O Tσίπρας τρώει τον Δραγασάκη και μερικούς άλλους

wpid-wp-1475856755355.jpeg

Αναζωπυρώνεται εν όψει Συνεδρίου η αντιπαράθεση στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ,ενώ ταυτόχρονα οι ενδοκυβερνητικές κόντρες φαίνεται ότι δύσκολα θα ξεπεραστούν, με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζεται , πλέον, η πολυπόθητη «πολιτική σταθερότητα».

Ο πρωθυπουργός όπως αναφέρουν καθημερινοί συνομιλητές του, είναι ανήσυχος. Και θα επιχειρήσει στο Συνέδριο να εξομαλύνει την εσωκομματική κατάσταση.. Παράλληλα θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα σκληρό όστρακο πολιτικής σιγουριάς-για τον ίδιο κυρίως- αμέσως μετά το Συνέδριο, στο οποίο όπως υποστηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναμένεται να αποθεωθεί.

Μια τέτοια εξέλιξη είναι πασίδηλο ότι θα «λύσει» τα χέρια του κ. Τσίπρα ώστε να προχωρήσει- ακόμα και την επόμενη του Συνεδρίου- σε ανασχηματισμό. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα πρόκειται για δομικό ανασχηματισμό, που όμως θα λαμβάνει υπόψιν την διατήρηση ποικίλων ισορροπιών.

Θα επιλέξει πρόσωπα με « αναλυτική επάρκεια» και διαχειριστική ικανότητα, πιστά στις μνημονιακές επιταγές ή θα προτιμήσει πιστούς κομματικούς, που επιθυμούν διακαώς κυβερνητικό ρόλο και θεωρούν ότι η επιλογή τους από τον πρωθυπουργό ενισχύει τον αριστερό χαρακτήρα της κυβέρνησης ; Όλα αυτά μένουν να απαντηθούν.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Ο Γιάννης Δραγασάκης από τα εμβληματικά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει πλέον βασικό ρόλο στη Κυβέρνηση. Και ως φαίνεται δεν έχει ούτε ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό. Η εισφορά του-με εισηγήσεις και συμβουλές- κρίνεται πενιχρή. Ταυτόχρονα, οι κατά καιρούς δηλώσεις του έχουν τύχει θετικής υποδοχής από το δεξιό ακροατήριο, ενώ έχουν προκαλέσει δυσαρέσκεια τον στενό κομματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια, ενδέχεται να παραμείνει στη θέση του, χωρίς ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες.

Αμετακίνητοι θα πρέπει να θεωρούνται οι δυο βασικοί Υπουργοί του Οικονομικού επιτελείου Τσακαλώτος και Χουλιαράκης (Αναπληρωτής υπουργός), εν αντιθέσει προς τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, αναπληρωτή υπουργό, ο οποίος θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Στη θέση του θα παραμείνει ο κ. Γιώργος Σταθάκης , υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Διαθέτει ισχυρά ερείσματα όχι μόνο στο κόμμα και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο και, επομένως, δύσκολα θα μετακινηθεί.

Αντιθέτως, οι δύο υφυπουργοί του εν λόγω υπουργείου- ο κ. Αλέξης Χαρίτσης για θέματα ΕΣΠΑ και βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη– φαίνεται ότι θα δουν την πόρτα της εξόδου ,αφού κρίνεται ότι δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να παρουσιάσουν αξιόλογο έργο. Όμως θα παραμείνει στη θέση της η Ελενα Κουντουρά, Αναπληρώτρια υπουργός για θέματα Τουρισμού.

Ο Παν. Κουρουμπλής άτυπος «αρχηγός των Πασοκογενών που εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ , επιθυμεί σφόδρα να επιστρέψει στο Υπουργείο Υγείας. Το ενδεχόμενο να μείνει εκτός κυβερνητικού σχήματος είναι μικρό. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Πάντως, στο Υπουργείο Υγείας τα πράγματα είναι εξόχως πολύπλοκα. Ο Πρωθυπουργός, παρά τα περί του αντιθέτου διακινούμενα σενάρια, και τις αντιφατικές εισηγήσεις που δέχεται, θέλει πάση θυσία να διατηρήσει τον κ. Πολάκη στη θέση του . Και στη χειρότερη περίπτωση, ενδέχεται να τον μετακινήσει σε κάποιο άλλο Υπουργείο. Πάντως δεν θα απουσιάσει από το Κυβερνητικό σχήμα. Αντιθέτως, υπο αποχώρησιν φέρεται ο κ. Ξανθός .

Ο Γιάννης Μουζάλας κρίνεται αποτυχών και το πιθανότερο είναι να μη μετέχει στο νέο σχήμα. Μεγάλες πιθανότητες να αποχωρήσει από την κυβέρνηση έχει και ο κ. Γιάννης Μπαλάφας, ο οποίος είναι στη κυριολεξία ο “άφαντος” Υπουργός.

Ο Πάνος Καμμένος παραμένει αμετακίνητος στο Υπουργείο Άμυνας, ενώ ο Αναπληρωτής υπουργός κ. Βίτσας ενδέχεται να αναβαθμιστεί. Εχει να επιδείξει έργο, αλλά και καλά δείγματα άσκησης εξουσίας, και ισως αναλάβει κάποιο κρίσιμο Υπουργείο, όπως για παράδειγμα αυτό των Εσωτερικών.

Ο κ. Νίκος Φίλης, παρά την σύγκρουσή του και τις τριβές με την Διοικούσα Εκκλησία, θα παραμείνει στη θέση του, καθώς, όπως λένε στο Μαξίμου, έχει να επιδείξει έργο. Άλλωστε είναι η πρώτη φορά που τα σχολεία λειτούργησαν στην ώρα τους. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την κ. Σία Αναγνωστοπούλου.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Φωτάκη και τον υφυπουργό κ. Πελεγρίνη. Και οι δυο μάλλον θα αποχωρήσουν μετ’ επαίνων.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών η θέση του κ. Νίκου Κοτζιά θεωρείται επισφαλής. Του καταλογίζονται σοβαρά λάθη χειρισμών, με κορυφαίο το πώς αντιμετώπισε τις απαράδεκτες δηλώσεις του Ερντογάν, σχετικά με την συνθήκη της Λωζάνης. Στην περίπτωση αυτή τον κάλυψε ο κ. Τσίπρας με μια προσωπική, ψύχραιμη δήλωση . Στο μεταξύ, κακή εντύπωση έχουν προκαλέσει οι διαρροές από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά εναντίον του αναπληρωτή Υπουργό κ. Νίκου Ξυδάκη, γεγονός που έχει επιβαρύνει τη θέση του. Τέλος, παρελθόν θα αποτελέσει από το ίδιο υπουργείο ο υφυπουργός κ. Δημήτρης Μάρδας

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος θεωρείται από την πλειοψηφία των συνεργατών του κ. Τσίπρα ανεπαρκής. Μάλιστα του χρεώνουν την αναστάτωση η οποία παρατηρείται εσχάτως στον ευαίσθητο χώρο της Δικαιοσύνης. Όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αποχαιρετήσει φίλους και συντρόφους…

Σε ρότα εξόδου από την κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκονται επίσης οι υπουργοί Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας , Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.

Σταθερές αξίες και αμετακίνητοι θεωρούνται οι Νίκος Παππάς και Φλαμπουράρης. Ενδέχεται, πάντως ,να μετακινηθεί ο κ. Παππάς κάτι που ο ίδιος έχει ζητήσει (πιθανώς να αναλάβει το υπουργείο Ενέργειας) και να πάει ο κ. Πάνος Σκουρλέτης στο Υπουργείο Επικρατείας, για το οποίο φέρεται υποψήφια η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη

Τέλος, παραμένει στη θέση του ο Αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας πάρα τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις κομματικών στελεχών.

Πηγή