Η κυβέρνηση δέχεται το σχέδιο Σόιμπλε για «προσωρινό Grexit»; – Τι κρύβουν οι αναφορές κυβερνητικών στελεχών για δημοψήφισμα και δραχμή

Dimopsifisma-1

Η Ελλάδα ζει και πάλι με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τις ημέρες του 2015. Όταν ήρθε με σημαία ότι θα σκίσει τα μνημόνια και αφού επί έξι μήνες… διαπραγματεύονταν και έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής υπέγραψε ένα ακόμη πιο επώδυνο μνημόνιο. Τώρα, και ενώ η δεύτερη αξιολόγηση θα έπρεπε σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου να έχει κλείσει εδώ και μήνες, παραμένει ανοιχτή, οι δανειστές εκβιάζουν για νέα μέτρα και η κυβέρνηση επαναφέρει σενάρια δραχμής στο τραπέζι.

Σήμερα το πρωί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης μίλησε για το σενάριο της δραχμής με αφορμή τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές λέγοντας πώς η Ελλάδα μεγαλούργησε πάντα επί δραχμής.

Πιο συγκεκριμένα και αναπτύσσοντας το σκεπτικό του είπε ότι «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε».

«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή» είπε ο κ. Ξυδάκης μιλώντας στο ΣΚΑΪ για να προσθέσει πώς «δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία».

Το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή που υποστηρίζει και μεγάλη πλέον μερίδα του ελληνικού λαού μπορεί να είναι καλό, αλλά απαιτείται να υπάρχει σχέδιο. Κι όπως φάνηκε το 2015 η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που προχώρησε σε μία άτακτη υποχώρηση και υπέγραψε το 3ο μνημόνιο.

Σχέδιο έχει μόνον ο κ. Σόιμπλε προκειμένου να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη με τους δικούς του όρους και κανόνες. Όπως συνέβη ακριβώς όπως όταν μπήκε η Ελλάδα στο ευρώ επί Κώστα Σημίτη. Με τους όρους που επέβαλε η Γερμανία και την ισοτιμία που όπως φάνηκε στη συνέχεια δεν άντεξε η χώρα.

Όταν λοιπόν ο κ. Ξυδάκης και οι υπόλοιποι μιλούν για επιστροφή στη δραχμή έχουν στο μυαλό τους το σχέδιο του Σόιμπλε; Grexit δηλαδή με μία βοήθεια τη τάξης των 50 δισ. ευρώ και το χρέος χρέος; Ας μας ξεκαθαρίσουν τη εννοούν. Ή μήπως πιστεύουν πώς με αυτού του είδους την απειλή μπορούν να κάμψουν τις αντιστάσεις των δανειστών που απαιτούν νέα μέτρα.

Ήδη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει αποδεχθεί τα περισσότερα μέτρα απ” αυτά που ζητούν οι δανειστές απλά ψάχνει τη φόρμουλα για να τα σερβίρει. Το αποφορολόγητο είναι δεδομένο ότι θα μειωθεί κάτω από τα 9.000 που είναι σήμερα, οι συντάξεις επίσης θα περικοπούν και τώρα ψάχνουν να δουν τι άλλο θα γίνει.

Σήμερα μάλιστα ήρθε στην επικαιρότητα και ένα άλλο σενάριο που θέλει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν πολύ χειρότερο φόρο, που θα επιβάλλεται στο σύνολο των ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων πολιτών ακόμα και αν βρίσκονται στο εξωτερικό.

«Όχημα» για την εφαρμογή του φόρου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα αποτελέσει το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο που θα δημιουργηθεί τη διετία 2017-2018 και θα περιλαμβάνει στοιχεία για όλη την περιουσία των Ελλήνων.

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι εκτός από κτίσματα, οικόπεδα, αγροτεμάχια, διαμερίσματα, οι φορολογούμενοι θα επιβαρύνονται με φόρο και για ΙΧ, μοτοσικλέτες, σκάφη ακίνητης περιουσίας και λοιπά κινητά περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας (π.χ. έπιπλα).

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
< < ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°




πηγη