ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΣΟΚ.. H AΠΟΚΡΥΦΗ ΣΧΕΣΗ του Τσακαλώτου με τον ΑΡΙΘΜΟ 23

TSAKALOTOS20160118160509__mg_2198_sooc1453129156-1024x683

ΣΟΚ και ΔΕΟΣ προκαλεί η αποκάλυψη της απόκρυφης σχέσης του υπουργού Οικονομικών Τσακαλώτου με τον αριθμό 23. Την αποκάλυψη κάνει ο φοβερός ΒΗΜΑτοδότης και παρότι όποιος παρατηρεί τον Τσακαλώτο είναι σχεδόν βέβαιος ότι κάτι δεν πάει καλά με το παληκάρι, η αποκάλυψη όμως της απόκρυφης σχέσης με τον αριθμό 23 δίνει άλλη-σχεδόν μεταφυσική διάσταση-στην υπόθεση:

Δεν ξέρω εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτογραφία) μείνει στην ιστορία ως καλός υπουργός Οικονομικών (δεν θα στοιχημάτιζα σε αυτό), αλλά σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως δεινός… επιστολογράφος. Να σας θυμίσω πως η καριέρα τους ως «κυβερνητικού επιστολογράφου» ξεκίνησε στις 23 Ιουλίου του 2015, όταν είχε στείλει στην Κριστίν Λαγκάρντ την περίφημη επιστολή-αίτημα με την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αιτούνταν μιας νέας δανειακής διευκόλυνσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Εκείνη η επιστολή ουσιαστικά συνεπαγόταν την «παράδοση» του ΣΥΡΙΖΑ μετά την πολύμηνη μάχη χαρακωμάτων με στρατηγό τον ταλαντούχο Γιάνη Βαρουφάκη…
Εξίσου σημαντική είναι η απολογητική επιστολή Τσακαλώτου μετά τη μονομερή απόφαση της κυβέρνησης για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης. Αυτή εστάλη στις 23 Δεκεμβρίου του 2016 (προσοχή στην ημερομηνία… 23) και ξεκαθάριζε πως οι ελληνικές αρχές όχι μόνον παραμένουν απολύτως δεσμευμένες στην εκτέλεση της συμφωνημένης δημοσιονομικής πορείας, αλλά και ότι θα ενεργοποιήσουν τον έκτακτο δημοσιονομικό μηχανισμό (contingency fiscal mechanism), δηλαδή τον «κόφτη», σε περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία θα επικυρώσει η Eurostat δείξουν πως οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν έχουν επιτευχθεί.
Προτού καλά-καλά περάσει ένας μήνας από αυτή την επιστολή ο κ. Τσακαλώτος ετοιμάζει, όπως με πληροφορούν συνεργάτες του, μια νέα επιστολή «θέσεων, προθέσεων και διαθέσεων» η οποία θα περιγράφει το «πακέτο εγγυήσεων» που είναι διατεθειμένη να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση. Και η επέκταση του «κόφτη» τουλάχιστον έως το 2021 και η μείωση του αφορολογήτου και οι περικοπές συντάξεων εκτιμάται πως περιλαμβάνονται στις εγγυήσεις αυτές. Δεν ξέρω εάν ο υπουργός θα ζητήσει ως αντάλλαγμα την προκαταβολική περιγραφή της μεσοπρόθεσμης μείωσης του χρέους, αλλά η έως τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι η κυβέρνηση στις συζητήσεις με τους θεσμούς είναι εκείνη που δίνει και όχι εκείνη που παίρνει.
Ας κάνω με την ευκαιρία αυτή δύο παρατηρήσεις: Κατά πρώτον, δεδομένου ότι η τρίτη αυτή επιστολή θα σταλεί τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου στους θεσμούς, δεν μπορώ παρά να εξαγάγω το συμπέρασμα πως ο Ευκλείδης έχει ένα κόλλημα με το συγκεκριμένο νούμερο, το 23 (ίσως να είναι θαυμαστής του Μάικλ Τζόρνταν, ο οποίος είχε τη φανέλα με το 23 στους Σικάγο Μπουλς). Κατά δεύτερον, για το φιλολογικό μέρος του πράγματος θα συνιστούσα στον κ. Τσακαλώτο να διαβάσει τις επιστολές του Οδυσσέα Ανδρούτσου για να δει πώς γράφει κάποιος που σκέπτεται ελληνικά και διαπνέεται από εθνικό αίσθημα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η επιστολή του Ανδρούτσου προς τον Υψηλάντη, από την οποία έχω ξεχωρίσει αυτό το απόσπασμα: «…Πρέπει λοιπόν να λείψουν από το γένος μας τα κρυφά, και σαν αληθινοί πατριώται να κηρύττωμεν την αλήθειαν εις όλους χωρίς κανένα φόβον. Εκείνοι όμως όπου λυσσιάζουν διά αξιώματα ας γράφουν διπλωματικά, ας λέγουν κρυφά και ας προσπαθή να γελά ο ένας τον άλλον. Αυτοί είναι σαν πανούκλα εις την Ελλάδα και πρέπει ο λαός να χωρισθή απ’ αυτούς και να τους κάμη κουτουμάτζια διά να μη μολευθούμεν όλοι μας και χαθούμεν»… Τώρα, θα μου πείτε τι κοινό έχουν ο Τσακαλώτος και ο Ανδρούτσος. Τις επιστολές, σας απαντώ. Τα γραπτά όλων μένουν και καθίστανται ιστορικό τεκμήριο.



πηγη