γιατί είναι πολλά τα χρήματα που θα πάρει το ελληνικό Δημόσιο. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Εν πάση περιπτώσει, η τυπική και ουσιαστική απάντηση στο ερώτημά σας είναι ότι η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη να πάρει τις αποφάσεις και η κυβέρνηση θα την σεβαστεί απολύτως. Αλλά δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα».

Το ατόπημα της προσπάθειας του επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας να παρέμβει στο έργο της δικαστικής είναι προφανές και έχει επισημανθεί.

Μία εκδοχή όμως που ήδη ψιθυρίζεται σε πολιτικά γραφεία οδηγεί πιθανώς σε άλλους δρόμους. Σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση έχει την υποψία ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να μην είναι αυτή που επιθυμεί. Και αυτό γιατί στο συγκεκριμένο πεδίο, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο είναι δύσκολο να ακυρώσει δικές του προηγούμενες αποφάσεις, με τις οποίες έχει κρίνει την αναγκαιότητα της ύπαρξης του ΕΣΡ, βάσει των ρητών διατάξεων του Συντάγματος.

Εν όψει αυτού του ενδεχομένου εκτιμάται ότι η κυβέρνηση, ή, μάλλον, ο κ. Τσίπρας, έχει έτοιμα τα επόμενα βήματα, καθώς μία απόφαση περί αντισυνταγματικότητας του νόμου θα κλονίσει συθέμελα τον κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Με αυτά συνδύασαν πολλοί και την απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του Νίκου Παππά στην κυβέρνηση. «Αν δείτε τον κ. Παππά να του πείτε ότι δεν αποφασίζει αυτός για τον ανασχηματισμό».

Με βάση το σκεπτικό που περιλαμβάνει ένα «ατύχημα» έπειτα από την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Παππάς προφανώς και δεν θα έχει θέση στο στενό περιβάλλον του Πρωθυπουργού και θα γίνει ο υπ’ αριθμόν 1 στόχος, ως πρώτη γραμμή άμυνας. Το λέει το πολιτικό εγχειρίδιο για μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε κρίση. Το ξήλωμα αρχίζει από τους κοντινούς.

Κατά τις εκτιμήσεις αυτές, σε μία τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας είναι έτοιμος στη συνέχεια να καταφύγει στο επιχείρημα ότι η διαπλοκή είναι βαθιά ριζωμένη και τον πολεμά, ότι ελέγχει την Δικαιοσύνη και ότι ο αγώνας του συνεχίζεται και γίνεται πιο σκληρός.

Αν αυτό σημαίνει και εκλογές, με μονομαχία στα αλώνια της διαπλοκής, ενώ άλλα είναι τα καυτά ζητήματα που θέλει η κυβέρνηση να υποβαθμίσει, μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες.


Πηγή