ΥΠΟΥΡΓΟΙ-ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ Σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες εξαιτίας της αποτυχημένης Αχτσιόγλου

efiaxtsiaoglou88-12-1024x680

Σε απόγνωση χιλιάδες οικογένειες που άρχισαν να λαμβάνουν τα κτηνώδη ποσά των Ασφαλιστικών Εισφορών του κατσιαπλιάδικου Νόμου Κατρούγκαλου-Αχτσιόγλου ο οποίος δίνει την χαριστική βολή στα μπλοκάκια και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι η μεγαλύτρερη κτηνωδία από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους. Ούτε στους Τούρκους Αγάδες δεν πλήρωναν οι Ελληνες τέτοιους κεφαλικούς φόρους.

Λογιστές εκτιμούν ότι οι ασφαλισμένοι που θα διακόψουν την δραστηριότητά τους θα ξεπεράσουν τις 300.000. Όσοι κλείνουν τα βιβλία τους, οδηγούνται στη «μαύρη» οικονομία, μεταβιβάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα παιδιά τους, συστήνουν ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, μέτωπο μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων φαίνεται ότι ανοίγει και η διάταξη για επιμερισμό των εισφορών στους αμειβόμενους με μπλοκάκι και έως δύο εργοδότες.

«Το μέτρο που σχεδιάστηκε για να προστατέψει τους εργαζόμενους, τελικά θα ρίξει δηλητήριο στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ο ένας θα υποπτεύεται τον άλλον. Αρκετοί εργοδότες θα μειώσουν μισθούς για να απορροφήσουν την επιβάρυνση από τη συμμετοχή τους στην εισφορά, ενώ άλλοι σκέφτονται να απολύσουν τους αμειβόμενους με μπλοκάκι και εξαρτημένη σχέση εργασίας, για να προσλάβουν “καθαρούς” ελεύθερους επαγγελματίες» επισημαίνει ο δικηγόρος κ. Γιώργος Κουτσούκος-στο ρεπορτάζ του Πρώτου Θέματος.

Στο μεταξυ δύο φορές καλούνται να καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με “μπλοκάκι”, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννη Βρούτση.

Ο κ. Βρούτσης απήυθυνε σήμερα επερώτηση προς την Υπ. Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου, σύμφωνα με την οποία οι απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές:

• μια φορά με βάση το άρθρο 39 (σ.σ. ως εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, δηλαδή μπλοκάκι)
• μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38 (σ.σ. ως μισθωτοί)

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο της επερώτησης του κ. Βρούτση προς την κα. Αχτσιόγλου αναφέρεται ότι “αναρτώνται σήμερα τα νέα ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 για αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες (ασφαλισμένοι πρώην ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).

Σε αυτά, περιλαμβάνονται ειδοποιητήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενους σε ένα ή δύο εργοδότες, τα λεγόμενα “μπλοκάκια”, οι οποίοι αντίθετα με τα προβλεπόμενα στο νόμο και τις οδηγίες που παρασχέθηκαν, θα κληθούν να καταβάλλουν ασφαλιστική εισφορά τόσο ως αυτοαπασχολούμενοι με βάση υπολογισμού το εισόδημα του 2015 όσο και ως μισθωτοί, με παρακράτηση και υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργοδότες τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ν.4387/2016, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με “μπλοκάκι” μέχρι σε δυο εργοδότες, καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με το άρθρο 38 του νόμου αυτού, δηλαδή η ασφαλιστική τους ιδιότητα είναι μισθωτού και οι ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται στις τρέχουσες μισθολογικές αμοιβές μέσω Α.Π.Δ. (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση) του ΕΦΚΑ από τον εργοδότη ή εργοδότες.

Λόγω όμως της ολιγωρίας της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας δεν εκδόθηκαν έγκαιρα οι απαιτούμενες κανονιστικές πράξεις και δεν έλαβαν χώρα οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα, να μην υπάρχει η δυνατότητα υποβολής Α.Π.Δ. από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκι. Επίσης, εδώ και 7 μήνες από την ψήφιση του νόμου, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη δημιουργία του αναγκαίου συστήματος που θα δηλώνονται όσοι ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία.

Συνεπώς, εκατοντάδες χιλιάδες απασχολούμενοι με μπλοκάκια, καλούνται να πληρώσουν το τίμημα της αναλγησίας και της προχειρότητας του ΣΥΡΙΖΑ, με εξοντωτικές διπλές ασφαλιστικές εισφορές:

• μια φορά με βάση το άρθρο 39 και
• μια φορά (μέσω της παρακράτησης που θα κάνει ο Εργοδότης στην Α.Π.Δ.) με βάση το άρθρο 38″.

Ο κ. Βρούτσης ερωτά την Υπουργό Εργασίας, κ. Έφη Αχτσιόγλου:

* “Πως έχει σχεδιάσει να αντιμετωπίσει την διπλή απαίτηση ασφαλιστικών εισφορών από την πιο πάνω κατηγορία ασφαλισμένων;
* Πότε θα λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για καταγραφή των ελεύθερων επαγγελματιών που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε μέχρι δυο εργοδότες ή σε Όμιλο εταιρειών;
* Πότε και πώς θα γίνει η εκκαθάριση και τι ύψος προσαυξήσεων θα επιβληθεί για μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών για το έτος 2017, σύμφωνα με το εισόδημα του έτους 2015;
* Πώς διασφαλίζεται η ασφαλιστική ικανότητα (δικαίωμα στην περίθαλψη των ιδίων και των οικογενειών τους), όσων δεν εξοφλήσουν τα ειδοποιητήρια, αλλά πληρωθούν οι εισφορές τους μέσω της Α.Π.Δ. από τον Εργοδότη τους;
* Πότε θα καταστεί δυνατή η υποβολή Α.Π.Δ. από τους εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με μπλοκάκια και πότε θα παρασχεθούν οι απαραίτητες οδηγίες/εγκύκλιοι;”

ΤΟ ΠΕΤΣΙΝΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ

Στο μεταξύ το παράδοξο να χρωστά το κράτος 4,5 δισ. ενώ εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 5 δισ. ευρω (!) αποκαλύπτουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Παρά την αυξημένη ρευστότητα (από την υπερφορολόγηση και τις περικοπές επιδομάτων και παροχών) και τα νέα δάνεια των 6,1 δισ. που πήρε για να πληρώσει τα χρέη του σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, το κράτος μείωσε μόνον κατά 1 δισ. ευρώ τα χρέη του και κρατά -για άγνωστους λόγους- «κάβα» τα 5 δισ. ευρώ, ενώ στερεί 4,5 δισ. από αυτούς που τα δικαιούνται και αφήνει την αγορά να ασφυκτιά και να στενάζει.
Κατά 1,066 δισ. ευρώ μειώθηκαν τον Δεκέμβριο τα φέσια του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και εκκρεμείς επιστροφές φόρων) και διαμορφώθηκαν στα 4,536 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης για τον Δεκέμβριο:
Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2016 εκτοξεύθηκε στα 5,007 δισ. ευρώ από 3,993 δισ. ευρώ το 2015.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν στα 3,310 δις. ευρώ από 4,162 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν στα 1,226 δισ. ευρώ από 1,440 δισ. ευρώ.
Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν στα 2,024 δισ. ευρώ από 2,373 δισ. ευρώ και των νοσοκομείων στα 450 από 758 εκατ. ευρώ, ενώ των ΟΤΑ υποχώρησαν στα 298 εκατ. ευρώ από 358 εκατ. ευρώ.
Τα ληξιπρόθεσμα του κρατικού προϋπολογισμού μειώθηκαν στα 156 από 280 εκατ. ευρώ και των λοιπών ΝΠΔΔ σε 383 από 392 εκατ. ευρώ.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
< < ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ >>
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°



πηγη