Το μεγάλο παζάρι και ξεπούλημα της χώρας ξεκίνησε

wpid-wp-1473869791945.jpeg

Ζήτημα μεγατόνων στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα καθίσταται πλέον η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Το συμβούλιο δηλαδή που θα ξεπουλήσει τη χώρα μας!

Η αντιπαράθεση για την επιλογή των προσώπων, μεταφέρεται πλέον σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και αποτελεί αντικείμενο απ’ ευθείας παρασκηνιακών διαβουλεύσεων μεταξύ Αθήνας- Βρυξελλών. Ενδεικτική της σημασίας , είναι η άμεση εμπλοκή στις συζητήσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και η παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν πρόσωπα συνδεόμενα καθ’ οιονδήποτε τρόπο με την κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα και την ελληνική δημόσια διοίκηση. Προσπαθούν να επιβάλουν ξένους τεχνοκράτες ή Έλληνες «κοσμοπολίτες» του χρηματοοικονομικού τομέα.

Ποιους θέλει ο Τσακαλώτος στο Ταμείο «Ξεπουλήματος»

Οι τρεις προτεινόμενοι από ελληνικής πλευράς είναι η Όλγα Χαρίτου, η οποία έχει θητεύσει στον τραπεζικό τομέα αλλά έχει το απαγορευτικό «μειονέκτημα» να είναι σύζυγος βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και να συνδέεται με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σταμπουλής και ο Γιώργος Ταβλάς, μέλος του Συμβουλίου της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ποιος ο ρόλος του εποπτικού συμβουλίου

Το Εποπτικό Συμβούλιο δεν θα ασκεί μάνατζμεντ στο Υπερταμείο. Είναι ωστόσο ζωτικής σημασίας όργανο, αφού θα κληθεί να επιλέξει τα μέλη του ΔΣ και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, που θα κάνει τελικά «κουμάντο» στο Ταμείο χωρίς να παίρνει εντολές από την κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση απορρίπτει αυτές τις ενστάσεις, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο Ζακ Λε Παπ που προαλείφεται για πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, ανήκει στο περιβάλλον Λαγκάρντ και –κατά τη λογική των Θεσμών – θα είναι «το μάτι και το αφτί» των δανειστών στο νέο Ταμείο.