Μεξικό: Όταν έφθασαν οι Θεοί στην ακτή

Chitchen-Itza-681x454

Η σύγχρονη πραγματικότητα που ενώνει το μύθο, τις παραδόσεις, τον εναλλακτικό τουρισμό και τη θυμοσοφία, λέγεται Χερσόνησος του Γιουκατάν. Είναι το σημείο εκκίνησης για να ανακαλύψετε το Μεξικό της Καραϊβικής. Να βρείτε τις πέτρινες πόλεις των Μάγια, τη μοναδική παραθαλάσσια ιερή τους πόλη, το Τουλούμ, την προκολομβιανή Γκίζα, την Κόμπα που γύρω στο 900 μ.Χ. ήταν μια μητρόπολη και σήμερα πνιγμένη στην άγρια τροπική βλάστηση…

Αυτή η Φλόριντα του Μεξικού, είναι ένα πραγματικό μωσαϊκό παραδόσεων για όσους ονειρεύονται χρώματα ενός αρχαίου κόσμου απόλυτα εναρμονισμένου στο σήμερα του 21ου αιώνα.

Από τους λίγους ταξιδιωτικούς προορισμούς που το αρχαίο και το σημερινό, το αρχέγονο και το σύγχρονο δεν αντιπαλεύουν. Αντίθετα, συνδυάζονται. Οι τελευταίοι απόγονοι των Μάγιας είναι ακόμα εδώ, αποτίουν φόρο τιμής στο μνημείο του αναποδογυρισμένου Θεού, κάνουν προσφορές στο πνεύμα του καλαμποκιού.

Κοντά στο κιόσκι με τα αναμνηστικά, τις φωτογραφίες και τα ασημένια μανικετόκουμπα με το θεό-βασιλιά, οι ίδιοι φτιάχνουν το ιλουστρασιόν λεύκωμα γι’ αυτές τις φωτογραφίες. Αιωρούνται με σκοινιά, γυρίζουν γύρω-γύρω από ένα γαϊτανάκι. Φορούν τα ρούχα του ένδοξου Βασιλείου κι επαναλαμβάνουν αυτό που έκαναν για σχεδόν μία χιλιετία. Οι ινδιάνοι λίγο πιο κάτω σε ένα λίθινο μονοπάτι –το ίδιο που περπάτησε ο αυτοκράτορας Μαξιμιλιανός, ο Μοντεζούμα, οι στρατηγοί που άναβαν καντήλια στην Παναγία της Γουαδελούπης, ο Κορτέζ, – χτυπούν ρυθμικά το τύμπανο κι είναι βαμμένοι με τα χρώματα της μάχης…

Chitchen-Itza-681x454

MexicoTulumΟ ταξιδιώτης ερχόμενος απ’ την Καραϊβική, φθάνει στο νησί Κοσουμέλ με τους ουρανοξύστες και την πρώτη Μεξικανική αύρα, ένας κόσμος που θυμίζει Μαϊάμι αλλά με δυνατές δόσεις παράδοσης.

Από κει πρώτος σταθμός στη χερσόνησο Γιουκατάν η Πλάγια ντελ Κάρμεν ένα παραθαλάσσιο θέρετρο 50.000 κατοίκων με δεκάδες Χορχελίτο που πουλούν ψάθινα καπέλα για τον ήλιο, με ίντερνετ καφέ, με μαγαζιά φωτισμένα με νέον.

Λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω αρχίζει η πυκνή βλάστηση, αλλά και μια ομοσπονδία ιερών πόλεων των Μάγια που άκμασαν από το 300 μ.Χ. και για μια χιλιετία. Λίθινες πόλεις που συνδέονταν από στενά δρομάκια με βότσαλα.

Chitchen-Itza-681x454

Τσιτσέν Ιτζά, η αρχαία πόλη με τις πιο ωραίες πυραμίδες της Αμερικανικής ηπείρου. Εκεί που σε κάθε ισημερία μαζεύονται εκατομμύρια ταξιδιώτες να δουν το θαύμα του ήλιου που εκτυφλωτικός κατεβαίνει με τις σκιές του σαν φίδι από τα σκαλιά της λίθινης ακρόπολης.

Την ίδια εποχή στην παραθαλάσσια Τουλούμ το φως εισχωρεί από μια μικρή τρύπα στο αρχαίο αστεροσκοπείο και διαχέεται. Όπως μου είπε μια γυναίκα με πεταχτά δόντια και παραδοσιακά λευκά πέπλα που τη συνάντησα κάτω απ’ το αρχαίο θυσιαστήριο «είναι ακριβώς η μέρα που φθάνουν οι θεοί στην ακτή…».

Chitchen-Itza-681x454
Από τα πιο διάσημα θέρετρα του κόσμου είναι το Κανκούν. Στα ξενοδοχεία οι μορφές των χρυσών ιερέων της Προκολομβιανής εποχής, οι λίμνες, οι μαγευτικές ακτές με τα κοράλλια. Αν αναζητάτε τον ορισμό της τέλειας ακτής, να προφέρετε η λέξη «Ριβιέρα Μάγια» η τα «100 μίλια απ’ το Κανκούν στο Τουλούμ» όπως προτιμούν οι ντόπιοι.

Chitchen-Itza-681x454

Εδώ η ύψιστη πολυτέλεια εκμαυλίζει και τις πιο οικολογικές συνειδήσεις. Είναι τα γαλάζια νερά της Καραϊβικής, ο πράσινος ωκεανός της ζούγκλας, οι αρχαίες πόλεις και τα τεράστια spa που κάνουν παραδείσια τη διαμονή στα resort με τα 6 διαφορετικά εστιατόρια που προσφέρουν τολμηρές πικάντικες μεξικάνικες συνταγές και γαστρονομικές φαντασιώσεις με σχετικά φτωχικά υλικά…

Chitchen-Itza-681x454
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°










πηγη