Τον τελειώνουν .. Δικαστές κατά Τσίπρα για τη πρωτοφανή παρέμβαση του στη Δικαιοσύνη

wpid-wp-1473695683565.jpeg

«Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να αποφεύγουν διατυπώσεις έστω και προσωπικών εκτιμήσεων για εκκρεμείς υποθέσεις» ήταν το σχόλιο δικαστικών λειτουργών σχετικά με όσα υποστήριξε ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης ενόψει της επικείμενης, κρίσιμης απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας που πρόκειται να αποφανθεί για τη νομιμότητα και συνταγματικότητα ή μη του νομοθετικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι δικαστικές ενώσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ή των πολιτικών δικαστηρίων δεν εξέδοσαν ανακοινώσεις σχετικά με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις που έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο, δικαστές σχολίαζαν πως τέτοιες δηλώσεις «εκλαμβάνονται ως παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη».

Tι αναφέρουν οι δικαστικοί κύκλοι

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι «ουδείς μπορεί να προβλέψει μια δικαστική απόφαση και πως όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί όταν διατυπώνουν δημόσια εκτιμήσεις για το τι θα κάνει η Δικαιοσύνη. Οι αποφάσεις του ΣτΕ στις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων δεν προδικάζουν απριόρι την απόφαση επί των κύριων προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών. Στην περίπτωση των ασφαλιστικών μέτρων αυτό που κλήθηκε να εξετάσει το δικαστήριο ήταν η αναγκαιότητα για την παροχή προσωρινής προστασίας. Και δεν εξετάστηκε το θέμα συνταγματικότητας».

Οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στην πρόσφατη νομολογία του δικαστηρίου στην περίπτωση της ΕΡΤ, με τις οποίες αποφαίνονταν ότι αρμόδιο για την χορήγηση τηλεοπτικών αδειών είναι το ΕΣΡ, έλεγαν «Η νομολογία του Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική ωστόσο αυτές οι επίμαχες αποφάσεις θα βαρύνουν ιδιαίτερα την κρίση της».

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη απόφαση της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις κύριες προσφυγές τηλεοπτικών σταθμών που εκδικάστηκαν τον περασμένο Ιούλιο και είχαν ως βασικό αίτημα την κήρυξη ως αντισυνταγματικού του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμα δεν έχει οριστεί από τον Πρόεδρο του ΣτΕ ημερομηνία διάσκεψης των ανωτάτων δικαστικών.

Πάντως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πρώτα θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα- εννέα αιτήσεις έχουν ήδη υποβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς- και μετά το ανώτατο δικαστήριο θα καταπιαστεί με τον σκληρό πυρήνα των αιτημάτων για αντισυνταγματικότητα του νομοθετικού πλαισίου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Τα ασφαλιστικά μέτρα που αφορούν σε αιτήματα που σχετίζονται είτε με τη συμμετοχή κάποιων επιχειρηματικών σχημάτων είτε με άλλα θέματα της διαγωνιστικής διαδικαςίας θα συζητηθούν την προσεχή Παρασκευή 16 του μήνα. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το προσεχές δεκαήμερο αν και η σημασία των αποφάσεων αυτών δεν έχει την ίδια βαρύτητα μιας και ο διαγωνισμός έγινε και τα αιτούμενα ασφαλιστικά μέτρα είναι ουσιαστικά εκ των υστέρων.

Με δεδομένο ωστόσο ότι ακόμα δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για το πότε χρονικά το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, η δικαστική εκκρεμότητα υφίσταται και τα όποια νομικά θέματα εκκρεμούν παραμένουν προς το παρόν – και ίσως για καιρό ακόμα- αδιευκρίνιστα και άλυτα.

Σε ό,τι αφορά προγενέστερες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχαν λάβει σαφή θέση ότι το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο έχει την ευθύνη για οποιοδήποτε θέμα αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς, αποφάσεις του 2014 και 2015, δικαστικές πηγές τόνιζαν, ότι «αποτελούν νομολογία του Δικαστηρίου που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί».


Πηγή