Διάλειμμα.. εκατοντάδες μαύροι καπνοί από κεκαυμένες συντάξεις και μισθούς

7155

Πρώτη φορά εκατοντάδες μαύροι καπνοί από κεκαυμένες συντάξεις και μισθούς, πρώτη φορά εκατομμύρια μαύροι καπνοί από πυρπολημένους ανθρώπους, μισθωτούς, νεαρούς, γέροντες, μικρομεσαίους, αγρότες, επιχειρηματίες, αυτοαπασχολούμενους, γυναίκες, πρώτη φορά τόσο πολλοί μαύροι καπνοί
ενώνονται και σχηματίζουν τον λευκό καπνό της επιτυχίας των διαπραγματεύσεων.
Ομως, ας (ξε)φύγουμε σήμερα, εν μέσω της αρχής του θέρους, απ’ την μπίχλα που καταπλακώνει τη χώρα και τις καρδιές μας και ας καταφύγουμε στο ωραίον. Στον Μανώλη Μητσιά
και την κυρία Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Και στη μουσική παράσταση «Ο Γκάτσος που αγάπησα». Μετά από μια λαμπρή διαδρομή αυτών των παραστάσεων στην αίθουσα «Παρνασσός» καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, η μαγεία θα επαναληφθεί για δύο ακόμα τελευταίες Παρασκευές, στις 12 και 19 Μαΐου. Μάλιστα η συναυλία-παράσταση της 12ης Μαΐου συμπίπτει με την 25η επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου Γκάτσου, το 1992.
Με τους στίχους του ποιητή φτερουγίζουν κι επισκέπτονται ξανά την ψυχή μας μελωδίες και τραγούδια-φυλαχτά του Μίκη, του Μάνου, του Ξαρχάκου, του Μούτση και του Κηλαηδόνη, ενώ ακούγονται και κείμενα που έγραψαν για τον Γκάτσοεπιφανείς των γραμμάτων (με επιμέλεια της κυρίας Αγαθής Δημητρούκα).
Στη μνήμη (την ωραία μνήμη) του Γκάτσου θα διατεθούν και 100 δωρεάν εισιτήρια για μαθητές και φοιτητές. Πληροφορίες στα τηλ. 210 3221917, 210 6109513 και 6944 303274.
Σας είχα γράψει πάλι τον χειμώνα για αυτή τη μεθυστική βραδιά και σας γράφω ξανά τώρα για λόγους προφανείς – για την αξία μιας μεταλαβιάς από τον πολιτισμό μας, όπλο αμάραντο, όχι για τους αισθαντικούς μόνον, αλλά για όλους μας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.
2. Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Ενα νέο βιβλίο, πολύτιμο για την αυτογνωσία μας. Με τίτλο «Πόσο ελληνικό είναι το Βυζάντιο;» και υπότιτλο «Πόσο Βυζαντινοί είναι οι Νεοέλληνες;».
Σε 70 σελίδες η κυρία Γλύκατζη – Αρβελέρ (με ένα επίμετρο της κυρίας Αννας Α. Γριμάνη) συμπυκνώνει χιλιάδες επί χιλιάδων σελίδες Βυζαντινολογίας σε αποστάγματα και σκέψεις, που ξεκλειδώνουν το χθες και φωτίζουν το σήμερα. Με μία σοφία που αποτυπώνεται στη γλώσσα, γλαφυρή κι ευγενική η δασκάλα, εξακολουθεί να φροντίζει τους φιλομαθείς και να ερεθίζει προς την κατεύθυνση της γνώσης όσους δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα ότι «το έχουν».

