Αποκλειστικό: Η Άγκυρα επιχειρεί να επιβάλλει λύση στο Κυπριακό δια των όπλων

wpid-wp-1480010679422.jpeg

Η Τουρκία επιχειρεί να εκβιάσει λύση του Κυπριακού δια των όπλων. Αυτή τη στιγμή περίπου 10 τουρκικά πλοία, κυρίως φρεγάτες και κορβέτες έχουν περικυκλώσει τη Μεγαλόνησο διεξάγοντας αεροναυτική άσκηση με τη συμμετοχή και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων φίλιων χωρών, όπως το Πακιστάν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Υπολογίζεται πώς και απ” αυτές τις χώρες λαμβάνουν μέρος επιπλέον 5 πλοία.

Για τις ανάγκες της αεροναυτικής άσκησης έχουν δεσμευτεί περιοχές με NAVTEX τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην ελληνική ΑΟΖ (δηλαδή μεταξύ Ρόδου-Καστελόριζου και Κύπρου). Η διάρκεια της άσκησης θα είναι μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου (την ερχόμενη Τρίτη).

Με τον τρόπο αυτό η Άγκυρα, και δεδομένου ότι τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας CN-235 και τα ελικόπτερα που απονηώνονται από τα πλοία παραβιάζουν τόσο τα FIR Αθηνών και Λευκωσίας όσο και τον εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο, αμφισβητεί και τις δύο ΑΟΖ σε μία μάλιστα περίοδο που ο Ρ.Τ. Ερντογάν ζητάει αλλαγή συνόρων με τον επαναπροσδιορισμό της Συνθήκης της Λωζάνης και αξιώνει λύση στο Κυπριακό κατά τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν είναι άσχετες από την παρουσία της μεγάλης τουρκικής ναυτικής δύναμης εντός του FIR της Κύπρου και των Αθηνών, αφού η Άγκυρα θέλησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα διεκδίκησης ελληνικών εδαφών και κυρίως των υδρογονανθράκων που κρύβουν τα κοιτάσματα της περιοχής.

Έχει βάλει στο στόχαστρο για άλλη μία φορά το ευαίσθητο σημείο που είναι κυρίως το Καστελόριζο, καθώς η ΑΟΖ του νησιού κόβει την Τουρκία από το να βγει στη Μεσόγειο και να διεκδικήσει τα πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης λοιπόν πήγε στο Μοντ Πελεράν έχοντας απέναντι του όχι μόνο τον διακομιστή των Τούρκων Μουσταφά Ακιντζί (σ.σ. δεν χωράει αμφιβολία πώς ο Ακιντζί είναι φερέφωνο του Ερντογάν), αλλά και τον μισό τουρκικό στόλο να κάνει ασκήσεις στην αυλή της Κύπρου.

Με λίγα λόγια οι Τούρκοι επιχείρησαν και συνεχίζουν να επιβάλουν μία λύση με τη δύναμη των όπλων, όπως κάνουν συνήθως, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα πώς η στρατιωτική παρουσία δεν είναι μόνο πάνω στο νησί (τα Κατοχικά στρατεύματα) αλλά και γύρω απ” αυτό.

Άλλωστε ένα από τα βασικά προβλήματα της εμπλοκής στην υλοποίηση του νέου σχεδίου Ανάν είναι η απόσυρση των Κατοχικών στρατευμάτων. Η Άγκυρα αρνείται να ενδώσει και «μαγειρεύουν» λύση στο θέμα αυτό κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Τουρκίας.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









pentapostagma

Πηγή