Το κοχύλι

7009

Χτες βράδυ περπάτησα πάλι, στον ίδιο δρόμο, στην ίδια διαδρομή που κάνω τα τελευταία είκοσι χρόνια. Κι έτσι όπως περίεργα φύσαγε ο χθεσινός νοτιάς, άνοιξε το κουτί. Εκείνο το κουτί, που είχα κάπου βαθιά μέσα μου στριμώξει. Καιρό τώρα δε χώραγε, δεν ταίριαζε εκεί. Έπρεπε να το τακτοποιήσω. Ήθελα, μα το απέφευγα. Αναβλητική, για άλλη μια φορά.

Είναι ένα μεγάλο κουτί. Με λίγα πράγματα μέσα. Άραγε γιατί είχα βάλει τόσα λίγα σε ένα μεγάλο κουτί; Εκεί μέσα ήταν οι περίπατοι που έκανα κάτι βράδια παγωμένα. Άνοιξη ήταν, μα ήμουν παγωμένη. Δεν άκουγα τα πουλιά. Δεν έβλεπα τον ουρανό. Τα μάτια κοιτούσαν κάτω. Το τσιμέντο. Είχα παγωνιά.
Τσιμεντένιος έγινε και ο εγωισμός μου. Ότι κοιτούσα, δημιουργούσα.

Έγινε τοίχος ψηλός. Κάλυψε όλες μου τις πλευρές. Έγινε ένα με εμένα. Εγώ ήμουν πλέον ο τοίχος. Ο τσιμεντένιος εγωισμός.
Πέρασαν μερικά χρόνια για να καταλάβω τι ήμουν. Η κόρη μου κάποιο βράδυ, μπήκε στο δωμάτιό μου και μου μίλησε για τον τοίχο. Εκείνη τον έβλεπε. Ζούσε μαζί του και όχι με εμένα. Προσπαθούσε να ανοίξει μια τρυπούλα για να δει, πού είναι η μαμά της….

Άνοιξη ήταν πάλι που περπατούσα στην Παπάγου, αυτή τη φορά χωρίς τοίχο. Δεν υπήρχε. Τον είχε γκρεμίσει η κόρη μου. Απότομα. Και βάδιζα με ακάλυπτες όλες μου τις πλευρές. Έψαχνα με το βλέμμα μου να βρω τι να κοιτάξω. Τι να δημιουργήσω. Δεν έβλεπα τίποτα. Δεν υπήρχε τίποτα να κοιτάξω. Μόνο εγώ, χωρίς το εγώ. Περπατούσα και έβλεπα τη γύμνια μου.
Στην αρχή δεν ένιωθα το κρύο που φυσούσε τα βράδια. Τίποτα δεν ένιωθα. Κρατούσα στο χέρι μου λίγο τσιμέντο και το έτριβα δυνατά μέχρι να πονέσω. Ήθελα να αρχίσω να νιώθω και πάλι.

Εχθές, μέσα στο κουτί βρήκα εκείνο το βράδυ του Ιουλίου που περπατούσα κι ένιωσα τη δροσιά. Τότε που ένιωσα πάλι…
Μύριζε ακόμα δροσιά…
Βρήκα και ένα κομματάκι του τοίχου. Το είχα φυλάξει κι αυτό.
Το έβγαλα από το κουτί. Το κράτησα απαλά. Έκλεισα τη χούφτα μου κι ανέπνευσα βαθιά. Άνοιξα την παλάμη μου και είδα ένα κοχύλι.
Δεν είναι η φαντασία μου. Είναι κοχύλι.

Για την κόρη μου, τη θάλασσά μου…
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°










πηγη