Η απόλαυση -αυτό το «ελλείπον παιγνιόχαρτο» από τη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία- είναι η κόκκινη κλωστή που διατρέχει αυτό το μικρό-μεγάλο βιβλίο, καθώς και η καθαίρεση του φανατισμού, των ιδεοληψιών και της προπαγάνδας που χαρακτηρίζουν τη χρήση της Ιστορίας στον δημόσιο λόγο και στα δημόσια πράγματα. Από τις πάντα καλές Εκδόσεις Gutenberg.
3. Σήμερα, Παρασκευή 5 Μαΐου, και αύριο, Σάββατο 6 Μαΐου, από τις 9:00 το πρωί ως τις 8:00 το απόγευμα την Παρασκευή και ως τις 4:00 το Σάββατο, οι Εκδόσεις ΚΨΜ οργανώνουν Bazaar comics. Μεγάλη γκάμα τίτλων (θα εκπλαγείτε) και βεβαίως μεγάλη παρουσία Ελλήνων δημιουργών. Τις εκδόσεις ΚΨΜ θα τις βρείτε στο νέο τους βιβλιοπωλείο στον πεζόδρομο της οδού Κιάφας – και Ακαδημίας. Κόμικς, graphic novel, γελοιογραφίες, και εικονογραφημένα βιβλία (όχι μόνον των Εκδόσεων ΚΨΜ) όλα σε
πολύ χαμηλές τιμές, με εκπτώσεις 50-70%!
Ενα πανηγύρι που μπορείτε να απολαύσετε με καφεδάκι-μπύρα-κρασάκι-ή άλλο ποτάκι στο διπλανό μπαράκι «Μαριονέτα», επίσης στον πεζόδρομο Κιάφας, με εκπτωτικό κουπόνι που θα σας προσφέρει το ΚΨΜ.
Οι εν λόγω Εκδόσεις έχουν προσθέσει μια νέα αύρα στην παραγωγή κόμικς (αλλά και βιβλίων) στην Ελλάδα, προσφέροντας στους δημιουργούς και τους αναγνώστες τη δυνατότητα προσεγμένων και καλαίσθητων εκδόσεων. Ελπίζω το ΚΨΜ να επαναλάβει σύντομα αυτήν τη γιορτή, πλην όμως σπεύσατε από τώρα να προμηθευτείτε κόμικς – καλοκαίρι έρχεται, τα χάρτινα ταξίδια ενδείκνυνται.
4. Το (ως άνω προαναφερθέν) μπαράκι «Μαριονέτα». Ενα νέο στέκι στην πόλη για παρέες με ψυχή. Και τούτο διότι κάθε βράδυ παίζει μουσική η κυρία Βάσια Ρεντούμη (πιο πριν στον «Ημεροδρόμο»), δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κεφιού, περιπλάνησης, αναπόλησης, συγκίνησης, αναζήτησης, με μαεστρία ζηλευτή και καρδιά χαμογελαστή. Στον πεζόδρομο της Κιάφας (όπως είπαμε) αλλά και με είσοδο από Ακαδημίας – 300 μέτρα περίπου πιο ψηλά από την αρχή του δρόμου στην Κάνιγγος, στο αριστερό πεζοδρόμιο καθώς ανεβαίνετε. Εχει και ψαγμένες μπύρες – μικρών παραγωγών – μία με μέλι, δεν παίζεται.
Σε πολύ καλές τιμές! (η φτώχεια θέλει καλοπέραση, αλλά η εκμετάλλευση ανατροπή).
5. Αρης Μαλανδράκης. Το καινούργιο του βιβλίο: «Χρήστος Μαλανδράκης – Ταξιδεύοντας στα Ραδιοκύματα: Οι αναμνήσεις ενός μαρκόνη». Εκδόσεις (οι πάντα καλές) Γαβριηλίδης. Ο Αρης Μαλανδράκης βάζει στο όνομα του συγγραφέα το όνομα του αείμνηστου πατέρα του Χρήστου, διότι ο ίδιος καταγράφει τις ιστορίες που περιέχονται στο βιβλίο ακριβώς όπως του τις αφηγήθηκε ο πατέρας του. Και πράττει άριστα διότι το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό. Με την
απέριττη λαϊκή γλώσσα που δεν φοβάται τα λόγια σχήματα, ενδεικτικά μιας εποχής που δεν πρυτάνευαν οι επιτηδεύσεις, ο μαρκόνης Χρήστος Μαλανδράκης διηγείται ιστορίες από μπάρκα, ταξίδια, λιμάνια θαλασσοταραχές και ένα ναυάγιο, έτσι όπως συνέβησαν πάνω στα ποντοπόρα της εμπορικής ναυτιλίας με τα οποία ταξίδεψε. Απλές μικρές ιστορίες, που περιγράφουν έναν ολόκληρο κόσμο, τους ναυτικούς, τις οικογένειές τους, τις περιπέτειές τους, κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ού αιώνα, Μεσοπόλεμος, Πόλεμος, μεταπολεμική περίοδος, έως την εποχή που τα βαπόρια αποστράτευσαν τους τηλεγραφητές. Ιστορίες ειπωμένες σαν τραγούδια. Καθ’ ότι η «Ρίμα του Παλιού Ναυτικού» κρατάει για πάντα, καθώς περιπλανάται πάνω απ’ όλα τα ναυτικά γραφτά, σαν ίχνος στα υπερβραχέα…
6. Σπύρος Δερβενιώτης: «YESTERNOW» – μια graphic novel«εφάμιλλη των ευρωπαϊκών», θα μπορούσαμε να πούμε – κάτι που άλλωστε δεν μπορούμε να λέμε εύκολα. Δεν πρόκειται
για χαριτολόγημα – ο, έτσι κι αλλιώς καλός, Σπύρος Δερβενιώτης κάνει την υπέρβαση. Οχι μόνον δημιουργώντας ό,τι καλύτερο έχει φτιάξει ως τώρα, αλλά κατακτώντας το άρτιο. Τα σκίτσα, το στόρυ (αυτό το τρωτό σημείο πολλών από τις ελληνικές παραγωγές), το ντεκουπάζ, όλα εξαιρετικά! Μια νουάρ ιστορία όπου ο Σπύρος οργανώνει τα κλισέ του αμερικανικού κινηματογράφου, σε μια εντελώς πρωτότυπη εκδοχή που παρακολουθεί ο αναγνώστης με κομμένη την ανάσα. Χωρίς να σκαλώνει σε κάποια σχεδιαστική αδεξιότητα ή σεναριακή ανακολουθία. Must, έξοχο και μπράβο! Από τις Εκδόσεις «Χαραμάδα» (που έχουν βάλει τα δυνατά τους).
7. Εκθεση Γελοιογραφίας «Sweet Europe». Γλυκιά Ευρώπη. Η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων, την Περιφέρεια Αττικής, το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ και τη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.
θα παρουσιάσουν στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος έκθεση 29 Ελλήνων και 28 Βρετανών γελοιογράφων με θέμα τις εξελίξεις στην Ευρώπη. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 14 έως τις 21 Μαΐου και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Τρίτη 16 Μαΐου, στις 8 μ.μ., από τον πρόεδρο της Βουλής κ. Νίκο Βούτση.
Θα εκτίθενται, καθημερινώς, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, 150 γελοιογραφίες εστιασμένες στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις τύχες των ανθρώπων που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση…

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη