Την έχασε τη μάχη το Documento

wpid-wp-1482517223762.jpeg

Όταν έγινε γνωστό πως η εφημερίδα του Κώστα Βαξεβάνη Documento θα κυκλοφορήσει τελικά πολλοί ήταν οι δημοσιογράφοι που χάρηκαν. Και όχι μόνο όσοι είχαν την τύχη να βρουν επιτέλους δουλειά. Το σκεπτικό ήταν απλό. Σε μια εποχή λουκέτων, επιτέλους κυκλοφορούσε μια νέα εφημερίδα. Άρα νέες θέσεις εργασίας. Η ελπίδα ήταν μεγάλη και επειδή, οι πολλοί πάλι, θεωρούσαν πως ο Κώστας Βαξεβάνης σύμφωνα και με αυτά που διακήρυττε δημόσια και μέσα από τα γραπτά του, είτε στο Hot Doc είτε στη διαδικτυακή σελίδα koutipandoras.gr, θα έδινε χώρο και χρόνο στους δημοσιογράφους να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Να κάνουν δηλαδή ρεπορτάζ και αποκαλύψεις.
Τόσο οι θέσεις εργασίας όσο και η δημοσιογραφική εργασία σπανίζουν πλέον στον έντυπο Τύπο. Ήταν πολλοί αυτοί που θα δέχονταν να δουλέψουν στη νέα εφημερίδα και με λιγότερα χρήματα, αρκεί να τους δίνονταν η ευκαιρία να κάνουν πραγματικό ρεπορτάζ.
Η διάψευση όλων των προσδοκιών έγινε γρήγορα και για όλους. Ακόμη και για τον ίδιο τον Κώστα Βαξεβάνη και το επιτελείο του. Η νέα εφημερίδα δεν κατάφερε να πουλήσει τόσες χιλιάδες όσες είχε αρχικά στόχο. Τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ αφορούσαν μόνο το παρελθόν και τα έγραφαν συγκεκριμένοι. Δημοσιογράφοι με τρελές προσδοκίες ηχηρών αποκαλύψεων, λάμβαναν άνωθεν παραγγελίες για συγκεκριμένα θέματα. Η νέα εφημερίδα ήταν με κραυγαλέο τρόπο δεμένη στο άρμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η διάψευση των προσδοκιών έγινε πολύ γρήγορα και το τελευταίο επεισόδιο με τη δημοσιογράφο Μ. Κ. η οποία είχε την τόλμη να καταγγείλει το εργασιακό καθεστώς που είχε σκοπό να στήσει η νέα εφημερίδα για το διαδικτυακό της site, απλώς επιβεβαίωσε την ήττα των ελπίδων πως κάτι νέο θα πρόσθετε ο Κώστας Βαξεβάνης στο χώρο του Τύπου. Παράλληλα χρησιμοποιήθηκε από τους πάμπολλους εχθρούς του. Κάτι που θα έπρεπε να το περιμένει ως έμπειρος δημοσιογράφος με τόσες ανοιχτές υποθέσεις και με τόσες μάχες που έδωσε με γνωστούς υποτακτικούς εξουσιών. Για να μην αντιδράσει όπως αντέδρασε. Καταγγέλλοντας την άνεργη δημοσιογράφο Μ.Κ., λέγοντας τελικά και ψέματα για να υπερασπιστεί την έκδοση του. Ψέματα που ήταν πολύ εύκολο να αποκαλυφθούν. Η εκ των υστέρων αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του site απλά επιβεβαίωσε ότι η άνεργη δημοσιογράφος και αλήθειες κατήγγειλε και είχε την τόλμη να το υπερασπιστεί δημόσια.
Θα περίμενε κανείς από τον δημοσιογράφο των ηχηρών αποκαλύψεων να αντιδράσει διαφορετικά. Σαν τους επαγγελματίες μεγάλων διεθνών Μέσων που σέβεται και συχνά πυκνά ανέφερε στα κείμενα του. Να καλέσει δηλαδή δημόσια την καταγγέλουσα Μ.Κ σε συνάντηση και να την προσλάβει κανονικά στην εφημερίδα του. Που θα έβρισκε δημοσιογράφο με τόση τόλμη και θράσος για τα ρεπορτάζ που έχει ανάγκη το Documento του;
Μήπως όμως αυτό δεν είναι το πρόβλημα της εφημερίδας; Ό,τι προσδέθηκε –για άγνωστους σε εμάς και σίγουρα και στους αναγνώστες του- στο κυβερνητικό άρμα του ΣΥΡΙΖΑ; Αποκαλύπτοντας σκάνδαλα μόνο για τους πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας και όσους έχει βάλει σε στόχο το μέγαρο Μαξίμου; Μια τακτική που ουδόλως ενδιαφέρει σήμερα την ελληνική κοινωνία και τους πολίτες τους οποίους θα ήθελε να έχει αναγνώστες το Documento.
Σε ότι αφορά την εφημερίδα βεβαίως και υπήρχαν συμβάσεις με αποδοχές, όχι υψηλές αλλά τουλάχιστον όχι σκλάβων γαλέρας. Οι αποδοχές 1.000 ευρώ θεωρούνται σήμερα για το χώρο των εφημερίδων άπιαστο όνειρο. Η χαμηλή κυκλοφορία της εφημερίδας ωστόσο γκρέμισε, όπως όλα δείχνουν, και αυτή την ελπίδα. Με τη Νέα Χρονιά όσοι παραμείνουν στο Documento θα υπογράψουν νέες συμβάσεις. Με μικρότερες, όπως είναι σαφές, αποδοχές. Και έτσι θα υπάρχει άλλη μια εφημερίδα στο χώρο του Τύπου που δεν θα διαφέρει σε τίποτε από όλες τις άλλες. Δυστυχώς…

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή