Κόλαση.. Οι 13 αλλαγές που «τελειώνουν» τα ελληνικά νοικοκυριά

wpid-wp-1483597469713.jpeg

Ανηλεής η επιδρομή στην τσέπη μας και το 2017 από τις αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων. Υπό το καθεστώς φοροτρέλας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Την ώρα που οι απλήρωτες οφειλές στην Εφορία χτυπούν ταβάνι οι αυξήσεις στην άμεση και έμμεση φορολογία από την 1η Ιανουαρίου, ήρθαν και τέθηκαν ήδη σε ισχύ. Η υπέρμετρη επιβάρυνση δε που επωμίζονται οι φορολογούμενοι σε σχέση με τη μείωση των εισοδημάτων τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεοκοπία και τις δύο πλευρές. Με το Δημόσιο, σύμφωνα με δικά του στοιχεία να χρωστά το αστρονομικό ποσό των 5,6 δισ. ευρώ στους ιδιώτες.

Το Νοέμβριο το Δημόσιο αποπλήρωσε προς τους ιδιώτες, ποσό ύψους 727 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά οι οφειλές του Δημοσίου (ληξιπρόθεσμες οφειλές και εκκρεμείς επιστροφές φόρου) ανήλθαν σε 5,603 δισ. ευρώ στο τέλος του Νοεμβρίου από 6,33 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν.

Από τις συνολικές υποχρεώσεις φορέων του Δημοσίου προς ιδιώτες τον περασμένο Νοέμβριο, τα 4,163 δισ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές (έναντι 4,718 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο), ενώ οι εκκρεμούσες επιστροφές φόρου ήταν 1,440 δισ. ευρώ (από 1,612 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν).

Από τους φορείς του Δημοσίου, τις μεγαλύτερες έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης με συνολικά 2,37 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά 1,339 δισ. ευρώ και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων 482 εκατ. ευρώ.

Ακολουθούν τα νοσοκομεία, με υποχρεώσεις 758 εκατ. ευρώ (έναντι 987 εκατ. ευρώ έναν μήνα νωρίτερα) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με 358 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα όπως εκτιμάται τα απλήρωτα στην Εφορία αγγίζουν το ένα δισ. ευρώ με τη μερίδα του λεόντος να βρίσκεται υπό διαμόρφωση με τα νέα βάρη που μπήκαν στη ζωή μας

Ειδικότερα:

* Αυξήθηκε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ), κατά 3 λεπτά το λίτρο (από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο) στη βενζίνη, κατά 8 λεπτά το λίτρο (από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο) στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 10 λεπτά το λίτρο (από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο) στο υγραέριο κίνησης.
* Αυξήθηκαν οι ΕΦΚ στα τσιγάρα και τα λοιπά προϊόντα καπνού. Ο πάγιος φόρος κατανάλωσης που επιβαρύνει τον λεπτοκομμένο καπνό αυξήθηκε από τα 156,70 ευρώ στα 170 ευρώ ανά κιλό. Ο αναλογικός φόρος αυξήθηκε από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής πώλησης.
* Επιβλήθηκε ΕΦΚ στον εισαγόμενο και εγχωρίως παραγόμενο καφέ, με συντελεστές από 2 ευρώ έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ.
* Επιβλήθηκε ΕΦΚ στα υγρά που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα.
* Επιβλήθηκε τέλος 5% προ ΦΠΑ σε κάθε μηνιαίο ή διμηνιαίο λογαριασμό τηλεπικοινωνιακών τελών σταθερής τηλεφωνίας.
* Αυξήθηκε ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 15%.
* Τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με νέα κλίμακα και με αυξημένους συντελεστές:
* 15% από 11% για το τμήμα ετησίου εισοδήματος έως 12.000 ευρώ.
* 35% από 33% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 12.001 ευρώ έως τις 35.000 ευρώ.
* 45% από 33% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τις 35.001 ευρώ και άνω.
* Καταργήθηκαν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου όπου ακόμη διατηρούνταν (εκτός των ειδικών εξαιρέσεων για το 2017, λόγω του προσφυγικού).
* Η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει με τη νέα εισφορά αλληλεγγύης- που πέρυσι εφαρμόσθηκε μόνον για τα 5/12 του έτους- όπως και με τη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει χαμηλότερο αφορολόγητο όριο.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
<< ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή