Του τράβηξαν το αυτί αλλά ο Ξυδάκης επιμένει: Οχι πάση θυσία στο ευρώ

ksyd708

Σάλο στην αντιπολίτευση και έντονη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η δήλωση του Νίκου Ξυδάκη ότι πρέπει να ανοίξει στη Βουλή συζήτηση περί επιστροφής στη δραχμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενοχλήθηκε έντονα από τις δηλώσεις του πρώην υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και του απευθύνθηκαν «αρμοδίως» αυστηρές συστάσεις. «Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε τροφή στα επιχειρήματα του Σόιμπλε» έλεγαν κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας ότι «τράβηξαν το αυτί» στον Ν. Ξυδάκη.

Ωστόσο δημοσίως -είτε επισήμως είτε μέσω διαρροών – το κυβερνητικό στρατόπεδο απέφυγε να πάρει θέση για τις δηλώσεις Ξυδάκη, ενδεικτικό της αμηχανίας με την οποία αντιμετώπισε το θέμα το Μαξίμου.

Το μόνο που μπορεί να εκληφθεί ως έμμεση αντίδραση στις δηλώσεις Ξυδάκη είναι ένα non paper που αφορούσε τις δηλώσεις του Πιέρ Μοσκοβισί με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις του και να επιχειρεί να βάλει φρένο στα σενάρια αμφισβήτησης της θέσης της χώρας στην Ευρωζώνη.

«Ας γνωρίζουν οι «συνήθεις άγνωστοι» ότι η διαστρέβλωση δηλώσεων μόνο για μικροκομματικούς λόγους, καθώς εκτιμούν ότι έτσι κάνουν ζημιά στην κυβέρνηση, βλάπτει σοβαρά τη χώρα. Ας συγκρατηθούν -πως θα αντέξουν, άλλωστε, άλλα δυο χρόνια να ζητάνε εκλογές διαστρεβλώνοντας συνεχώς δηλώσεις;» ανέφερε το Μαξίμου.

Ο ίδιος ο Ν. Ξυδάκης πάντως επιμένει στις δηλώσεις του σημειώνοντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι δεν είναι απαραίτητο να είμαστε πάση θυσία στο ευρώ.

Η δήλωση που άναψε φωτιές

Στη θέση που είχε εκφράσει τον Ιούνιο του 2015 ότι η Ελλάδα μεγαλούργησε επί δραχμής επανήλθε το πρωί της Τρίτης, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού. Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία 7 χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ξυδάκης

«Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία».

Ωστόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρώντας να ρίξει την ευθύνη για την εν λόγω συζήτηση είπε «άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Όταν το λέει ο κ. Σόιμπλε».

«Αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει το ΔΝΤ είναι για ηλιθίους. Ο χειρισμός της κρίσης στην Ελλάδα ήταν εξόχως πολιτικός. Βούλιαξαν την Ελλάδα για να σώσουν έξι τράπεζες», είπε αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ενώ για το μνημόνιο εξήγησε ότι το το ψήφισε «όχι γιατί μου αρέσει γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα για τους εκβιασμούς. Με βάρος φέρω αυτή την πολιτική αλλά μεγαλύτερο βάρος είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη κατεύθυνση για το λαό».

«Μερικές φορές παίρνεις κάποιο πολιτικό κόστος γιατί έχεις πληροφορίες που δεν έχουν άλλοι. Αυτή τη στιγμή με τον κυνισμό των δανειστών πρέπει κάπως να σταματήσει και να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε όρια Αν οι πολιτικοί γίνουν κλοτσοσκούφι κινδυνεύει η δημοκρατία γι” αυτό πρέπει να συζητούμε πράγματα», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Μετά τα «μάζεψε»…

Στη συνέχεια ο κ.Ξυδάκης «μάζεψε» τα περί δραχμής μέσω facebook

Με ανάρτηση στο facebook κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης «μάζεψε» τη δήλωση που έκανε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ ότι δεν πρέπει να δαιμονομποιούμε τη δραχμή.
«Περί δαιμονίων
Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά — ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Οι διαρκώς επαχθέστεροι όροι των μνημονίων μας επιβάλλουν μια όλο και πιο διεξοδική συζήτηση στρατηγικών & πολιτικών.
Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.
Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, έξοδος από αυτή σήμερα, υπό τους όρους Σόιμπλε, θα ήταν δυσμενής.
Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Ελληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Και κατόπιν… επανήλθε

Μιλώντας με δημοσιογράφους στο περιστύλιο της Βουλής, ο Νίκος Ξυδάκης επανήλθε. Οπως είπε αρχικά, κάποιοι έσπευσαν «να σχολιάσουν μία δήλωση την οποία δεν είχαν ακούσει ακριβώς και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της. Έχει αναρτηθεί ολόκληρη στο διαδίκτυο. Η δήλωση λέει διαφορετικά πράγματα και στη διατύπωσή της και στο περιεχόμενό της» και εξήγησε:

«Το νόημα είναι αυτό που λέω εδώ και αρκετό καιρό «πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά λόγω της κρίσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, για να μπορέσουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το μέλλον. Δεν πρέπει να έχουμε ταμπού, δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε την ίδια την πνευματική έρευνα και την πνευματική συζήτηση. Και πρέπει να έχουμε στα μάτια μας μπροστά τις νεότερες γενιές. Πώς θα πάμε καλύτερα με μικρότερα βάρη με επιτέλους μια στάλα αισιοδοξίας και ελπίδας στο μέλλον. Αυτό είναι κι όλα τα υπόλοιπα, μπορεί να δει ο καθένας ότι θέλει, αλλά είναι διαφορετικό και το ύφος και η φόρμα και οι λέξεις και το νόημα».

Οταν ρωτήθηκε αν μετά το σάλο θεωρεί ότι ήταν λάθος το timing απάντησε: «Ναι. Μπορείς ας πούμε σαν πολιτικός, σαν δημόσιος άνθρωπος, σαν πολίτης, στα δύσκολα να κρύβεσαι και να μη μιλάς. Νομίζω ότι κάθε στιγμή να έχουμε την παρισσεία και το κόστος να πληρώσουμε, να μιλάμε στους συμπολίτες μας ανοιχτά με ειλικρίνεια και να αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του. Κάθε στιγμή είναι δύσκολη κι ειδικά αυτή η 7ετία. Εφτά χρόνια είναι ένα τεράστιο σπιράλ με πόνο για τον ελληνικό λαό. Πρέπει να έχουμε το κουράγιο, να θέτουμε ερωτήματα, να απαντάμε στις προκλήσεις των καιρών και να σκεφτόμαστε».

Οι δημοσιογράφοι επέμεναν: «Για να κλείσει το θέμα μπορείτε να πείτε πάση θυσία στο ευρώ;
Ξυδάκης: Οχι, όχι
Δημ.: Ή επανέρχεστε στο παλιό του κ. Τσίπρα ότι το νόμισμα δεν είναι ταμπού;
Ξυδάκης: Πάση θυσία να αποκτήσει όραμα και ελπίδα ο ελληνικός λαός.
Δημ.; Με ευρώ;
Ξυδάκης: Με κάθε πρόσφορο μέσο, με κάθε εργαλείο. Τώρα που είμαστε στο ευρώ με το ευρώ
Δημ: Μα πάλι αφήνετε ανοιχτό το θέμα της δραχμής
Ξυδάκης: Δεν αφήνω τίποτα ανοιχτό. Ο μοναδικός στόχος των Ελλήνων είναι πώς θα αφήσουν μία χώρα βιώσιμη, έναν τόπο βιώσιμο, μια κοινωνία βιώσιμη για τα παιδιά τους. Αυτή τη στιγμή είμαστε εδώ. Θα πορευτούμε όπως είμαστε εδώ. Τώρα πρέπει κλείσουμε την αξιολόγηση με τον πιο πρόσφορο τρόπο για την κοινωνία Αυτό είναι το βήμα, Οι συζητήσεις μας, οι σκέψεις μας, οι στρατηγικές μας πρέπει συνεχώς να εμπλουτίζονται. Αυτό μόνο, τίποτε παραπάνω.
Δημ: Σας ασκήθηκαν πιέσεις;
Ξυδάκης: Όχι, όχι, όχι δεν γίνονται τέτοια πράγματα
ΝΔ: Στρώνει χαλί δραχμής η κυβέρνηση; Τι σχεδιάζουν

Σχολιάζοντας την δήλωση Ξυδάκη, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, μίλησε για προκλητική «γραμμή» Σόιμπλε που τηρεί ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης.

«Μετά τη δήλωση του κ.Ξυδάκη στον ΣΚΑΪ πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη δραχμή, ο κ.Κουμουτσάκος σχολίασε με ένα αιχμηρό tweet «Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;» σχολίασε ο Γ. Κουμουτσάκος.

ΠΑΣΟΚ: Να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο Τσίπρας

Οι δηλώσεις του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ξυδάκη “περί δραχμής” (αλλά και οι δήθεν διορθωτικές του), δεν εξυπηρετούν παρά τις προθέσεις των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης που απεργάζονται την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας παράλληλα ότι «ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ξεκαθαρίσει την θέση του».

Λοβέρδος: Μην τολμήσετε!

Για απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες δηλώσεις έκανε λόγο ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση: «Μην τολμήσετε».

Θεοδωράκης: Μήπως να συζητήσουμε και το χορό του Ζαλόγγου;

Με ένα αιχμηρό σχόλιο στο Twitter αντιμετώπισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται η συζήτηση για τη δραχμή.

«Μέρος της ιστορίας μας είναι και ο χορός του Ζαλόγγου. Υπάρχει λόγος να συζητήσουμε και γι” αυτό τώρα στη Βουλή;», έγραψε συγκεκριμένα ο κ. Θεοδωρακης στο Twitter.

Παπανδρέου: Ανεπίδεκτοι μαθήσεως και επικίνδυνοι για τη χώρα

«Οι «αυταπάτες» ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζονται, δια στόματος του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου τους, κ. Ξυδάκη» τόνισε σε ανακοίνωση του το «Κίνημα» του Γ. Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι «οι ιδέες της «φαντεζί ομάδας διαπραγμάτευσης», η ερήμην του Ελληνικού λαού προετοιμασία ενός Plan B, όπως παραδέχτηκε ο κ. Βαρουφάκης από το 2015, δεν εγκαταλείφθηκαν, παρά το μέχρι τώρα δυσθεώρητο κόστος τους – για την Εθνική Οικονομία, το χρέος και τα νοικοκυριά».

Το Κίνημα σημειώνει επίσης ότι «οι προοδευτικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να σταθούν ανάχωμα σε όσους σκέφτονται ή επιχειρούν να κάνουν την Ελλάδα Βενεζουέλα, μόνο και μόνο για να μείνουν στην εξουσία».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
< < ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°




πηγη