Μόνο η Πετρούλα δεν μίλησε στο Φόρουμ των Δελφών

petroula-1

Τελικά σ΄αυτό το Φόρουμ των Δελφών έκαναν παρέλαση όλοι σχεδόν οι δημοσιογράφοι. Από του χρόνου θ΄αρχίσουν να παρελαύνουν και οι μοντέλες. Θα πρέπει να υπάρξει μια γέφυρα ανάμεσα στο Φόρουμ των Δελφών και το Συμπόσιο της Σύμης του ΓΑΠ, έτσι για πλάκα. Πάντως ο πρώην υπουργός Πολιτισμού (και παλιόφιλος) Νίκος Ξυδάκης τα είπε-πολύ σωστά-έξω από τα δόντια.

O Ξυδάκης στο πάνελ «Protecting the fourth estate: Democracy, Accountability and the Media» του 2ου Οικονομικού Φόρουμ, χαρακτήρσε την κρατική τηλεόραση μάλιστα «τραγική» και «τριτοκοσμική».

«Η ΕΡΤ είναι τραγική όπως είναι, είναι τριτοκοσμική αυτή τη στιγμή και γενικά δεν υπάρχει κανένας τηλεοπτικός σταθμός που να κάνει πρωτογενή έρευνα, δεν υπάρχει καμία εφημερίδα που να κάνει σοβαρή αρθρογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά γενικεύοντας ακόμα περισσότερο με το να αποκαλέσει το σύνολο των δημοσιογράφων «εξευτελισμένους και μισογύνηδες». Και είχε πολύ δίκιο.

Αιτία για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη της δημοσιογραφίας και των μέσων, κατά τον Νίκο Ξυδάκη είναι «η δημοσιογραφία του κουτσομπολιού» η οποία ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και συμπαρέσυρε τις κυριακάτικες εφημερίδες αποβλακώνοντας τους δημοσιογράφους με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να πετύχουν τους στοιχειώδεις όρους αναπαραγωγής».

Νωρίτερα κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο πάνελ που συντόνιζε η Νόνη Καραγιάννη, γενική διευθύντρια του Αθήνα 9,84, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Εξωτερικών επιχείρησε μια αναδρομή στη δημοσιογραφία από την δεκαετία του ’80 ως την φούσκα του ’90 και την κρίση του 2017, κάνοντας λόγο για ένα φαινόμενο διαρκούς κατάρρευσης και μιντιακής υπερέκτασης που οδήγησε τα περισσότερο ενημερωτικά μέσα αρχικά στο χρηματιστήριο και στη συνέχεια στη χρεοκοπία.

Εκτενή αναφορά έκανε και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι κολοσσοί των social media, που συγκεντρώνουν και το 1/3 της διαφημιστικής δαπάνης καθώς και στις ψευδείς ειδήσεις που αυξάνονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