ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ.. Oι FALCIANI των «ελληνικών» Κόκκινων Δανείων

karamanalis-header-1024x320

Μεγάλη έρευνα για την διαρροή ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων επιχειρηματιών αλλά και ιδιωτών με κόκκινα δάνεια στις ελληνικές, τις ισπανικές και τις ιρλανδικές τράπεζες βρίσκεται σε εξέλιξη από νομική φίρμα με έδρα τις ΗΠΑ στην οποία προσέφυγαν επιχειρηματίες που διαπίστωσαν ότι τα στοιχεία των δανείων τους “κατασκόπων” με πρόσβαση. Σύμφωνα με τα στελέχη της νομικής φίρμας σε συγκεκριμένες τράπεζες του Νότου της Ευρώπης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο Φαλτιανί, του Γάλλου πρώην υπαλλήλου της τράπεζας HSBC της Ελβετίας ο οποίος κατηγορείται για οικονομική κατασκοπεία.

Μόνο στην Ελλάδα υπάρχουν 107 δις ευρώ κόκκινα δάνεια στα οποία έχουν αρχίσει να εμπλέκονται νομικές φίρμες διακριτικού προφίλ αλλά και πάσης φύσεως νταλαβεριτζήδες-κοράκια ώστε να πετύχουν καλές τιμές για τα funds. Eκείνα με την σειρά τους-σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής- αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές και ζητούν ένα κέρδος επί του τιμήματος αυτού, ώστε η τελική οφειλή είναι κατά πολύ χαμηλότερη από την αρχική για το δανειολήπτη. Από τα 107,5 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο εννεάμηνο, το σύνολο των ανοιγμάτων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (συμπεριλαμβανομένων και των καταγγελμένων ανοιγμάτων) ανέρχεται σε περίπου 80 δισ. ευρώ, ενώ μόνο τα καταγγελμένα ανοίγματα ανέρχονται σε περίπου 48 δισ. ευρώ. Το σύνολο προβλέψεων έναντι δανείων ήταν άνω των 53 δισ. ευρώ για τον κλάδο και το ποσοστό κάλυψης ανερχόταν σε περίπου 50%. Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που περιλαμβάνεται στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, το σύνολο των καταγγελμένων δανείων ύψους 48 δισ. ευρώ, με αξία εξασφαλίσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ, θα μπορούσε δυνητικά να μεταβιβαστεί στο 30% της αξίας τους, δηλαδή 14 δισ. ευρώ, χωρίς να γίνει χρήση του υφιστάμενου υπερβάλλοντος κεφαλαιακού αποθέματος. Το είδος και η αξία των εξασφαλίσεων αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για τη διενέργεια λογιστικών προβλέψεων και συνακόλουθα για τη δυνητική τιμολόγηση μεταβιβάσεων χαρτοφυλακίου, ενώ το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί μια λειτουργική δευτερογενής αγορά και να υπάρξουν φορολογικές διευκολύνσεις, όπως ζητείται από τον κλάδο. Στους στόχους των τραπεζών για μείωση των NPEs έως το τέλος του 2019 περιλαμβάνεται η πώληση δανείων 7,4 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος η δραστηριότητα αναμένεται σχετικά περιορισμένη, αφού ακόμη υφίστανται νομοθετικές ελλείψεις που θα επέτρεπαν να λειτουργήσει η αγορά όχι μόνο για πώληση αλλά και για ανάθεση της διαχείρισης προβληματικών δανείων. Στην έκθεση της ΤτΕ αναλύεται η σταθεροποίηση στη δημιουργία νέων επισφαλειών, αλλά και η πρόκληση του υψηλού στοκ προβληματικών χορηγήσεων, με τον δείκτη NPEs να φθάνει στο τέλος Σεπτεμβρίου στο 45,2% επί των δανείων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το παρασκήνιο είναι συγκλονιστικό καθώς οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί και τα συμφέροντα ετερόκλητα.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









ΠΗΓΗ