Δεν έχει «πάτο» το βαρέλι του κατώτατου μισθού

wpid-wp-1475305336008.jpeg

Μειώνουν και άλλο τους μισθούς των νέων. Η Επιτροπή των Σοφών ούτε λίγο ούτε πολύ προτείνει να λαμβάνουν κατώτατο μισθό σχεδόν 450 ευρώ! Και αυτά ούτε καν καθαρά, αλλά μεικτά!

Από δουλειά, …δουλεία!

Τα τελευταία χρόνια οι μισθοί κατρακύλησαν σε δραματικά επίπεδα. Ειδικά οι νέοι έως 25 ετών, δουλεύουν για λίγα ευρώ, που δεν φτάνουν ούτε για να καλύψουν τα καθημερινά τους έξοδα, αλλά ούτε και για να ενισχύσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Οι μισθοί – «χαρτζιλίκι» που παίρνουν οι νέοι, δεν πάνε πιο κάτω! Και η απορία όλων είναι, πόσο πιο κάτω σκέφτεται να τους πάει η κυβέρνηση, αφού μέχρι σήμερα δεν φάνηκε να κάνει πίσω στις απαιτήσεις των Θεσμών. Αυτό όμως που δεν υπολόγισε-όπως φαίνεται- το Υπουργείο Εργασίας είναι ότι, όσο μειώνονται οι μισθοί, τόσο μειώνεται και η εργασιακή επάρκεια ενός εργαζομένου. Με λίγα λόγια, όταν ζητάς από έναν άνθρωπο 24 ετών, ο οποίος είναι γεμάτος όρεξη για δουλειά, να εργαστεί για 300 και 400 ευρώ, θα δουλέψει αναλόγως. Άρα εφόσον οικονομικά κίνητρα δεν δίνονται σε έναν νέο, γιατί εκείνος να δίνει ενδιαφέρον και αγάπη για αυτό που εξ ανάγκης κάνει…

Τι προτείνει η Επιτροπή Σοφών:

- Περαιτέρω μείωση κατώτατου μισθού για τους νέους

- Έως 25 ετών

- Κατά 15% από αυτόν που λαμβάνουν σήμερα

Το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προβλέπει τη δυνατότητα διαμόρφωσης βασικών μισθών ακόμη πιο κάτω και από τον εθνικό κατώτατο μισθό! Εδώ πρέπει να επισημάνουμε ότι ήδη είναι κατά 32% μικρότερος από τον εθνικό κατώτατο για τους εργαζομένους άνω των 25 ετών….

Πιο συγκεκριμένα, στο πόρισμα της Επιτροπής αναφέρεται ότι ο «υποκατώτατος μισθός(ή αλλιώς κατώτατος μισθός) των νέων πρέπει να αντικατασταθεί από έναν υποκατώτατο, ο οποίος θα αντιστοιχεί στο 85% για τον πρώτο χρόνο της εργασίας και στο 95% για τον δεύτερο χρόνο εργασιακής εμπειρίας».

Πώς μεταφράζεται αυτό σε «νούμερα»

Σημερινός κατώτατος μισθός: 511 ευρώ/μήνα (μεικτά)

Το 85% αντιστοιχεί:

- 434 ευρώ/μήνα (τον 1ο χρόνο εργασιακής εμπειρίας)

- 485 ευρώ/ μήνα (τον 2ο χρόνο)

Στα… «ψιλά» γράμματα η ουσία

Στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών όμως επισημαίνεται και κάτι που πολλοί μπορεί να περάσουν στα… ψιλά. Θα πρέπει να υπάρξει ένας νόμιμος κατώτατος μισθός, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές σχετικά με την ανάπτυξη, τις τιμές, την ανταγωνιστικότητα, την ανεργία, τα εισοδήματα και τους μισθούς. Με λίγα λόγια, εάν δεν υπάρξει ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη στη χώρα, οι νέοι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να δουν περισσότερα από 430 ευρώ να μπαίνουν στην τσέπη τους…


Πηγή