ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ.. Ο ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του Σόιμπλε

kourdistoportocalicommerkel-soimple-1

Μια αποκάλυψη-βόμβα από τον Νίκο Χειλά στην ανταπόκρισή του για το ΒΗΜΑ: Ο δημοσιογράφος του ΒΗΜΑτος παρουσιάζει την σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στους Χριστιανοδημοκράτες και τους Σοσιαλδημοκράτες εξαιτίας του ρόλου του Σόιμπλε ο οποίος παίζει με το Grexit!

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε: Το χριστιανοδημοκρατικό κομμάτι της γερμανικής κυβέρνησης αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, αν η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει την φημολογούμενη πρωτοβουλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (και οι δυο Χριστιανοδημοκράτες) να επαναφέρει στην ημερήσια διάταξη το grexit – την έξωση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Το θέμα που έθεσε ο κ.Σνάιντερ ήταν: «Αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να ξαναρίξει την ευρωζώνη σε μια διένεξη για το grexit, όπως το έκανε και πριν δυο χρόνια, περιμένω από την καγκελάριο μια σαφή διευκρίνηση, αν υποστηρίζει αυτή τη θέση».

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει καθόλου» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφαν Σάιμπερτ στο σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ. Ο στόχος, πρόσθεσε, είναι η περαίωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει, ότι το επόμενο βήμα είναι η διατύπωση κοινών όρων από τους θεσμούς. Το Eurogroup ενθάρρυνε τους θεσμούς, να εντατικοποιήσουν τις διαπραγματεύσεις έτσι να καταστεί δυνατή η επιστροφή τους στην Αθήνα. Έτερο καινούριο στοιχείο, ή αλλαγή θέσης δεν υφίσταται.

Με άλλα λόγια, στο συγκεκριμένο ερώτημα του κ.Σνάιντερ και των δημοσιογράφων, ο κ.Σάιμπερτ απέφυγε κάθε καθαρή απάντηση.

Την τακτική της υπεκφυγής επέλεξε και η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Ναντίνε Καλβέι όταν κλήθηκε να σχολιάσει μια άλλη ερώτηση του κ.Σνάιντερ. Με αυτήν, ο υπεύθυνος του κόμματος σε οικονομικά θέματα ζητούσε να μάθει, αν ο κ.Σόιμπλε σχεδιάζει ένα τέταρτο πρόγραμμα για την Ελλάδα σε περίπτωση που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα συμμετείχε στο τρίτο πρόγραμμα. «Δεν είμαι σίγουρος, αν ο υπουργός οικονομικών μίλησε για αυτό το θέμα με την καγκελάριο» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή του. Η απάντησή της: «Ισχύει αυτό που είπε ο κ.Σαίμπερτ. Δεν υπάρχει νέα κατάσταση πραγμάτων».

Τέτοιες υπεκφυγές περιπλέκουν βέβαια αντί να απλοποιούν το θέμα. Στο Βερολίνο είναι κοινό μυστικό ότι οι πιθανότητες συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα λιγοστεύουν από μέρα σε μέρα – παρά τις κατευναστικές δηλώσεις του κ.Σόιμπλε και της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Τα μέσα ενημέρωσης είναι πάλι γεμάτα σχόλια και αναλύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις τέτοιας αποχής – με κυριότερη το grexit. Πίσω από αυτό κρύβεται προφανώς ο κ.Σόιμπλε, ο οποίος θέλει με αυτό να μετατρέψει μια βαριά ήττα του (ο ίδιος διαβεβαίωνε τους γερμανούς βουλευτές ότι το ΔΝΤ θα συμπράξει με απόλυτη σιγουριά στο τρίτο πρόγραμμα) σε νίκη, και δη εις βάρος ενός τρίτου, μη ενεχόμενου στη διαμάχη Βερολίνου-ΔΝΤ: της Ελλάδας.

Αυτό εξηγεί και τον πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τις κινήσεις του χριστιανοδημοκράτη πολιτικού στο θέμα, σε βαθμό που να μην γνωρίζει τίποτα γι αυτές ούτε και ο κυβερνητικός του εταίρος, οι Σοσιαλδημοκράτες. Οι τελευταίοι υποπτεύονται, ότι ο κ.Σόιμπλε θέλει να χρησιμοποιήσει το grexit ως σλόγκαν στις βουλευτικές εκλογές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι η μεγάλη πλειοψηφία των γερμανών ψηφοφόρων «αρρωσταίνει» στην ιδέα της συνέχισης του ελληνικού προγράμματος. Αυτό θα έπληττε, δίπλα στην ευρωζώνη, και τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι, σκεπτόμενοι «ευρωπαϊκά», επιμένουν σε τέτοια «βοήθεια» – με κίνδυνο, αν «πιάσει» το σλόγκαν του κ.Σόιμπλε, να χάσουν μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους.

Και όλα δείχνουν, ότι η «σφαγή» στο κυβερνητικό στρατόπεδο λόγω του grexit βρίσκεται ακόμη στην αρχή της. «Στο προεκλογικό αγώνα θα μπορούσε να γενικευθεί» προβλέπει ραδιοσχολιαστής. «Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Μέρκελ θα πει για πρώτη φορά „ναι“ στο grexit και στο παιχνίδι του Σόιμπλε».

< < ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°




πηγη