Το ρεπορτάζ από την Εφημρίδα των Συντακτών: ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ-ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ υπό την πίεση ισχυρών συμφερόντων;

wpid-wp-1481577199486.jpeg

Παναγιώταρος και Λαγός διακόπτουν την εκδήλωση | ΕΦ.ΣΥΝ./Ιωάννα Σωτήρχου

Πυκνώνουν τα μηνύματα που υποδηλώνουν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Χρυσής Αυγής ειδικά μετά τις δημόσιες παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου επί θητείας του οποίου σερνόταν η διεξαγωγή της Δίκης της Χρυσής Αυγής ενώ και σε άλλες δίκες υπήρξαν αποφάσεις που προκαλούν το κοινό αίσθημα περί Δικαίου. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις όσοι μιλούν για τα δύο άκρα που συναντώνται αισθάνονται δικαίωση. Στο μεταξύ ισχυρά συμφέροντα πιέζουν για μια συγκυβέρνηση Τσίπρα-Μιχαλολιάκου ώσπου να ολοκληρωθούν τα πάσης φύσεως ντιλαρίσματα. Είναι χαρακτηριστική η εισβολή των χρυσαυγιτών με επικεφαλής τους Γιάννη Λαγό, Ηλία Παναγιώταρο και Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Εκείνη την ώρα διεξαγόταν εκδήλωση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι και του Τουρκικού Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας της μειονότητας της Θράκης, με θέμα: «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών».

Οι βουλευτές και τα μέλη της Χ.Α. ανέβηκαν στον 3ο όροφο του κτιρίου και διέκοψαν τη συζήτηση φωνάζοντας συνθήματα για τη Θράκη, εξαπολύοντας ύβρεις προς τους παρευρισκόμενους και κάνοντας φραστική επίθεση στους δημοσιογράφους. Ελάχιστα λεπτά μετά, αποχώρησαν συντεταγμένα. Να σημειώσουμε ότι οι διοργανωτές είχαν ζητήσει εκ των προτέρων την παρουσία της Αστυνομίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το αίτημά τους δεν εισακούσθηκε.

Το ρεπορτάζ από την Εφημρίδα των Συντακτών:

Με αφορμή την χρυσαυγίτικη εισβολή στα γραφεία της, η ΕΣΗΕΑ τονίζει ότι αφετηρία της επανεμφάνισης της Χρυσής Αυγής αποτελεί «η πολιτική ευκαιρία που της έδωσε ο κοινοβουλευτικός χειρισμός της κυβέρνησης, με τη μετάβαση στο Καστελλόριζο και στη Ρω».

Σε ανακοίνωση η Ένωση Συντακτών σημειώνει ότι η ναζιστική οργάνωση επέλεξε «την παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ τονίζει ότι «αίσθηση προκαλεί η “διακριτικότητα” που επέδειξαν στην περίπτωση αυτή της βίαιης εισβολής στην ΕΣΗΕΑ και όσων μεσολάβησαν οι αστυνομικές αρχές».

Αναφερόμενη στη χθεσινή δήλωση του Νίκου Παρασκευόπουλου «να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: Μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της Δημοκρατίας ή την διαρκή ρήξη» η ΕΣΗΕΑ σχολίαζει ότι πρόκειται για υπόδειξη ότι «πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης».

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδείς μπορεί να ακυρώσει τον θεσμικό της ρόλο, ως υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης και να εμποδίσει την υποχρέωσή της και ως πνευματικού Σωματείου να δίνει βήμα για την υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Στην εκδήλωση στην ΕΣΗΕΑ | ΕΦ.ΣΥΝ./Ιωάννα Σωτήρχου

Η απάντηση της Κουμουνδούρου

Την αντίδραση της Κουμουνδούρου προκάλεσε η ΕΣΗΕΑ απαντώντας ότι τελευταία «είναι συνδικαλιστικό όργανο και όχι κομματικό φερέφωνο. Η ανακοίνωση αυτή έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται πως η Ένωση «καταλήγει μόνη της να προσφέρει τελικά κάλυψη στους Χρυσαυγίτες. Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η ανακοίνωση της σύμφωνα με την οποία η σημερινή βίαιη ενέργεια των Χρυσαυγιτών σε εκδήλωση στα γραφεία της οφείλεται στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι το κυβερνών κόμμα, τα μέλη του και τα στελέχη «χωρίς καμία εξαίρεση, και καθόλη τη διάρκεια της πολιτικής τους διαδρομής, έχουν δώσει αγώνες ενάντια στο φασισμό και τον εθνικισμό. Δεν ανακάλυψε όψιμα τη φασιστική απειλή όπως η Νέα Δημοκρατία που για χρόνια κάλυψε την δράση της και πρόσφερε πολιτική νομιμοποίηση στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Θυμίζουμε εξάλλου ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει στις τάξεις του πρώην και νυν ακροδεξιούς και εθνικιστές. Ας μην το ξεχνάει αυτό η ΕΣΗΕΑ».

Νωρίτερα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είχε τονίσει πως η «εγκληματική οργάνωση έδειξε ξανά το πραγματικό της πρόσωπο» και πως για άλλη μια φορά αποδεικνύεται «ότι οι συγκεκριμένοι εγκληματίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά γνήσιοι απόγονοι των Ταγμάτων Εφόδου και των εγχώριων συνεργατών των ναζί»

Αποτελεί καθήκον και υποχρέωση απέναντι στην ιστορία αυτού του τόπου, να υψώνουμε τοίχο απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό. Δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη και κάθε πολιτικού κόμματος είναι η κοινωνική και πολιτική απομόνωση του εγκληματικού μορφώματος.

Με τη σειρά της η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, «οι ομογάλακτοι του Χίτλερ φόρεσαν την μάσκα του Έλληνα πατριώτη για να επιβάλουν την φασιστική παρουσία τους στο χώρο των δημοσιογράφων».

Πρακτικά, μετέτρεψαν την Βουλή σε ορμητήριο για φασιστικές εξορμήσεις αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν εκδημοκρατίζονται αλλά αποθραύονται από τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πότε τους παίρνει αγκαλιά για πολεμοκάπηλες επισκέψεις στο Καστελλόριζο και πότε τέως υπουργοί, όπως ο Ν.Παρασκευόπουλος, τους καλούν να συμμετέχουν στους θεσμούς της Δημοκρατίας!

Η ΚΕΕΡΦΑ τονίζει ότι το τελευταίο διάστημα οι νεοναζί εντείνουν την επιχείρηση στοχοποίηση της μειονότητας με άνοιγμα γραφείου-ορμητηρίου στη Ξάνθη. Πήραν την απάντηση από την μαζική αντιφασιστική διαδήλωση στην Ξάνθη που τους απομόνωσε. Έτσι θα συνεχίσουμε!

Τέλος, η ανακοίνωση αναφέρει πως «η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση που φοράει το μανδύα κόμματος και το προσωπείο του πατριώτη. Είναι οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών, των δοσίλογων και των κουκουλοφόρων της κατοχής που έδειχναν με το δάχτυλο αντιστασιακούς για να τους εκτελέσουν οι ναζί στη Καισαριανή, το Δίστομο, τον Χορτιάτη, τη Κάνδανο».

οι υπόδικοι βουλευτές είχαν εισβάλει στο κτίριο μαζί με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής, ανέβηκαν στον 3ο όροφο, όπου διεξαγόταν συζήτηση, με θέμα «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών» και, αφού φώναξαν υβριστικά συνθήματα, αποχώρησαν με στρατιωτικό παράγγελμα.

Οι διοργανωτές καταγγέλλουν πως είχαν ζητήσει αστυνομική προστασία, αλλά η έκκλησή τους αγνοήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία. Η συζήτηση τελικά συνεχίστηκε, ενώ τα μέλη της Χρυσής Αυγής τραγούδησαν τον Εθνικό Ύμνο, προτού αποχωρήσουν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε για το περιστατικό, η ΕΣΗΕΑ καυτηριάζει την στάση της κυβέρνησης, που δείχνει εσχάτως να νομιμοποιεί τη Χρυσή Αυγή, ενώ αφήνει αιχμές και για την στάση της Αστυνομίας, την οποία… κομψά εγκαλεί για το γεγονός ότι επέδειξε «διακριτικότητα» απέναντι στους εισβολείς.

Όσοι μετείχαν στη συζήτηση κατελήφθησαν εξ απήνης από τους εισβολείς χρυσαυγίτες, ενώ ο πρόεδρος της Ένωσης, Σταμάτης Νικολόπουλος, παρενέβη με ήρεμο τρόπο προκειμένου να τους πείσει να αποχωρήσουν από την αίθουσα της εκδήλωσης χωρίς παρατράγουδα, ενώ πιο με πιο αποφασιστικό τρόπο στάθηκε απέναντι στους εισβολείς ο δημοσιογράφος Γιώργος Φιλιππάκης.

Την παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα επέλεξε η «Χρυσή Αυγή», για να κάνει προκλητική και βίαιη εισβολή στην ΕΣΗΕΑ, στη διάρκεια εκδήλωσης για την προστασία των μειονοτήτων.

Αφετηρία της επανεμφάνισής της ήταν, χωρίς αμφιβολία, η πολιτική ευκαιρία που της έδωσε ο κοινοβουλευτικός χειρισμός της κυβέρνησης, με τη μετάβαση στο Καστελλόριζο και στη Ρω.

Στη συνέχεια υπήρξε η πρωτοφανής δήλωση του τ. υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και η υπόδειξή του «να αποφασίσουμε τι προτιμούμε: Μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της Δημοκρατίας ή την διαρκή ρήξη», υποδεικνύοντας ότι «πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης».

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει προς πάσα κατεύθυνση ότι ουδείς μπορεί να ακυρώσει τον θεσμικό της ρόλο, ως υπερασπιστή της ελευθερίας της έκφρασης και να εμποδίσει την υποχρέωσή της και ως πνευματικού Σωματείου να δίνει βήμα για την υπεράσπιση των πολιτικών, κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.

ΚΑΜΙΑ ΑΠΕΙΛΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ, ΟΠΟΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ,

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί η «διακριτικότητα» που επέδειξαν στην περίπτωση αυτή της βίαιης εισβολής στην ΕΣΗΕΑ και όσων μεσολάβησαν οι αστυνομικές αρχές.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή