Εξέλιξη σοκ στη Γερμανία αλλάζει τα πάντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ: Tέλος η Α.Μέρκελ!

κατάλογος

Eξέλιξη που αλλάζει τα πάντα σε Γερμανία, Ευρώπη και ευρώ είχαμε σήμερα: Τα κόμματα της Γερμανίας ενώνονται και βάζουν «στοπ» στην Α.Μέρκελ! Στόχος να μην της επιτραπεί να είναι ξανά καγκελάριος. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να είναι πρωτοβουλία του αντικαγκελάριου της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μετά τις δηλώσεις του για διάλυση της ΕΕ και επικράτηση της Μαρί Λε Πεν στη Γαλλία εξαιτίας της Α.Μέρκελ, φαίνεται να είναι αποφασισμένος να απομακρύνει από την εξουσία την Καγκελάριο προκειμένου να διασωθεί η ΕΕ!

Τις δηλώσεις του Ζ.Γκάμπριελ τις είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας Δήλωση βόμβα από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Βλέπω διάλυση της ΕΕ – Η Μαρί Λε Πεν θα επικρατήσει στη Γαλλία» .

Τα τρία αριστερά κόμματα συναντήθηκαν προκειμένου να εξετάσουν το ενδεχόμενο να σχηματίσουν έναν συνασπισμό για να αντικαταστήσουν την Α.Μέρκελ μετά τις εκλογές.

«Φυσικά, μπορώ να φανταστώ έναν κόκκινο- κόκκινο- πράσινο συνασπισμό (SPD, Die Linke και Πράσινοι), αν αυτό θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης. Όμως αυτό εξαρτάται εντελώς από το Die Linke», επεσήμανε ο Γκάμπριελ.

«Πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να κυβερνήσουν ή να παραμείνουν μια ακραία αντιπολίτευση».

Πιο συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τα μικρότερα αριστερά κόμματα Die Linke (Αριστερά) και οι Πράσινοι έχουν περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αυτό φαίνεται ότι θα ισχύει και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη νέα βουλή.

Προς το παρόν, το SPD, το οποίο συμμετέχει τώρα στον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό μαζί με το CDU, αρνείται να συνεργαστεί με το Die Linke σε εθνικό επίπεδο, κυρίως εξαιτίας των θέσεών του αναφορικά με την εξωτερική πολιτική.

Εδώ υπάρχει ένα μπρα ντε φερ ώστε να αλλάξουν οι θέσεις του και να πλησιάσουν αυτές του SPD.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα επιτευχθεί στο τέλος.

Και τα δύο κόμματα τονίζουν ότι θα πρέπει να γίνουν σοβαρές κινήσεις προτού εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνεργαστούν.

Το CDU συμμετείχε σε έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD από το 2005 ως το 2009 και στη συνέχεια με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) από το 2009 ως το 2013. Στη συνέχεια σχημάτισε ξανά έναν μεγάλο συνασπισμό με το SPD.

Η Σάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής του Die Linke στην κάτω βουλή, εκτιμά ότι η τρέχουσα μορφή της ευρωζώνης έχει προβλήματα ενώ έχει εκφράσει την ελπίδα οι Σοσιαλδημοκράτες να ενισχύσουν τις κοινωνικές τους πολιτικές μετά τη συνεργασία τους με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Όμως ο Γκάμπριελ έχει τονίσει ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συμφωνήσει με πολιτικές, όπως η αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δύο μικρά κόμματα που προς το παρόν δεν εκπροσωπούνται στη βουλή:

Το FDP, το οποίο δίνει μάχη για να ξεπεράσει το όριο του 5% και να μπει στη Μπούντεσταγκ και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Emnid για την εφημερίδα Bild που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή, εμφανίζει το CDU να κερδίζει το 38% της πρόθεσης ψήφου, το SPD το 22%, το AfD το 12%, τους Πράσινους το 10%, το Die Linke το 9% και το FDP το 5%.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη