Διέλυσαν και την Υγεία! Απίστευτες καταγγελίες για τα δημόσια νοσοκομεία

wpid-wp-1476289407176.jpeg

Μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για μεταφορά ασθενών στα νοσοκομεία με τρακτέρ και γαϊδούρια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) απέρχεται με συνταρακτικές καταγγελίες με νοσοκομεία στα οποία οι διαγνώσεις γίνονται μετά… θάνατον!

Περιγράφοντας με μελανά χρώματα τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «ασθενείς πεθαίνουν αβοήθητοι από τα λειψά και χαλασμένα διαγνωστικά, επεμβατικά και θεραπευτικά ιατρικά μηχανήματα».

Ενδεικτικά, αναφέρει ως παράδειγμα ένα τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο Σισμανόγλειο, όπου λόγω των χαλασμένων αξονικών ασθενής χειρουργήθηκε στα τυφλά με ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής και σώθηκε γιατί απλά ήταν… τυχερός.

Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό, όμως, προκαλεί η μακάβρια λίστα της ΠΟΕΔΗΝ με τα 28 νοσοκομεία, στα οποία, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, σε αυτά «πρώτα πεθαίνουν οι ασθενείς και μετά θάνατον γίνεται διάγνωση».

Αναλυτικά, η λίστα με τα 28 Νοσοκομεία

• Γ.Ν.ΝΑΟΥΣΑΣ είναι χαλασμένος ο Αξονικός Τομογράφος. Οι Ασθενείς μεταφέρονται για εξέταση σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ή σε Ιδιωτικά Κέντρα.
• Γ.Ν.ΒΕΡΟΙΑΣ είναι χαλασμένος ο Αξονικός Τομογράφος. Το Νοσοκομείο καλύπτει και την Έδεσσα. Οι Ασθενείς μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη ή σε Ιδιωτικά Κέντρα.
• Γ.Ν.ΕΔΕΣΣΑΣ. Δεν υπάρχει καθόλου Αξονικός Τομογράφος. Οι Ασθενείς μεταφέρονται στο Γ.Ν.Βέροιας και τώρα που χάλασε ο Αξονικός, μεταφέρονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε Ιδιωτικά Κέντρα.
• Γ.Ν.ΚΙΛΚΙΣ. Ο Αξονικός Τομογράφος λειτουργεί μερικώς (λίγες ώρες την ημέρα και τις μισές ημέρες) λόγω έλλειψης προσωπικού (Ιατρικού – Νοσηλευτικού – Τεχνολόγων). Οι Ασθενείς μεταφέρονται σε Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ή σε Ιδιωτικά Κέντρα.
• Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. Ο Μαστογράφος είναι χαλασμένος εδώ και πολλούς μήνες.
• Γ.Ν.ΙΚΑΡΙΑΣ. Δεν υπάρχει Αξονικός. Δεν υπάρχει αναπνευστήρας για διασωληνώσεις Ασθενών, ενώ υπάρχει αναισθησιολόγος. Οι Ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα Νοσοκομεία με αεροδιακομιδές. Όσοι προλάβουν. Η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο το προσδόκιμο ζωής των Ικαριωτών καθότι το Νοσοκομείο έχει σημαντικές ελλείψεις που θα αναδείξουμε προσεχώς.
• Α.Ν.Θ. ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ. Δεν λειτουργεί το PET SCAN διότι δεν έχει ραδιοφάρμακα εδώ και τρεις μήνες. Ακόμη το ένα εκ των τριών ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων (κοβάλτιο) είναι εκτός λειτουργίας.
• Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ. Ο Στεφανιογράφος είναι πολύ παλαιός. Έφαγε τα ψωμιά του και συχνά είναι εκτός λειτουργίας. Χαμπάρι οι Διοικούντες αν και καλύπτει μεγάλο αριθμό Ασθενών και μάλιστα βαριά Ασθενείς της Β.Ελλάδος. Ο Αγγειογράφος μία ημέρα λειτουργεί δέκα ημέρες είναι εκτός λειτουργίας, λόγω παλαιότητας. Δυσκολίες στην συντήρηση λόγω έλλειψης χρημάτων.
• Π.Γ.Ν.ΑΤΤΙΚΟΝ. Ο Μαγνητικός Τομογράφος είναι χαλασμένος δύο χρόνια. Ελλείψεις σε αναπνευστήρες και χειρουργικά υλικά.
• Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ. Δεν υπάρχει Μαγνήτης. Ακατάλληλα Αναισθησιολογικά μηχανήματα και μόνιτορ χειρουργείου. ΜΕΘ. Ακατάλληλοι αναπνευστήρες και μόνιτορ. Ακατάλληλα ενδοσκόπια Γαστρεντολογικού. Δεν γίνεται η αντικατάσταση των ανωτέρω επικίνδυνων μηχανημάτων για την υγεία των Ασθενών, λόγω έλλειψης χρημάτων.
• Γ.Ν.Ε.ΘΡΙΑΣΙΟ – Π.Γ.Ν.ΑΤΤΙΚΟΝ. Δεν λειτουργεί Μαγνητικός Τομογράφος. 2 εκατομμύρια πολίτες και πλέον δεν εξυπηρετούνται από Δημόσιο Μαγνητικό Τομογράφο.
• Γ.Ν.ΝΙΚΑΙΑΣ. Χαλασμένα 5 χειρουργικά τραπέζια και οι προβολείς των χειρουργείων. Χαλασμένες 6 διαθερμίες.
• ΕΙΔ.ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣ. ΜΕΤΑΞΑ. Δεν έχει Μαγνητικό Τομογράφο. Υπό εγκατάσταση ο νέος Αξονικός. Ο Μαστογράφος είναι ταλαιπωρημένος και συχνά εκτός λειτουργίας και όμως είναι αντικαρκινικό Νοσοκομείο.
• ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Μ.Ε.Θ.: Η μονάδα λειτουργεί σήμερα με αναπνευστήρες από την λειτουργία του νοσοκομείου το 1989. Πολλά τεχνικά προβλήματα περίπου στους μισούς. Μονάδα εγκαυμάτων: Λείπουν μόνιτορ με συχνές βλάβες, και οι αναπνευστήρες με σοβαρά προβλήματα και το τμήμα λειτουργεί χωρίς εφεδρικούς. Χειρουργείο: Χειρουργικά τραπέζια παλιάς τεχνολογίας, με συχνές βλάβες και πολλές φορές καλούνται τεχνικοί στην ώρα του χειρουργείου να επιδιορθώσουν τις βλάβες. Φορητά ακτινοσκοπικά μηχανήματα παλιάς τεχνολογίας με πολλά προβλήματα, χωρίς να γίνεται ανανέωση. Αναισθησιολογικό: Μεγάλες Καθυστερήσεις στην επισκευή των μηχανημάτων λόγο έλλειψης χρημάτων. Αξονικός: παλιάς τεχνολογίας με τα γνωστά προβλήματα.
• ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ “Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ” ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο έλεος! Ακτινολογικό τμήμα: 3 απλά ακτινολογικά λειτουργούν πάνω από 28 χρόνια, 1 απλό Τραυματιολογικό λειτουργεί πάνω από 28 χρόνια. Χρειάζεται ένας μεγάλος υπέρηχος, σήμερα λειτουργούν δύο παλιοί με χρόνια λειτουργίας από 12 έως 15 χρόνια. Αντικατάσταση χρειάζεται το Πεπτικό μηχάνημα που λειτουργεί πάνω από 25 χρόνια. ΜΕΘ: Ανανέωση των παλιών μόνιτορ, τουλάχιστον 7. Χειρουργείο: προβλήματα και συχνές βλάβες στους 8 προβολείς οροφής που είναι πολύ παλιοί. Μονάδα εμφραγμάτων: Ανανέωση των παλιών κρεβατιών 7 με τα αντίστοιχα μόνιτορ. Καρδιολογική: Το test κόπωσης λειτουργεί πάνω από 20 χρόνια. ΤΕΠ: Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό, χρειάζονται 2 χειρουργικά κρεβάτια και αντίστοιχης προβολής, απαραίτητα μηχανήματα για την ορθή λειτουργία των ΤΕΠ όπως, (μηχάνημα αερίων, καρδιογράφο, απινιδωτή, κλπ). Αποστείρωση: Απαραίτητο ένα πλυντήριο. Αίθουσα τοκετών: απαραίτητα 1 νέο καρδιοτοκογράφο. Ε.Ι. Γυναικολογικής: Χρειάζεται έναν μηχάνημα υπερήχων. Αιμοδοσία & Εργαστήρια: Τουλάχιστον 3 φυγόκεντρους για να αντικαταστήσουν τις παμπάλαιες υπάρχουσες.
• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Αξονικός παλιάς τεχνολογίας πάνω από 13 έτη, απαραίτητο η ανανέωση με νέας γενιάς τομογράφο 16 τομών. Απλά ακτινολογικά μηχανήματα λειτουργούν 2 ανά περιόδους λόγω συχνών βλαβών. Από τα δύο φορητά ακτινολογικά, λειτουργεί μόνο το ένα. Απαραίτητο το Ακτινοσκοπικό C-Arm μηχάνημα για το χειρουργείο. Στην χειρουργική απαραίτητη η πλήρης λαπαροσκοπική κολώνα. Στο Νευρολογικό Ε.Ι. χρειάζεται ηλεκτροεγκεφαλογράφος-μυογράφος. Για να λειτουργήσει το Οφθαλμιατρικό Ε.Ι. απαραίτητη η σχισμοειδής λυχνία και πλήρης εξοπλισμός του Εξωτερικού ιατρείου. Επίσης η εγκατάσταση αναισθησιολογικού μηχανήματος.
• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Αξονικός παλιάς τεχνολογίας (20 ετών), κακοσυντηρημένος λόγο μη χρηματοδότησης, Και δεν έχει προβλεφθεί ούτε στο υπό ανέγερση νέο νοσοκομείο η εγκατάσταση νέας τεχνολογίας αξονικού τομογράφου. Απλά ακτινολογικά μηχανήματα 2, παμπάλαια, με πολλά προβλήματα. Τελευταία αντικατέστησαν το ένα με μεταχειρισμένο από Μυτιλήνη. Υπέρηχος, χαλασμένος τον περισσότερο καιρό λόγο παλαιότητας, χρειάζεται άμεση αντικατάσταση. Αποδυναμώνουν τα Αγροτικά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ, μεταφέροντας Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καρδιογράφους κ.α.. Έχουμε από ασθενείς δωρεές Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Η Διοίκηση δεν προβαίνει σε προμήθεια εξοπλισμού με το πρόσχημα ότι θα μεταφερθούμε στο νέο υπό ανέγερση νοσοκομείο!!!!!!
• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Εξοπλισμός αφημένος στον αυτόματο πιλότο! Δεν γίνεται συντήρηση λόγο έλλειψης χρημάτων. Αξονικός τομογράφος παλιάς τεχνολογίας και κακοσυντηρημένος, και τελευταία δεν λειτουργούσε λόγο προβλήματος λυχνίας, επισκευάστηκε με μεταχειρισμένη λυχνία από το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Κλίβανοι αποστείρωσης λειτουργεί ο ένας, ο δεύτερος χρειάζεται ανταλλακτικά και η δαπάνη μικρή. Ο ΚΩΔΙΚΟΣ για την συντήρηση είναι (0). Γενικώς όλος ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός υπολειτουργεί λόγω συχνών προβλημάτων.
• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Προβλήματα σε όλον τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό λόγω μη συντήρησης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Μ.Τ.Ν. Λειτουργεί στα όρια της, χρειάζονται αντικατάσταση τα κρεβάτια, τα μηχανήματα λόγω παλαιότητας, καθώς και του συστήματος καθαρότητας του νερού.
• ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Εξοπλισμός χειρουργείου, χειρουργικά κρεβάτια παμπάλαια, πάνω από 30 χρόνια, χρήζουν άμεση αντικατάσταση. Αξονικός τομογράφος παλιάς τεχνολογίας. Μαστογράφος, δεν λειτουργεί λόγο προβλήματος (λυχνία) εδώ κι έναν μήνα. Ακτινολογικά μηχανήματα με πολλά προβλήματα, λόγο παλαιότητας.
• Γ. Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Σημαντικό πρόβλημα η κτιριακή συντήρηση παλιάς και νέας πτέρυγας. Αγορά ή συντήρηση μηχανημάτων πραγματοποιείται από δωρεές ιδιωτών ή εταιρειών λόγω μείωσης προϋπολογισμού του νοσοκομείου.
• Γ.Ν. – Κ.Υ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ: Σημαντικό πρόβλημα η κτιριακή συντήρηση παλιάς και νέας πτέρυγας. Το ακτινολογικό μηχάνημα δεν λειτουργεί με σοβαρά διαγνωστικά προβλήματα για τους ασθενείς. Έλλειψη χρημάτων.
• Γ.Ν. – Κ.Υ. ΣΗΤΕΙΑΣ: Σημαντικό πρόβλημα η κτιριακή συντήρηση παλιάς και νέας πτέρυγας. Αξονικός τομογράφος χαλασμένος. Δεν επισκευάζονται λόγω κόστους. Η ζωή των ασθενών έπεται του κόστους. Το μηχάνημα οστικής πύκνωσης δεν λειτουργεί. Χρειάζεται νέος υπέρηχος.
• Γ.Ν. «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ»: Οι περισσότερες κλίνες στα νοσηλευτικά τμήματα χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Δεν αντικαθιστούνται λόγω κόστους.
• Κέντρα Υγείας: δεν λειτουργούν τα Ακτινολογικά Εργαστήρια λόγω έλλειψης προσωπικού (ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνολογικό) με αποτέλεσμα αφενός να καθυστερεί η διάγνωση των ασθενών, να κινδυνεύει η ζωή τους και αφετέρου να τα σκάνε στον Ιδιωτικό τομέα.
• Γ.Ν.ΛΑΡΙΣΑΣ. Καρδιολογική Κλινική. Test κοπώσεως ένα χρόνο χαλασμένος. Καρδιογράφοι χαλασμένοι. Μαγνητικός Τομογράφος ενάμιση χρόνο χαλασμένος. Παρότι κρίθηκε άχρηστος δεν αντικαταστάθηκε με νέο, λόγω έλλειψης χρημάτων.
• ΠΑΝ.ΝΟΣ.ΛΑΡΙΣΑΣ. Ψηφιακός Μαστογράφος από το Μάρτιο του 2016 που εγκαταστάθηκε υπολειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Λειτουργεί τρεις φορές το μήνα για 30 περιστατικά το μήνα. Ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί για 300 τουλάχιστον περιστατικά το μήνα.
• ΝΟΣ.ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ. Δεν λειτουργεί Αξονικός Τομογράφος.

Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να συντηρήσουν την κτιριακή υποδομή και να αντικαταστήσουν τον πεπαλαιωμένο ξενοδοχειακό εξοπλισμό. Οι κλίνες βάφονται με πρωτοβουλίες και χρήματα Ιδιωτών αν και όποτε προσφερθούν.

Τα ασανσέρ είναι πολύ παλαιά, χωρίς συντήρηση και τακτικά εκτός λειτουργίας. Σταματάνε ανάμεσα στους ορόφους ενώ μέσα βρίσκονται βαριά ασθενείς. Επειδή τα ασανσέρ των Ασθενών βρίσκονται εκτός λειτουργίας, οι Ασθενείς αναγκάζονται να μεταφέρονται από όροφο σε όροφο για εξετάσεις, με τα ασανσέρ που μεταφέρουν τα σκουπίδια.

Τα κτίρια δεν συντηρούνται και καθίσταται επικίνδυνα για τους Ασθενείς και συνοδούς καθότι πέφτουν οικοδομικά υλικά. Εξαιτίας αυτών είναι μεγάλος ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. 200 κλίνες ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία έτοιμες να λειτουργήσουν δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων προσωπικού.

Πεθαίνουν καθημερινά άνθρωποι στοιβαγμένοι στις λίστες αναμονής του ΕΚΑΒ. Η Φαρμακευτική δαπάνη για τους Νοσηλευόμενους Ασθενείς των Νοσοκομείων πραγματοποιείται με μηνιαίο πλαφόν. Καλούνται οι Ιατροί πάνω από τη θεραπεία του Ασθενούς να βάλουν την φαρμακευτική δαπάνη. Κόβουν υποχρεωτικά φάρμακα από τους Ασθενείς με Διοικητική εντολή.







Πηγή