Τρόμος πάνω από την χώρα.. Δεν ακούμπησαν με γυμνά χέρια τα πυρηνικά απόβλητα των 120 δις ευρώ κόκκινων δανείων

wpid-wp-1479106374125.jpeg

Οι κ.κ. Σαμαράς και ο Βενιζέλος προσπάθησαν με κάθε τρόπο να μην ακουμπήσουν με γυμνά χέρια τα πυρηνικά απόβλητα. Οτι είχαν κάνει και οι προκάτοχοί τους κ.κ. Παπανδρέου και Παπαδήμος. Ολοι τους έσπρωχαν τον κίνδυνο στο μέλλον. Ωσπου το μέλλον έφτασε. Για την ακρίβεια το μέλλον είναι τώρα. Το προδίδει η μυρωδιά του αίματος που είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα. Κι αν διαβάζετε μια εισαγωγή-θρίλερ συγχωρέστε μας την αδυναμία να αποδώσουμε με ακρίβεια το Μεγαλείο του Τρόμου που προκαλούν τα 120 δις ευρώ και πλέον κόκκινα δάνεια. Τα κόκκινα δάνεια τα οποία προκαλούσαν τρόμο στον κ. Σαμαρά πολλούς μήνες μετά την απώλεια της εξουσίας κι ενώ μια νέα εξορία ξεκινούσε για τον Μεσσήνιο πολιτικό που έφτασε τόσο κοντά όσο κανείς να βγάλει τη χώρα από τα Μνημόνια.

Και να που τώρα ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και οι τράπεζες καλούνται να κυνηγήσουν ανεμόμυλους όπως γράφει η Νένα Μαλλιάρα στο Capital.gr.

Οι “θεσμοί” επιστρέφουν στην Αθήνα τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου και τα τελευταία κρίσιμα ζητήματα για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων (εξωδικαστικός συμβιβασμός και πτωχευτικός νόμος) μπαίνουν στην τελική ευθεία για την οριστική συμφωνία.

Συνδυαστικά, εξωδικαστικός συμβιβασμός και νέος πτωχευτικός νόμος θα “απελευθερώσουν” τις αναδιαρθρώσεις 400.000 δανείων μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, αποτελώντας τον κεντρικό άξονα του άθλου της δραστικής μείωσης των “κόκκινων” δανείων τον οποίο πρέπει να φέρουν εις πέρας οι τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2019.

Εκ προοιμίου, ωστόσο, η επιτυχία του στόχου μοιάζει καταδικασμένη, αφού τα χρονικά περιθώρια που δίνονται στις τράπεζες είναι εξωπραγματικά ασφυκτικά. Αυτό δεν προκύπτει από το χρονικό ορόσημο του 2019 στο οποίο τα “κόκκινα” δάνεια θα πρέπει να έχουν υποχωρήσει κατά 41 δισ. ευρώ (ή κατά 40%) από τα σημερινά 108,6 δισ. ευρώ. Προκύπτει από τη δυσπιστία των “θεσμών” έναντι της πρόθεσης κυβέρνησης και τραπεζών να κόψουν από τη ρίζα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας των “κόκκινων” δανείων, κάτι που δεν έπραξαν στη διάρκεια των επτά ετών της κρίσης. Η δυσπιστία αυτή εκδηλώνεται με την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και τις τράπεζες ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό να έχει ισχύ ενός έτους.

“Το διάστημα του ενός έτους για να βρεθεί λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των επιχειρήσεων, σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση οι τράπεζες θα πρέπει να μελετούν και να κλείνουν 1.000 υποθέσεις! Στη διετία, ο όγκος των “κόκκινων” φακέλων που καλούνται να επιλύσουν μειώνεται στους 500 ημερησίως. Ακόμη και με το μεγαλύτερο περιθώριο ισχύος του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είναι αδύνατον να περιμένει κανείς ότι μπορεί να υπάρξει το αποτέλεσμα που περιμένουν οι “θεσμοί””, αναφέρει στο “Κεφάλαιο” στέλεχος της διοίκησης συστημικής τράπεζας.


Πρόσφατα ο κ. Μιχάλης Σάλλας μιλώντας στο protothema.gr κατέθεσε πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, η οποία απαλλάσσει τους δανειολήπτες από την άμεση απειλή των πλειστηριασμών.

Eρώτηση: Όπως γνωρίζετε ξεκίνησαν πρόσφατα οι πλειστηριασμοί κατοικιών. Στο παρελθόν είχατε δηλώσει ότι είστε κατά των πλειστηριασμών και κατασχέσεων. Σήμερα ποια είναι η θέση σας;

Απάντηση: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη. Μην ξεχνάμε ότι η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική. Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός την έχει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της Τρόικας. Θα έπρεπε λοιπόν οι Θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή.

Ερώτηση: Ποια θα μπορούσε να ήταν μία τέτοιου χαρακτήρα λύση κατά την γνώμη σας.

Απάντηση: Οι τράπεζες θα μπορούσαν να διαχωρίσουν το κάθε κόκκινο στεγαστικό δάνειο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη. Έτσι διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back. Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία, εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί.
Αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.


Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Τζον Πόλσον τώρα ο οποίος έχει επενδύσει τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς όσο και στην Alpha Bank στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά και την Κυριακάτικη Καθημερινή υπήρξε σαφής:

– Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο μιας τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών; Πώς μπορεί να αποφευχθεί;

– Επενδύσαμε στην Alpha και στην Πειραιώς έπειτα από έναν πλήρη έλεγχο της ποιότητας των περιουσιακών τους στοιχείων και από το τεστ αντοχής που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η ΕΚΤ απαίτησε από τις τράπεζες να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους ώστε να αντέξουν σε μια νέα συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 3,3% το 2015 και 3,9% το 2016. Παρότι οι συνθήκες παραμένουν γεμάτες προκλήσεις στην Ελλάδα, η οικονομία έχει συρρικνωθεί πολύ λιγότερο από αυτό και έχουμε εμπιστοσύνη στο ότι η ΕΚΤ ήταν συντηρητική στην προσέγγισή της.

Ταυτόχρονα, πρέπει να δούμε κάποια πράγματα να συμβαίνουν ώστε οι τράπεζες να βρεθούν πλέον εκτός κινδύνου. Πρώτον, όπως προανέφερα, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Αυτό θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων, θα αυξήσει τις αξίες των περιουσιακών στοιχείων και θα διευκολύνει, συνεπώς, τις τράπεζες στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους με τρόπο που να μην απαιτεί νέες ενέσεις κεφαλαίων.

Δεύτερον, οι διοικήσεις των τραπεζών πρέπει να λάβουν αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πρόκλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ίδιο το ελληνικό κράτος έχει επενδύσει μεγάλα ποσά από τα χρήματα των φορολογουμένων στις τράπεζες, συνεπώς ο ελληνικός λαός έχει άμεσο συμφέρον να διασφαλίσει ότι οι επενδύσεις αυτές είναι προστατευμένες και ότι η κρατική βοήθεια θα αποζημιωθεί. Ο διορισμός των καλύτερων managers στις τράπεζες θα έπρεπε να είναι στόχος του ελληνικού κράτους όσο είναι και δικός μας.

– Υπάρχει μία αντίληψη ότι δεν ενδιαφέρεστε να παραμείνει η Πειραιώς σε λειτουργία ως τράπεζα, αλλά ότι ο απώτερός σας στόχος είναι τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα όποια επιθυμείτε να απογυμνώσετε και να πουλήσετε. Είναι αλήθεια;

– Ο στόχος μας είναι οι τράπεζες να εισπράξουν τη μέγιστη δυνατή αξία από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη αξία για τους μετόχους, με αποτέλεσμα να ωφεληθούμε τόσο εμείς όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ενδιαφερόμαστε για την αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν καλύτερα να τα διαχειριστούν, καθώς έχουν τα κεφάλαια, τη χρηματοδότηση και το προσωπικό για να αντιμετωπίσουν το θέμα.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή