Η Ελληνίδα «ΜΑΚΡΟΝ»

'Panthere de Cartier' watch launch, Arrivals, Los Angeles, USA - 05 May 2017

Η Aγανάκτηση στελεχών του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και μέρους της επιχειρηματικής τάξης για την ανοχή των θεσμών απέναντι στην κυβέρνηση η οποία επιχειρεί να κρατήσει δέσμιο το τραπεζικό σύστημα και να επιβάλλει τους δικούς της νέους διαπλεκόμενους Ολιγάρχες ξεχειλίζει.

Είναι πολύ λογικό λοιπόν να αναζητηθούν εναλλακτικές λύσεις επιβίωσης της εγχώριας οικονομίας η οποία συνθλίβεται στην κυριολεξία μέρα με τη μέρα ώρα με την ώρα.

Ολα όσα λαμβάνουν χώρα γύρω από την 2η αξιολόγηση και ο κουτοπόνηρος τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα επιχειρεί να μην ακουμπήσει το διεφθαρμένο πελατειακό κράτος και τα κλειστά επαγγέλματα αναγκάζουν τους σώφρονες και μη διαπλεκόμενους επιχειρηματίες να πάρουν τις τύχες τους (και τις τύχες της χώρας) στα χέρια τους.

Ετσι μετά από εξαντλητική έρευνα και πολλές συνεντεύξεις υπό την εποπτεία διεθνούς εταιρίας που ειδικεύεται στον εντοπισμό “Εμμανουέλ Μακρόν” για χάρη της Φιλελεύθερης Οικονομίας εντοπίσθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελληνίδα “Μακρόν”.

Μια γοητευτική μελαχρινή διάδοχος πετυχημένης επιχειρηματικής οικογένειας με ζηλευτή εξαγωγική δραστηριότητα.

Οταν λάβει σάρκα και οστά η δημιουργία του κόμματος με επικεφαλής την δραστήρια, ταλαντούχα και δυναμική νεαρή γυναίκα θα προκληθεί αίσθηση και αγωνία επιβίωσης στα παραδοσιακά κόμματα της μεταπολίτευσης.

Τώρα όσο αφορά το παπατζιλίκι κυβέρνησης-θεσμών σε βάρος της Οικονομίας η συνεργάτιδά μας Gillian Rothschild γράφει:

Στον ύπνο …έπιασε τους θεσμούς η κυβέρνηση, δυστυχώς όχι για να διαφυλάξει τις συντάξεις ή να εμποδίσει τις ομαδικές απολύσεις, αλλά για να κρατήσει δέσμιο το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία.

Στην ουσία η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την στρατηγική που είχαν οι πρώην τροικανοί να τελειώνουν όπως όπως με την αξιολόγηση, βάζοντας ως προτεραιότητα τη συμφωνία σε άλλα θέματα (βλέπε συντάξεις και φορολογία). Η κυβέρνηση εκεί δεν έφερε και πολλές αντιρρήσεις, αποδεικνύοντας ότι λέει εύκολα ναι.

Αυτά που κάποιοι πονηροί επιχείρησαν να περάσουν στη ζούλα ήταν τα τραπεζικά, με στόχο όπως πάντα, να έχουν σε δεσμά το τραπεζικό σύστημα και να παίξουν μπάλα με δικούς τους όρους, «πουσάροντας» ημέτερους επιχειρηματίες και καταστρέφοντας άλλους.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η ρύθμιση για την νομική ασυλία των στελεχών πέρασαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς πολλή συζήτηση και αυτό γιατί οι θεσμοί βιάζονταν να κλείσουν την αξιολόγηση.

Τα θέματα θα ξαναέρθουν προς συζήτηση: δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση ξηλώνει νόμους αμέσως μετά την ψήφισή τους, η ζημιά όμως στο σύστημα γίνεται σε βάρος της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Εξωδικαστικός συμβιβασμός με παθογένειες και αναποτελεσμαστικός με βάση το πλαίσιο που ψηφίστηκε, και θολό τοπίο όσο αφορά τη νομική ασυλία είναι το αποτέλεσμα της παράλογης διαπραγμάτευσης.

Η πολύμηνη δεύτερη αξιολόγηση χαρακτηρίστηκε από την «κόπωση» των θεσμών που κινήθηκαν με πιο πολιτική προσέγγιση και όσο περνούσε ο χρόνος βασική προτεραιότητα ήταν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι τράπεζες ανέμεναν ότι οι θεσμοί θα έθεταν στην κυβέρνηση τα κρίσιμα ζητήματα, όπως η εξωδικαστική διευθέτηση χρέους, η νομική κάλυψη όσων υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων και η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ετσι, για παράδειγμα, δεν άσκησαν καμία ουσιαστική παρέμβαση όταν η κυβέρνηση διαμόρφωσε το σχέδιο νόμου το περασμένο φθινόπωρο, και γιατί το υπουργείο δεν διαβουλεύτηκε μαζί τους, και γιατί πίστευαν ότι οι θεσμοί θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα.

Όταν στα τέλη Οκτωβρίου το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε στους θεσμούς, αυτοί σχεδόν το επέστρεψαν ως απαράδεκτο, τονίζοντας ότι οι διατάξεις του δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο να λειτουργήσει ως νέος νόμος Κατσέλη και αντί να συμβάλλει στην μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αναδιαρθρώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων να δημιουργήσει νέα γενιά καθυστερήσεων.

Η ζημιά είχε γίνει: η βασική δομή του σχεδίου νόμου είχε διαμορφωθεί και δεν άλλαξε, ούτε μετά την αλλαγή στάσης των τραπεζών που υπό το νέο προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών άσκησαν σημαντική παρέμβαση για να υπάρξουν τροποποιήσεις σε επτά κομβικά σημεία.

Το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε και πλέον οι τράπεζες προσδοκούν ότι θα υπάρξουν υπό την πίεση και των θεσμών τροποποιήσεις κατά την έναρξη εφαρμογής του περίπου ένα τρίμηνο.

Το ίδιο συμβαίνει με τη νομική κάλυψη και τις αλλαγές στο νόμο Σταθάκη: η κυβέρνηση, είτε αρνείται να φέρει ουσιαστικές τροποποιήσεις, για παράδειγμα, την κατάργηση της διάταξης που καθιστά τις εταιρείες διαχείρισης αποκλειστικού σκοπού, είτε επιδιώκει να επιφέρει αλλαγές στα συμφωνηθέντα όσο αφορά τη νομική κάλυψη.

Ειδικά για τη νομική κάλυψη, η κυβέρνηση επιχειρεί να δέσει χειροπόδαρα το τραπεζικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό η σχετική διάταξη περί νομικής κάλυψης των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου που δρούν σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων παραμένει ακόμη σε θολό τοπίο και κινείται μεταξύ Κοντονή και Δραγασάκη.

Είναι ενδεικτικό ότι φιλικά στην κυβέρνηση μέσα ενημέρωσης ζητούν ένα ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο από αυτό που διακινείται και είναι επίσης προβληματικό.

Σύμφωνα με αυτό, για τους μεν δημοσίους υπαλλήλους ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης θα είναι αρμόδιος για να δίνει έγκριση για άσκηση δίωξης, για τους μεν τραπεζίτες, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στον υπουργό Οικονομικών μετά από γνωμοδότηση της ΤτΕ. Ετσι, ο εκάστοτε υπουργός θα κρατά στο χέρι το σύστημα.

Μέρος της κυβέρνησης πιέζει περαιτέρω ώστε όχι μόνο να αναιρεθεί ο σκοπός της διάταξης αλλά για να δεθούν χειροπόδαρα οι τραπεζίτες και να γίνουν έρμαια των πολιτικών διαθέσεων.

«Κουρέματα» οφειλών για τους ημέτερους, καμία διευκόλυνση για τους άλλους: αυτή είναι η γραμμή που θέλουν να περάσουν οι κυβερνητικοί κύκλοι.

Το κλίμα που επικρατεί όπου εισαγγελίες παραγγελίες και διώξεις βγαίνουν στον αέρα για υποθέσεις όλων των ειδών σε βάρος των τραπεζών έχει τρομοκρατήσει το σύστημα που αδυνατεί να λειτουργήσει.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη