Ο ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ImageGen

Η γυναίκα μου με γλουτούς από αμμόλιθο και αμίαντο
Η γυναίκα μου με γλουτούς ράχης κύκνου
Η γυναίκα μου με ανοιξιάτικους γλουτούς
Με φύλλο γλαδιόλας
Η γυναίκα μου με φύλλο από φύκια και παλιές καραμέλες…

Ποίηση Μπρετόν. Μιλάει για την γυναίκα ή αποθεώνει τους γλουτούς της γυναίκας του, μιας γυναίκας; Ο μεγάλος ποιητής ο Andre Breton, του οποίου η αξία της δημιουργίας του και η περιπετειώδης ζωή του γεμάτη ανησυχίες, ρήξεις και αρνήσεις, αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην Ιστορία της λογοτεχνίας.

Γεννήθηκε σα σήμερα 19 Φεβρουαρίου, το 1896 και πέθανε 70 χρόνια μετά, στις 28 Σεπτεμβρίου, το 1966, ο Αντρέ Μπρετόν, ο ιδρυτής του υπερρεαλισμού. Πρωταγωνίστησε στην Γαλλία τα χρόνια που έβραζε η διανόηση και ξεπηδούσαν τα πνευματικά και καλλιτεχνικά κινήματα.
»Ηρωικό πουλί της οικουμένης που μοιάζεις σαν αρχάγγελος και λέων δεν ταξινόμησες ποτέ καμία φενάκη, μα την φωνή σου σήκωσες στην γαλήνη αιθρία!

Φανατικό πουλί της οικουμένης γερό στην πάλη και πολύκαρπο στην σημασία όρθιο μες στα φτερά σου ανοιγοκλείνεις πάντα με βεβαιότητα το μάτι!».
Αυτά έγραψε για τον Αντρέ Μπρετόν ο Έλληνας σουρεαλιστής συγγραφέας Ανδρέας Εμπειρίκος.

Γιατρός, ψυχίατρος ο Μπρετόν δημοσίευσε τα πρώτα ποιήματα στα 23 του χρόνια, στη συλλογή «Ενεχυροδανειστήριο» και γρήγορα τακίμιασε με τους Πωλ Ελυάρ, Γκυγιώμ Απολυναίρ, Φίλιπ Σουπώ. Αποδέχθηκε αρχικά το κίνημα Νταντά, μετά αποκήρυξε τους ντανταϊστές. Στα 29 του συνέταξε το Μανιφέστο του Υπερρεαλισμού και αμέσως στρατεύθηκε στο κομουνιστικό κόμμα.

Ο έρωτας για την επανάσταση τον έφερε στο κόμμα, ο έρωτας για την επανάσταση τον απομάκρυνε από το κόμμα. Στον τάφο του αναγράφεται η φράση «Αναζητώ το χρυσάφι του χρόνου».
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°










πηγη