ΕΚΤΑΚΤΟ.. TΣΑΚΑΛΩΤΟΣ και Χουλιαράκης έδωσαν τις ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ τους, ο Τσίπρας βγάζει εκτάκτως την Τετάρτη τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

wpid-wp-1482873224723.jpeg

Mια ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ κυβερνητική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την συνταρακτική αποκάλυψη από το ΒΗΜΑ της ταπεινωτικής επιστολής Τσακαλώτου στους θεσμούς. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε απόγνωση καθώς ανακαλύπτει ότι στην πραγματικότητα δεν διαθέτει υπουργό Εθνικής Οικονομίας μια και ο Τσακαλώτος ταπεινωμένος καθώς είναι μετά την υπογραφή του κάτω από την Επιστολή Μετανοίας είναι ένας ακυρωμένος υπουργός. Δεν διαθέτει ουδεμία διαπραγματευτική ισχύ και έχει απαξιωθεί πλήρως τόσο από τους συναδέλφους του στο Eurogroup όσο και από τους Ελληνες πολίτες και κυρίως από τους συνταξιούχους που διαπιστώνουν τι τους περιμένει.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσακαλώτος έχει δώσει την παραίτησή του στην διάθεση του Πρωθυπουργού, όπως επίσης και ο Χουλιαράκης εξαιτίας της σύγκρουσής του με τον Τσακαλώτο. Οι δύο κατ΄εξοχήν στρατηγοί του Τσίπρα στην Οικονομία τελούν υπό παραίτηση και ο έτερος, ο Παπαδημητρίου, γράφει απίθανες θεωρίες για να στηρίξει την εμμονή του ότι οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές δεν προσελκύουν επενδύσεις μην θέλοντας να δει τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας ακόμη και της Αγγλίας που για τις ξένες εταιρίες έχει φορολογικό συντελεστή 20%.

Ο Τσίπρας σε μια επικοινωνιακή προσπάθεια να σκεπάσει το θόρυβο από την δήλωση μετάνοιας του Τσακαλώτου δίνει ΕΚΤΑΚΤΩΣ στην δημοσιότητα τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ των βουλευτών ώστε να μείνουμε όλοι άναυδοι με τα πλουσιόπαιδα, τους Συριζαίους, τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, τις μετοχές τους, τα ακίνητά τους, τα σέα τους τα μέα τους. Tην Τετάρτη οι δημοσιογράφοι θα το γλεντήσουν κανονικά με τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ενώ οι ταλαίπωροι 53+ συνειδητοποιούν πλέον πως πιο αξιόπιστη θα ήταν μια λύση Βάνα Μπάρμπα ως επικεφαλής της Κίνησής τους. Η Βάνα θα μπορούσε μάλιστα να γράφει τα απομνημονεύματά της στον ιστότοπο commonality.gr.

Με τα ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ επιχειρεί να σκεπάσει επικοινωνιακά την ατομική βόμβα που έπεσε στο οικονομικό επιτελείο της συμφοράς που θυμίζει μπακάλικο του Θανάση Βέγγου.

Ο Χουλιαράκης δηλώνει ότι παραιτείται για να επιστρέψει στηνΑγγλία να συνεχίσει την καριέρα του σαν καθηγητής.

Είναι μάλιστα έξαλλος με τον Τσακαλώτο γιατί στην σύσκεψη που έγινε πριν ο Τσίπρας ανακοινώσει τον μπαναμά ο Τσακαλώτος υποστήριζε ότι πρέπει να μοιράσουν περισσότερα χρήματα από τα 600 εκατ. ευρώ!

Δείτε τι είχε αποκαλύψει για την διαβόητη σύσκεψη ο Κωστής Πλάντζος στο Πρώτο Θέμα:

Η διαφωνία για το ύψος και το είδος των παροχών έφτασε και στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε πριν την εξαγγελία με την συμμετοχή του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη και του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής (και πρώην οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού) Φραγκίσκου Κουτεντάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλευρά Χουλιαράκη υποστήριζε η παροχή έπρεπε να αφορά μικρότερο ποσό, της τάξεως των 300 εκατ. περίπου για να μην διακινδυνεύσει η κυβέρνηση τυχόν μεγάλη αναθεώρηση προς τα κάτω του πρωτογενούς πλεονασματος από την Eurostat το 2017, ανάλογη με αυτήν που έγινε φέτος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (μειώθηκε κατά 900 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο)! Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε και να επιφέρει ενεργοποίηση του «κόφτη» το 2017, ενδεχομένως τον Απρίλιο.

Από την άλλη πλευρά, λέγεται πως ο κ. Κουτεντάκης προέβαλε εκτιμήσεις πως το 2016 μπορεί να κλείσει ακόμα καλύτερα από όσο διαφαίνεται, με υπέρβαση στις εισπράξεις φόρων να φτάνει ενδεχομένως και στα 2,5 δισ. ευρώ! Με την αισιόδοξη άποψη συντάχθηκε ο κ. Τσακαλώτος, επιμένοντας για πιο «γενναιόδωρο» πακέτο παροχών ενώ ο κ. Δραγασάκης δεν πήρε θέση επί του θέματος. Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός έκανε αποδεκτή την εισήγηση για διανομή των 617 εκατ. ευρω «οριζόντια» στους συνταξιούχους.

Ήταν κοινό μυστικό πάντως, ήδη από τις 21 Νοεμβρίου, ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης –ο οποίος ξέρει όσο κανείς στην κυβέρνηση και τους αριθμούς του προϋπολογισμού αλλά και το κλίμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές- ότι ήταν πολύ επιφυλακτικός επειδή το πρωτογενές του 2016 δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ενώ το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει άλλη διαδικασία διανομής της υπέρβασης στο πλεόνασμα.

Άποψη του κ. Χουλιαράκη ήταν πως πρέπει να γίνει συζήτηση με τους θεσμούς πριν διανεμηθεί ένα εφάπαξ κοινωνικό βοήθημα με λεφτά από την υπέρβαση στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα. Όπως έλεγαν συνομιλητές του κ. Χουλιαράκη «έχουμε μια πραγματικά μεγάλη υπέρβαση ενός δισ. αλλά έχουμε όμως και ρίσκα που δεν είναι μικρά, όπως η αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα τον Απρίλιο -και μετά ξανά τον Οκτώβριο του 2017- και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί γιατί η Ιστορία έχει δείξει ότι η αναθεώρηση είναι πολλές φορές προς το χειρότερο και όχι προς το καλύτερο.

Έχουμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που πολλές φορές τον Δεκέμβριο δείχνει μια αστάθεια και δεν ξέρουμε πού θα κάτσει η μπίλια και μπορεί πχ να πέσει 100-150 εκατ. ευρώ έξω. Πρέπει να αφήσεις και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας και μετά μόνον μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι υπάρχει κάτι για να μοιράσεις».

Στο κλίμα αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, η πλευρά Χουλιαράκη συνιστούσε να μη μοιραστεί από τον «αέρα» της τηλεόρασης τόσο μεγάλο βοήθημα στους νυν συνταξιούχους αλλά μικρότερο, ενώ το πλεόνασμα να κατευθυνθεί και για πληρωμή άλλων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου, όπως οι πληρωμές για συντάξεις που δεν έχουν εκδοθεί και οι δικαιούχοι δεν μπορούν να ζήσουν, ή σε ιδιώτες και επιχειρήσεις που τους χρωστά το κράτος 6,5 δισ. και κινδυνεύουν να κλείσουν αν δεν πάρουν εγκαίρως τα λεφτά τους.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή