ΠΡΟΣΟΧΗ>Η ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ Κάτι στήνουν οι Τούρκοι με τον ΠΡΑΚΤΟΡΑ που φωτογράφιζε τις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου της Σαλαμίνας

260922

Κατι στήνουν οι Τούρκοι. Οπως μεταδίδει ο ΣΚΑΙ τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι Tούρκος ναυτικός συνελήφθη την Πέμπτη για κατασκοπεία και συνδέουν τη σύλληψή του με την κρίση στα Ιμια.

Ο Tούρκος ναυτικός εντοπίστηκε την Τετάρτη από περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού να φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του ναυστάθμου της Σαλαμίνας.

Ο Τούρκος αρχιμηχανικός εντοπίστηκε να φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις στο πλοίο που επέβαινε. Σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο ονομάζεται Τζενγκίζ Ουουγκούρ, και είναι μέλος του πλοίου M/V Makbule Ana με σημαία Τουρκίας (ιδιοκτησίας της Bosphorus Maritime Administration).

Ο Τούρκος υπήκοος θα παρουσιαστεί σε δικαστήριο στον Πειραιά. Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η σύλληψη συνδέεται με την κρίση στα Ίμια.

6

Η ΦΟΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΜΑΡΙ

6

Η 11η Ιουλίου του 2011 έμελλε να γίνει μια από τις πιο μελανές σελίδες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου.

13 νεκροί και 62 τραυματίες ήταν ο τραγικός απολογισμός της φονικής έκρηξης στο Μαρί που τίναξε στον αέρα όχι μόνο το κτίριο της ΑΗΚ στο Βασιλικό προκαλώντας επίσης ζημιές στις γύρω περιοχές αλλά και τις ζωές δεκάδων ανθρώπων που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Του Αντρέα Πολυκάρπου

Η σφοδρή έκρηξη από τα αποθηκευμένα εκρηκτικά που βρίσκονταν στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης σημειώθηκε λίγο πριν τις 6 το πρωί.

6

Επρόκειτο για μια από τις πιο ισχυρές – αν όχι την πιο ισχυρή έκρηξη- που έλαβε χώρα εν καιρώ ειρήνης στην Κύπρο με απίστευτα καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο το νησί.

Συγκεκριμένα 2 κιβώτια με εκρηκτικά και πυρίτιδα από τα 98 που βρίσκονταν αποθηκευμένα και τα οποία είχαν κατασχεθεί από πλοίο που έπλεε προς τη Συρία ανατινάχθηκαν σκορπίζοντας τον τρόμο από το Μαρί μέχρι και την περιοχή του Governors.

Η όλη αυτή περιοχή θύμιζε εμπόλεμη ζώνη με πυρκαγιές να καίνε σε μεγάλη έκταση.

Μια περίοδος πλήρους καταστροφής ξεκινούσε την 11η Ιουλίου 2011.

ÊÕÐÑÏÓ - Ï ÇËÅÊÔÑÏÐÁÑÁÃÙÃÏÓ ÓÔÁÈÌÏÓ ÂÁÓÉËÉÊÏÕ ÌÅÔÁ ÔÇÍ ÅÊÑÇÎÇ ÓÔÇÍ ÍÁÕÔÉÊÇ ÂÁÓÇ "ÅÕÁÃÃÅËÏÓ ÖËÙÑÁÊÇÓ" (EUROKINISSI // ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÊÁÉ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÙÍ ÊÕÐÑÏÕ - ÓÔÁÕÑÏÓ ÉÙÁÍÍÉÄÇÓ)

Λίγες μέρες πριν την έκρηξη είχαν δοθεί οδηγίες στους στρατιώτες να ψύχουν με νερό (!!!!) τα 98 κιβώτια με τα εκρηκτικά και την πυρίτιδα τα οποία άρχισαν να φουσκώνουν από την έκθεση τους σε ψηλές θερμοκρασίες.Τα διογκωμένα κιβώτια ανάγκασαν τους αρμόδιους του στρατοπέδου να ενημερώσουν το ΓΕΕΦ αλλά καμία ενέργεια δεν είχε γίνει.

Η φωτιά στα κιβώτια είχε αρχίσει γύρω στις 4 και μισή το πρωί. Κλήθηκε η πυροσβεστική η οποία με τη βοήθεια στρατιωτών και αξιωματικών προσπάθησαν να τη σβήσουν.

6

Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης τα κιβώτια με τα εκρηκτικά εξερράγησαν και το οστικό κύμα έφτασε σχεδόν τα 3 χιλιόμετρα προκαλώντας ζημιές μέχρι και το Ζύγι.

Την ίδια στιγμή μεγάλο κυκλοφοριακό χάος προκλήθηκε στον αυτοκινητόδρομο- λόγω του οστικού κύματος- και προκλήθηκαν τροχαία δυστυχήματα.

Τα θύματα της φονικής αμέλειας μεταφέρονταν στα νοσοκομεία Λεμεσού και Λευκωσίας. Κάποιων δεν βρέθηκε ποτέ η σορός τους…

6

Η κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια είχε κηρύξει τριήμερο πένθος με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ενώ η κηδεία των 13 θυμάτων της εγκληματικής αμέλειας θα γινόταν με έξοδα του κράτους.

Παράλληλα ο Δημήτρης Χριστόφιας όρισε το δικηγόρο Πόλυ Πολυβίου υπεύθυνο για την έκδοση του πορίσματος σχετικά με τις ευθύνες που αναλογούσαν στον καθένα.

Η Κύπρος για πολλούς μήνες μαστιζόταν από διακοπές ρεύματος αφού ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός του Βασιλικού καταστράφηκε ολοσχερώς από την έκρηξη και την ΑΗΚ να χάνει σχεδόν το 50% της δυνατότητας της για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

6

Τον Αύγουστο του 2013 το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδίκασε σε 5 χρόνια φυλάκιση τον τότε Υπουργό Άμυνας Κώστα Παπακώστα (παραιτήθηκε από τη πρώτη στιγμή της έκρηξης μαζί με τον Αρχηγό της ΕΦ Πέτρο Τσαλικίδη) και σε 2 χρόνια άλλους 3 κατηγορούμενους για την εγκληματική τους αμέλεια που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους και έφερε τη θλίψη στις οικογένειες τους και σε ολόκληρη την Κύπρο.

Σχετικά με την απόφαση φύλαξης του φορτίου στο Μαρί ο κος Πολυβίου τόνισε ότι δεν λήφθηκε υπόψη η γειτνίαση με το σταθμό του Βασιλικού. Η απόφαση είχε παρθεί από τον Υπ. Άμυνας Κώστα Παπακώστα και εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και σύμφωνα με τον Κο Πολυβίου το όλο φορτίο ήταν μια ωρολογιακή βόμβα.

«Η έκρηξη προκλήθηκε από ανάφλεξη, γιατί τα εμπορευματοκιβώτια δεν φυλάχθηκαν όπως θα έπρεπε. Ο χώρος εκείνος (σ.σ. η ναυτική βάση στο Μαρί) επελέγη ως ο κατάλληλος για φύλαξη, ουδέποτε όμως ελήφθη υπ’ όψιν η γειτνίαση με τον σταθμό του Βασιλικού».

«Η απόφαση για κατακράτηση του φορτίου ελήφθη από τον πρόεδρο Χριστόφια και οι αποφάσεις μετέπειτα, όπως η τοποθέτησή του στο Μαρί, ελήφθησαν ή ενεκρίθησαν από τον πρόεδρο μετά από εισήγηση του υπουργού Άμυνας. Η τελική απόφαση για τοποθέτηση του φορτίου στο Μαρί ανήκει στον πρόεδρο Χριστόφια».

«Πολιτική ορθή ήταν η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου. Στον χειρισμό όμως της κατάστασης υπήρξε ανευθυνότητα. Το φορτίο ήταν σαν ωρολογιακή βόμβα. Αυτό ήταν γνωστό στους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών και στον πρόεδρο Χριστόφια».

6

Επίσης- σύμφωνα με το πόρισμα Πολυβίου- ο ίδιος ο Χριστόφιας εμπόδισε την κάθοδο εμπειρογνωμόνων για πολιτικούς λόγους.

«Ο πρόεδρος γνώριζε επαρκώς για την επικινδυνότητα του φορτίου από τον Φεβρουάριο του 2009. Μετά από τη συνάντηση τον Φεβρουάριο του 2011, έπρεπε να ήταν κατανοητό σε όλους ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε επικίνδυνο σημείο. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα με εισηγήσεις ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Εξωτερικών, όμως, δεν άφησε τους εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Κύπρο, επικαλούμενος πολιτικούς λόγους».

Το Καλοκαίρι του 2011 επεφύλαξε για τη χώρα μία μεγάλη καταστροφή. Η φονική έκρηξη στο Μαρί, την 11 Ιουλίου 2011, συνιστά τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή που έπληξε την Κύπρο από το 1974 και μετά. Το ζητούμενο δεν είναι να αιτιώμεθα για τα λάθη μας την «τραγική μοίρα του νησιού», αλλά να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις αιτίες, να μελετήσουμε τις επιπτώσεις, και να μάθουμε από το ατύχημα προκειμένου να αποφύγουμε παρόμοια στο μέλλον. Στο μέτρο που τα οργανωσιακά ατυχήματα λαμβάνουν χώρα σε διοικητικά περιβάλλοντα, είναι σημαντικό να ανατάμουμε τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η διοίκηση και η ηγεσία, σε συγκεκριμένα συμφραζόμενα, για να δούμε τι πήγε λάθος, και πως να αποτραπούν παρόμοια ατυχήματα στο μέλλον.

Αυτός ήταν ο στόχος της εκδήλωσης με θέμα «11-7-11: Αίτια – Επιπτώσεις – Μαθήματα» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2011, στο πλαίσιο της σειράς εκδηλώσεων Λόγος και Αντίλογος.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, στο χαιρετισμό του επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα τερματισμού των πελατειακών σχέσεων και επιλογής των αρίστων για να ξεφύγουμε από τον οικονομικό χειμώνα που πλήττει την Κύπρο. Ανέφερε δε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου δίνει τη μάχη του και στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να συνεχίσει αδιάλειπτα την δημιουργική του πορεία που προκύπτει μέσα από την επένδυση στην δημιουργία, την καινοτομία και την έρευνα.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, στις 23 Νοεμβρίου, οι ομιλητές εστίασαν στα αίτια που οδήγησαν στην έκρηξη και στις κρίσεις του πολιτικού συστήματος. Ο Χαρίδημος Τσούκας, κάτοχος της Έδρας Columbia Shipmanagement στη Στρατηγική Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ανέλυσε τα οργανωσιακά και διοικητικά αίτια που οδήγησαν στο τραγικό γεγονός, αναφέροντας ότι το ατύχημα λειτούργησε σαν ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ κατανόησης των λανθασμένων πρακτικών, της ολιγωρίας και της αναποφασιστικότητας που χαρακτήριζε τους εμπλεκόμενους και την ηγεσία.

Ο Γιώργος Σιαμμάς, Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση που προέκυψε καθώς ο τόπος απώλεσε το 53% της παραγωγικής του ικανότητας. Εστίασε δε στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΡΑΕΚ, καθώς σκοπός της είναι να διασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή ηλεκτρισμού.

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάτοχος της ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet (2001), Καλλιόπη Αγαπίου – Ιωσηφίδου εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πορίσματα πρέπει να δημοσιεύονται γιατί η διαφάνεια είναι, σε κάθε περίπτωση, πιο επωφελής για τον τόπο. Τόνισε ακόμα ότι οι προσδοκίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους είναι αυξημένες και το σύστημα οφείλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές.

Στις 24 Νοεμβρίου τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα των ουσιωδών μεταρρυθμίσεων για ένα σύγχρονο κράτος. Η Ηλιάνα Νικολάου, Επισκέπτρια Λέκτορας στο Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και τέως Επίτροπος Διοικήσεως, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ευφυούς κράτους μέσα από τη διαμόρφωση αξιόπιστων, αντικειμενικών και αποδοτικών δομών διοίκησης, καθώς η διοίκηση πρέπει να αφουγκράζεται και να ακούει τις ανάγκες του πολίτη ξεφεύγοντας από γραφειοκρατικά στεγανά. Τόνισε ότι αν και η δημόσια διοίκηση είναι τεχνολογικά εξελιγμένη, παρεμποδίζεται από τη γραφειοκρατική κουλτούρα. Εστίασε ακόμα στην αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, καθώς ο εκσυγχρονισμός προϋποθέτει αξιοκρατική επιλογή και εκπαίδευση των υπαλλήλων.

Ο Μιχάλης Σαρρής, πρώην Υπουργός Οικονομικών, χαρακτήρισε κοινωνικό κράτος το κράτος που δημιουργεί συνθήκες ανέλιξης και πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και δημόσια αγαθά. Αναφερόμενος σε λάθη του πολιτικού βίου στην Κύπρο χρησιμοποίησε σαν παράδειγμα την ανεπάρκεια των συμβουλίων που επιλέγονται για χειρισμό σημαντικών θεμάτων. Τόνισε ότι το κράτος δεν είναι επιχειρηματίας και ότι η βελτίωση της διοίκησης θα επιτευχθεί μέσα από την αντικειμενική και δίκαιη αξιολόγηση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η επιβράβευση του πιο αποδοτικού θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας υπηρεσίας.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Πρόεδρος των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, Σταύρος Ζένιος, τόνισε ότι χρειάζονται βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις στην πολιτικο – διοικητική ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ομιλία του επικεντρώθηκε στην ανάγκη ριζοσπαστικών τομών, ανάγκη την οποία αποκάλυψε με τον πλέον τρανταχτό τρόπο η έκρηξη στο Μαρί που ήταν και η καμπάνα αφύπνισης: «Δεν αρκεί να είμαστε αγανακτισμένοι, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά για να την ανοικοδόμηση μίας δημιουργικής Κύπρου. Συστατικά της δημιουργικής Κύπρου πρέπει να είναι η ικανότητα, η πρόταξη του συλλογικού συμφέροντος, ο ορθολογισμός, και ο εκσυγχρονισμός των θεσμών. Η ύπαρξη φιλόδοξου οράματος, σαφήνειας προθέσεων, αυτοπεποίθησης για την λειτουργικότητα και τα αξιοκρατικά κριτήρια του κράτους, υπευθυνότητας και μεθοδικότητας συμπληρώνουν τα συστατικά του σύγχρονου κράτους που περιέγραψε. Πρόταση του καθ. Σταύρου Ζένιου για την ανανέωση του πολιτικού λόγου: η οριζόντια ψηφοφορία. Εναπόθεσε δε τις ελπίδες του στην δράση της κοινωνίας των Πολιτών και των νέων.

< < ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°



πηγη