ΣΒΗΝΕΙ η ΔΕΗ… Το σκάνδαλο με τα στελέχη του ΑΔΜΗΕ

6882994198_aeaa77908d_b-1024x764

Μπαζει» από παντού η ΔΕΗ με την αγορά να βάζει στοιχήματα πόσο μπορεί να αντέξει η μεγαλύτερη δημόσια επιχείριση, ή πότε «θα την φάει το μαύρο σκοτάδι».

Η διοίκηση της εταιρείας αφού άφησε τα ληξιπρόθεσμα να φθάσουν τα 2,6 δις.ευρώ, μόλις τώρα θα αναζητήσει λύσεις προσλαμβάνοντας εταιρεία συμβούλων για να εισπράξει τις οφειλές, την ίδια στιγμή που τα στελέχη του Ομίλου, με ηχηρά παραδείγμα τον ΑΔΜΗΕ αυτοεπιβραβεύονται με υψηλά κασέ.

Τη δεινή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ την παραδέχεται και η ίδια η διοίκηση, μιλώντας ακόμη και για χρεοκοπία με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την χώρα.

Στο παρά πέντε οι τράπεζες ενέκριναν – καταρχάς – την έκδοση ομολογιακού δανείου 200 εκ.ευρώ ενώ η απόσχιση του ΑΔΜΗΕ βρίσκεται ακόμη στον αέρα αφού οι τράπεζες έχουν δυσκολία, και νομικές ευθύνες, να συναινέσουν καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποδυνάμωνε την ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση υποχρεούται στην πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ και αν αυτό δεν γίνει εγκαίρως, θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πώληση του 100% της εταιρείας.

Με τους δανειστές να πιέζουν για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την ΔΕΗ να χάνει συνεχώς μερίδια έναντι των ανταγωνιστών, η κυβέρνηση δια του Γιώργου Σταθάκη περιορίζεται να διασώζει επικοινωνιακά περιπτώσεις σαν αυτή των στελεχών του ΑΔΜΗΕ που αύξησαν κατακόρυφα τις αποδοχές τους ενώ στην ίδια θέση βρέθηκε για τον ίδιο λόγο και για άλλη μια εταιρεία της αρμοδιότητάς του, της ΔΕΣΦΑ.

Η ΔΕΗ με δυσκολία αποπλήρωσε το ομολογιακό των 100 εκ.ευρώ και έχει ακόμη 400 εκ.ευρώ ομολογιακού δανείου να πληρώσει τον Απρίλιο ενώ δύο φορές σε λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έστειλε σαφή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που έχουν οι επιλογές της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «φαίνεται πως έχουν γίνει λάθη στη νομοθέτηση μέτρων τόσο για τους πλειστηριασμούς (ΝΟΜΕ) και για το πώς ιδιωτικοποιείται ο ΑΔΜΗΕ, όσο και για το πώς καλύπτεται το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει να ακούσει τον διοικητή της ΔΕΗ και να υιοθετήσει τα μέτρα που προτείνει». Λίγες ημέρες αργότερα, κατά τη γενική συνέλευση της ΤτΕ, επανήλθε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα ψηφίστηκαν νομοθετικές διατάξεις που δημιουργούν μεγάλα προβλήματα ακόμη και σε επιχειρήσεις που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Την κυβέρνηση χωρίζει μεγάλη απόσταση με τους δανειστές σε σχέση με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ: οι θεσμοί πιέζουν για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με την κυβερνητική πλευρά να προσπαθεί να παρατείνει την εξέλιξη αυτή τουλάχιστον για ένα έτος.

Οι δανειστές ζητούν ρητή καταγραφή του όρου πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, νομοθέτηση το πρώτο εξάμηνο του 2017 και έναρξη της διαδικασίας από τον Ιούνιο του ίδιου έτους σε περίπτωση που η αξιολόγηση των ΝΟΜΕ κριθεί ανεπαρκής για τους δεσμευτικούς στόχους ανοίγματος της αγοράς.

Η θέση δε, των θεσμών ενισχύθηκε μετά τις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τη ΔΕΗ, όπου από την εξέταση σε βάθος μιας σειράς στοιχείων διαπίστωσαν τα πολλαπλά αδιέξοδα της επιχείρησης και της αγοράς.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επιδιώκει τώρα να μεταφερθεί η αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ τον Δεκέμβριο έναντι του Ιουνίου που προτείνουν οι πιστωτές και στην περίπτωση που κριθεί ότι απαιτούνται πρόσθετα δομικά μέτρα να νομοθετηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και να εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018.

Οι θεσμοί επικέντρωσαν την προσοχή τους στο πρόβλημα εισπραξιμότητας που παρουσιάζει η ΔΕΗ και ζητούν να προχωρά η εταιρεία σε διακοπές ρεύματος ανεξαρτήτως ποσού, με εξαίρεση την κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών» που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ενώ διαφωνούν έντονα και για την τιμολογιακή πολιτική της έκπτωσης 15% για την έγκυρη αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος καθώς και για την πρόσθετη έκπτωση 6% για την προπληρωμή λογαριασμών.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν ανέλθει πλέον στα 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, από 1,7 δισεκ. που ήταν στο τέλος του 2015 και είναι ενδεικτικό ότι περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε συνολικά 500 εκατομμύρια ευρώ. Μια ακόμη κίνηση που άργησε να κάνει η διοίκηση είναι η προσπάθεια τιτλοποίησης με μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η HSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον όπως αποδειχθεί ότι υπάρχει αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τόσο προς τον Οργανισμό, όσο και προς τον ΑΔΜΗΕ και την ΕΤΜΕΑΡ, είναι

– 1,650 δισεκ. ευρώ για χαμηλή και μέση τάση, και έχουν διακανονιστεί τα 700 εκ. ευρώ

– 100 εκατομμύρια ευρώ χρωστάει το Δημόσιο και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ.

– 345 εκατομμύρια ευρώ για υψηλή τάση, και έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατ.

Όλα αυτά, διαμορφώνουν χρέη ύψους 2,1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 800 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτά προστίθενται άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από τελικούς πελάτες, οι οποίοι έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.) καθώς επίσης και πολίτες που άλλαξαν πάροχο αφήνοντας το «φέσι» στη ΔΕΗ.

Το θέμα του ΑΔΜΗΕ παραμένει ως αγκάθι αφού το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τέλος Μαρτίου και σε διαφορετική περίπτωση έναρξη της διαδικασίας για την 100% πώληση του Διαχειριστή Συστήματος. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη του χρονοδιαγράμματος. Μέχρι και τις 18 Μαρτίου που λήγει η κρίσιμη ημερομηνία των 60 ημερών από την έγκριση του σχεδίου απόσχισης από την έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, για την υποβολή ενστάσεων από πιστωτές και άλλους έχοντες έννομο συμφέρον, η διαδικασία μένει ουσιαστικά «παγωμένη», αλλά και αβέβαιη στην περίπτωση που πράγματι υπάρξουν ενστάσεις.

Πρόσθετη αβεβαιότητα αποτελεί η ολοκλήρωση της κατ’ αρχήν συμφωνίας με τις τράπεζες,

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πηγη