Η κυβέρνηση αφήνει χωρίς άδεια τον ΣΚΑΙ, έρχεται ο νέος ΙΒΑΝόβιος διαγωνισμός

wpid-BRABEIO-1024x755.jpeg

Οπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες “πετάει έξω” τον ΣΚΑΙ του Survivor Κιμπορόπουλου. Ενα άρθρο της Ναντίν Χαρδαλιά που αμφισβητούσε το αλάνθαστο του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας για τις τηλεοπτικές συχνότητες θα έστελνε τον Αλαφούζο να κάνει παρέα στον Τούρκο παραγωγό του Survivor!


Oσο για τις τηλεοπτικές άδειες ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να πάρει μία ο Σαββίδης, μία ο Μαρινάκης, μία ο Κυριακού και μία ο Κοντομηνάς που είπε “να βοηθήσει τα παιδιά” να έλθουν στην εξουσία. Ο Αλαφούζος είναι εκτός πλάνου.

Ετσι ο σκληροτράχηλος Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, κ. Λευτέρης Κρέτσος θα απαντούσε στο άρθρο της Ναντίν Καταρρίπτει το «μύθο» των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών η ΕΕΤΤ, με ένα τρόπο που στέλνει τον Αλαφούζο εκτός τηλεοπτικού παιγνιδιού.

Στην ανακοίνωση του ο κ. Κρέτσος αναφέρει τα εξής: “Για ακόμη μια φορά ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ προδίδει την αγωνία του να μην προχωρήσει η διενέργεια του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του σταθμού, το οποίο βρίθει ανακριβειών και εκθέτει τη βαθιά άγνοια της συντάκτριάς του για τα θέματα τα οποία πραγματεύεται, οι έννοιες «δίαυλοι» (συχνότητες) και κανάλια παρουσιάζονται ως ταυτόσημες, συγχέονται οι διαδικασίες απονομής του 2ο Ψηφιακού Μερίσματος με τα Διεθνή Φόρουμ συντονισμού συχνοτήτων, ενώ προτείνεται στο ΕΣΡ να παραπέμψει στις ρωμαϊκές καλένδες την εκπλήρωση της συνταγματικής υποχρέωσης αδειοδότησης των καναλιών.Δυστυχώς για τους ευσεβείς πόθους των καναλαρχών, ο διαγωνισμός θα γίνει άμεσα –έχει δεσμευτεί άλλωστε γι’ αυτό το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης – και ο αριθμός των αδειών που θα δημοπρατηθούν θα είναι, από τεχνολογικής άποψης, απολύτως ασφαλής. Είναι ευχάριστο – αλλά και ενδεικτικό της ορθότητας των θέσεών μας – ότι οι καναλάρχες υποχρεώνονται σταδιακά να αποδεχθούν τα επιστημονικά πορίσματα αναφορικά με τη χωρητικότητα του φάσματος. Ενώ παλαιότερα μιλούσαν για σαράντα οκτώ κανάλια, μετά από διαδοχικές «εκπτώσεις» έφτασαν σήμερα να ισχυρίζονται ότι, με βάση ορισμένα σενάρια εργασίας, ίσως και να μη χωράνε πάνω από έξι. Πολύ σύντομα, κατά πως φαίνεται, η δική μας πρόταση για τέσσερα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα φαντάζει ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τους ίδιους!
Ευχόμαστε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ καλή συνέχεια στη συνεργασία με τον Τούρκο καναλάρχη αλλά και καλή επιτυχία στον επικείμενο διαγωνισμό για τις άδειες».

Τι έγραφε όμως η εκρηκτική Ναντίν (φωτογραφικό στιγμιότυπο από βράβευση της δημοσιογράφου) ώστε να προκαλέσει την ανάφλεξη του Γραμματέως;

Την εκτίμηση του Ινστιτούτου Φλωρεντίας για τη δυνατότητα χορήγησης μόλις 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας, που είχε κάνει «σημαία» η κυβέρνησης κι ο αρμόδιος Υπουργός Νίκος Παππάς, καταρρίπτει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), που παρά τη διάσταση απόψεων στο εσωτερικό της, διαβλέπει δυνατότητες για 6 (ο πρόεδρος) έως και 18 ιδιωτικούς (ο αντιπρόεδρος) τηλεοπτικούς σταθμούς από το 2018 και από 8 έως 10 σήμερα.

Κατά τις τοποθετήσεις τους στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο πρόεδρος κι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσαν αμφότεροι ότι ο διαγωνισμός του ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν πρέπει να διεξαχθεί πριν την ολοκλήρωση της διαβούλευσης για το λεγόμενο «Μέρισμα 2» (σ.σ. γίνεται σε επίπεδο υπουργών στην Ευρώπη), δηλαδή πριν τις αρχές του 2018, καθώς μόνον τότε θα είναι ξεκάθαρο το τοπίο ως προς τις πραγματικές τεχνολογικές δυνατότητες.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του αριθμού, καταγράφηκε διάσταση απόψεων στους επικεφαλής της Επιτροπής, με τον μεν πρόεδρο, Δημήτρη Τσαμάκη, να κάνει λόγο για δυνατότητα 6 καναλιών μετά το «Μέρισμα 2» από 8 έως 10 που κρίνει ότι μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα με το υφιστάμενο φάσμα. Ο δε αντιπρόεδρος, Νίκος Παπαουλάκης, μίλησε για δυνατότητες παράλληλης λειτουργίας 9 έως και 18 ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας ανάλογα με την τεχνολογία που θα αποφασιστεί να χρησιμοποιηθεί.

«Με το υπάρχον πλαίσιο θα μπορούσαν να υπάρχουν 8 έως 10 κανάλια. Το ψηφιακό Μέρισμα 2 όμως θα μειώσει το εύρος των συχνοτήτων και θα οδηγήσει σε υποχρεωτική μείωση και του αριθμού των καναλιών με τις εν λόγω προδιαγραφές. Φαίνεται ότι τότε θα μπορούμε να πάμε με ασφάλεια σε 6 διαύλους, αλλά αυτό θα το ξέρει με σιγουριά το ΕΣΡ το 2018. Οπότε περιμένουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάκης, αποφεύγοντας να προχωρήσει σε εκτίμηση για το πόσα κανάλια εθνικής εμβέλειας θα χωράει τελικά το τηλεοπτικό φάσμα από το 2018 οπότε θα έχει ολοκληρωθεί το λεγόμενο «Μέρισμα 2» παραπέμποντας στην εκτίμηση του ΕΣΡ.

Στη μετριοπαθή εκτίμηση του προέδρου πάντως ο αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Νίκος Παπαουλάκης, αντέταξε μία πιο αισιόδοξη που θέλει την τεχνολογία να επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία 9 έως 18 καναλιών, με τον ίδιο να προκρίνει ως «χρυσή τομή» τη χρήση ενός υβριδικού σχήματος, που θα είναι συμβατό σε όλη την Ελλάδα και θα μπορεί να οδηγήσει στη χορήγηση 12 τηλεοπτικών αδειών σε ιδιωτικά κανάλια.

«Εκτίμησή μου είναι ότι μπορούν να χωρέσουν 9 έως 18 προγράμματα ανάλογα τι σχήμα θα χρησιμοποιηθεί Τ, Τ2 ή υβριδικό. Μετά το “Μέρισμα 2”, η DIGEA θα έχει 3 πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας από 4 που έχει σήμερα, και 2 η ΕΡΤ (εθνικής εμβέλειας). Αν χρησιμοποιήσουμε τεχνολογία “Τ” (που υπάρχει και τώρα) μπορούν να χωρέσουν στο φάσμα τη DIGEA 9 προγράμματα HD. Αν πάμε σε “Τ2” μπορούν να χωρέσουν 18 κανάλια HD. Κι αν πάμε σε τεχνολογία υβριδική (σ.σ. μεικτή) με simple cast μετάδοση και χωρίς προβλήματα μετάδοσης θα μπορούν να χωρέσουν έως και 12 προγράμματα. Άρα υπάρχουν πολλά σενάρια που μπορούν να τρέξουν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Παπαουλάκης.

Και οι δύο πάντως ξεκαθάρισαν ότι εκφράζουν προσωπικές απόψεις κι όχι την επίσημη θέση της ΕΕΤΤ. Οι απόψεις τους, ωστόσο, έχουν μεταβιβαστεί μέσω επιστολών τόσο στον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής όσο και στο ΕΣΡ, αναφορικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγή

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται.

Επιτρέπονται τα εξής στοιχεία και ιδιότητες HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>