Οταν η αντι-ντίβα Βανέσα Ρεντγκρέιβ έκλεισε τα ογδόντα

BN-NZ595_0512CA_J_20160512103559-600x400

Δεν είναι μια ηθοποιός σαν τις άλλες. Είναι μια σταρ, με πολλά βραβεία αλλά χωρίς καμία πλαστική. Είναι μια πολιτικοποιημένη σταρ από ιδεολογία και όχι για μάρκετινγκ. Είναι μια ηθοποιός που έζησε χαρές και πίκρες σαν αληθινή γυναίκα και στις 30 Ιανουαρίου έγινε 80 ετών

Αν είναι πράγματι αλήθεια ότι η μοίρα κάποιων ανθρώπων καθορίζεται πριν από τη γέννησή τους, τότε στην περίπτωση της Βανέσα Ρεντγκρέιβ σημεία αναφοράς του δικού της πεπρωμένου θα πρέπει να ήταν αδιαμφισβήτητα για μια ολόκληρη ζωή το θέατρο και ο κινηματογράφος.

Μάλιστα το βάπτισμα της βρετανίδας ηθοποιού πάνω στη σκηνή θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της γέννησής της, στις 30 Ιανουαρίου του 1937, όταν ο Λόρενς Ολίβιε θα ανακοινώσει το χαρμόσυνο γεγονός κατά τη διάρκεια μιας παράστασης, έχοντας δίπλα του τον Μάικλ Ρεντγκρέιβ που μόλις είχε γίνει πατέρας. Χθες η εμβληματική Βανέσα Ρεντγκρέιβ συμπλήρωσε ογδόντα χρόνια ζωής.

BN-NZ595_0512CA_J_20160512103559-600x400

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ τον περασμένο Μάιο στις Κάννες, με τον Τζέιμς Αϊβορι (αριστερά) και τον Τσαρλς Σ. Κοέν – σκηνοθέτη της ταινίας «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ» (1992) και διανομέα της, αντίστοιχα
Από το σανίδι στο κινηματογράφο
Μοιραία ή μη, η Βανέσα σύντομα θα ξεπεράσει τις προσδοκίες όλων, καθώς στην ηλικία των μόλις 20 ετών θα ξεκινήσει την εξαιρετική καριέρα της ως θεατρική ηθοποιός καταφέρνοντας να εισέλθει στον διάσημο Βασιλικό Σαιξπηρικό Θίασο (Royal Shakespeare Company) του Στράτφορντ-απόν-Εϊβον, γενέτειρας του Σαίξπηρ. Τα πρώτα της βήματα πάνω στη σκηνή τα είχε κάνει νωρίτερα, διπλά στον πατέρα της, συμμετέχοντας σε παραστάσεις όπως ο «Οθέλoς», «Το Όνειρο Θερινής Νυκτός» και ο περίφημος «Κοριολανός» του Λόρενς Ολίβιε. Αναμενόμενα, στη σκηνή θα γνωρίσει και τον πρώτο μεγάλο έρωτα της ζωής της και πατέρα των δύο πρώτων θυγατέρων της, τον Τόνι Ρίτσαρντσον, ο οποίος έπειτα από έναν περίπου χρόνο, θα την εγκαταλείψει για να πέσει στην αγκαλιά της γαλλίδας ντίβας Ζαν Μορό.

GettyImages-3279995-395x600

Μαζί με τις κόρες της, Νατάσα και Τζόελι, το 1965 (Express/Express/Getty Images/Ideal Images)
Πολύ σύντομα θα περάσει από το κλασσικό θέατρο στη μεγάλη οθόνη ενώ το 1966 θα κερδίσει επάξια την παγκόσμια φήμη χάρη στις ταινίες «Μόργκαν: Ο Τρελός Εραστής» του Κάρελ Ράιζ, «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Φρεντ Τσίνεμαν και, κυρίως, στο εξαιρετικό «Blow up» του μεγάλου Μικελάντζελο Αντονιόνι.

Αλλά παρά τις πρώτες μεγάλες ερμηνείες της, τη διεθνή αναγνώριση και τις κόρες της, στη ζωή της Ρεντγκρέιβ υπάρχει χώρος και για τον πολιτικό ακτιβισμό. Στη Βρετανία η Βανέσα θα ενώσει τις δυνάμεις της με τα μέλη του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος ενώ στη διεθνή σκηνή θα υποστηρίξει τις πολιτικές του Φιντέλ Κάστρο και θα συνταχθεί στο πλευρό των Παλαιστίνιων.

GettyImages-3269276-768x605

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ συμμετέχει σε πορεία διαμαρτυρίας κατά των πυρηνικών όπλων στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου. Πέρα από το πάθος της για το θέατρο και τον κινηματογράφο, η βρετανίδα ηθοποιός θα δραστηριοποιηθεί έντονα και στη σκηνή της πολιτικής. Μάλιστα τη δεκαετία του 1960 θα γίνει μέλος του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος της Βρετανίας (Fox Photos/Getty Images/Ideal Images)
Όσον αφορά τα συναισθηματικά της, το σετ της ταινίας «Κάμελοτ» του Τζόσουα Λόγκαν, θα αποτελέσει το σκηνικό της συνάντησής της με τον ιταλό ηθοποιό Φράνκο Νέρο, μιας συνάντησης που θα εξελιχθεί σε έρωτα μυθιστορηματικό. Παθιασμένοι ο ένας για τον άλλον σε υπερβολικό βαθμό, οι δύο ηθοποιοί θα αποκτήσουν έναν γιο αλλά και θα χωρίσουν με την Βανέσα Ρεντγκρέιβ να καταφεύγει στην αγκαλιάτου «Τζέιμς Μποντ» Τίμοθι Ντάλτον. Πενήντα χρόνια μετά, το 2006, η Βρετανίδα και ο Ιταλός θα ενωθούν τελικά με τα δεσμά του γάμου.

GettyImages-3269276-768x605

Η Βανέσα Ρεντγκρέιβ και ο Τόνι Ρίτσαρντσον, μαζί με τον οποίο θα αποκτήσουν δύο κόρες. Εδώ, στο αεροδρόμιο λίγο προτού αναχωρήσουν για τον μήνα του μέλιτος στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1962 (Express/Express/Getty

GettyImages-3269276-768x605

Από τις «Τρωάδες» στο πλευρό του Ρέιφ Φάινς
Μητέρα, πλέον τριών παιδιών και σφοδρή πολέμιος του «βρώμικου» πολέμου στο Βιετνάμ, κατά τις επόμενες δεκαετίες η Βανέσα θα ερμηνεύσει δεκάδες ρόλους σε ταινίες ‒ από τη «Μαίρη, Βασίλισσα της Σκοτίας» και τις «Τρωάδες» έως το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», τη «Τζούλια» που θα της χαρίσει το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, τους «Βοστωνέζους», την «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ», την «Αίσθηση της Σμίλα στο Χιόνι», την «Ταραγμένη Ζωή του Όσκαρ Γουάιλντ» και πολλές άλλες.

GettyImages-3269276-768x605

Το 1978 η Βανέσα Ρεντγκρέιβ θα κερδίσει και το βραβείο Οσκαρ (Β΄ Γυναικείου Ρόλου) για την ερμηνεία της στην ταινία «Τζούλια» του Φρεντ Τσίνεμαν, μαζί με μια άλλη μεγάλη σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου τη Τζέιν Φόντα
Μην παύοντας να μοιράζεται μεταξύ κινηματογράφου και θεάτρου για ολόκληρη τη ζωή της, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ θα τιμηθεί, και μάλιστα δύο φορές, ως Καλύτερη Ηθοποιός στο Φεστιβάλ των Καννών, κερδίζοντας επίσης, πέρα από το Όσκαρ, βραβείο Έμμυ, Χρυσή Σφαίρα καθώς και το Screen Actors Guild Award, το βραβείο του Σωματείου Ηθοποιών. Για τις εξαιρετικές της επιδόσεις και στο θέατρο, θα λάβει τα βαρύτιμα Tony Award και Olivier Award.

2ffb8e257938a2f76f733acc6a59b03f-478x600

Σε μια σκηνή από το εμβληματικό «Blow Up» του Μικελάντζελο Αντονιόνι, 1966
Γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να αντισταθεί στο μοναδικό της πάθος, την ηθοποιία, η ώριμη πλέον Βανέσα Ρεντγκρέιβ θα συνεχίσει να αποδέχεται ρόλους και στη δεκαετία του 2000 ‒ συνεχίζοντας να λάμπει και να ξεχωρίζει με τις ερμηνείες της.

Μια από τις τελευταίες συμμετοχές της ήταν στην ταινία «Foxcatcher» η οποία τιμήθηκε στις Κάννες με το Βραβείο Σκηνοθεσίας. Όσον αφορά το θέατρο, πέρυσι το καλοκαίρι, η Βανέσα Ρεντγκρέιβ, μοιράστηκε τη σκηνή του Almeida Theatre στο Λονδίνο ως «Βασίλισσα Μαργαρίτα» μαζί με τον «Ριχάρδο Γ΄» το οποίο υποδύθηκε ο Ρέιφ Φάινς, σε μια παραγωγή που έπειτα από τη σκηνή του λονδρέζικου θεάτρου, προβάλλεται πλέον στις κινηματογραφικές αίθουσες όλου του κόσμου.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
< < ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°




ΠΗΓΗ