Πλήρη άλωση των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος σχεδιάζει το Μαξίμου

pliris-alosi-ton-epixeiriseon-kai-tou-trapezikou-sustimatos-sxediazei-to-maksimou

Σε μια βίαιη και άκρως κομματική ανακατανομή του επιχειρηματικού χάρτη, προς όφελος της ημετέρας διαπλοκής, θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση. Κερδίζοντας χρόνο από την ντροπιαστική συμφωνία που υπέγραψε μπορεί να ξεδιπλώσει το σχέδιό της για πλήρη άλωση των επιχειρήσεων και του τραπεζικού συστήματος. Με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και τη νομική ασυλία των τραπεζικών στελεχών και των στελεχών του Δημοσίου που θα υπογράφουν αναδιαρθρώσεις δανείων, ουσιαστικά το Μαξίμου αποκτά τον έλεγχο όλης της μπίζνας που λέγεται «κόκκινα δάνεια».

Όλοι οι χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τα νεολαμόγια που δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ στα χρόνια που κυβερνά το κίνημα «δεν πληρώνω» θα έχουν τώρα μια δεύτερη ευκαιρία. Και η κυβέρνηση θα έχει τη δική της χρυσή ευκαιρία να ελέγξει τους επιχειρηματίες, τις κρυφές δωρεές τους όταν πλησιάζουν οι εκλογές ή ακόμη και τον επηρεασμό της κοινής γνώμης μέσω των εταιρειών που διαθέτουν, των καναλιών και εφημερίδων που ελέγχουν και του λόμπινγκ που μόνον αυτοί ξέρουν πολύ καλά να κάνουν.

Τους επόμενους μήνες θα μπορεί με μια υπογραφή να διασώζεται ένας επιχειρηματίας και να καταστρέφεται ένας άλλος, ανάλογα με τις ορέξεις των κυβερνώντων. Άλλωστε, τον πρώτο λόγο στις αναδιαρθρώσεις δανείων έχουν οι τραπεζίτες οι οποίοι όμως, θα έχουν κάποιον «επιτηρητή» από πάνω τους να τους ελέγχει που βάζουν τις υπογραφές τους. Ακόμη και με την ΤτΕ σε ρόλο επόπτη ή τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης τον τελευταίο λόγο τον έχει ο υπουργός Οικονομικών. Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι το τραπεζικό σύστημα και οι επικεφαλής τους θα ελέγχονται και πολλές φορές θα διατάσσονται να υπογράφουν κουρέματα δανείων ή αντίστοιχα να απορρίπτουν σχετικά αιτήματα. Όποιος επιχειρηματίας πάει με τα νερά της κυβέρνησης θα πετυχαίνει ρυθμίσεις, όποιος είναι αντίθετος με την αριστερά απλά θα πετάγεται στα σκουπίδια.

Η αριστερά για πρώτη φορά θα αποκτήσει ισχυρή πρόσβαση στον επιχειρηματικό κόσμο ο οποίος ακόμη κι αν σιχαίνεται τον Τσίπρα και την παρέα του θα τους έχει ανάγκη και θα τους προσκυνά.

Η περίπτωση των χρεοκοπημένων μέσων ενημέρωσης είναι χαρακτηριστική του τι πρόκειται να συμβεί. Ένας Συριζαίος επιχειρηματίας που έχει ορκιστεί πίστη στον Τσίπρα, διεκδικεί τον έλεγχο των σημαντικότερων μίντια της χώρας, κυρίως δε του μεγαλύτερου καναλιού. Και οι τραπεζίτες ετοιμάζονται στη μεν περίπτωση του ΔΟΛ να εγγράψουν πολλές ζημιές παραχωρώντας το Συγκρότημα έναντι πινακίου φακής, είτε στην περίπτωση του Πήγασου να κάνουν ένα κούρεμα οφειλών. Ο Μπόμπολας χρωστά πάνω από 200 εκατ. ευρώ, να του κόψουν τα μισά, να βάλει ελάχιστα ο Ιβάν, να γίνουν εκατοντάδες απολύσεις και μειώσεις μισθών γιατί πάντα ο εργαζόμενος την πληρώνει, και το μαγαζί να περάσει στα χέρια του εκλεκτού της κυβέρνησης. Ποια στελέχη τραπεζών θα βάλουν υπογραφή; Μα εκείνα που θα έχουν εξασφαλίσει από την κυβέρνηση την πλήρη ασυλία τους. Αν όμως, ένα άλλο κανάλι ζητούσε τα ίδια κουρέματα και ρυθμίσεις αλλά δεν ήταν «φιλικό» προς την κυβέρνηση, τότε η υπόθεση είτε δεν θα προχωρούσε είτε οι τραπεζίτες θα «έκοβαν» την αίτηση.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά χιλιάδες επιχειρήσεις καθίστανται όμηροι του Μεγάρου Μαξίμου που θα αποφασίζει ποιος θα διασωθεί και ποιος όχι. Θα έχουμε μια «φάμπρικα» βολέματος ημετέρων επιχειρηματιών και την καταδίκη όσων δεν προσκυνούν το σύστημα.

Πρόκειται για τεράστιο κόλπο που μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού θα τεθεί σε εφαρμογή. Άραγε θα πάει κανείς φυλακή για τα θαλασσοδάνεια τόσων δεκαετιών; Κάποιος επιχειρηματίας θα απολογηθεί που δεν πλήρωσε τίποτε και ποτέ αλλά κάνει… ζωάρα και θα έρθει τώρα να απαιτήσει από τον «κολλητό» Αλέξη να του κουρέψει τα χρέη;

Ασφαλώς και χρειάζεται πλήρης αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Να δούμε τι θα κάνουμε με τα κόκκινα δάνεια που έχουν φτάσει τα 110 δις ευρώ. Αλλά όχι να αποφασίζει το Μαξίμου ποιος θα σωθεί, ποιου απατεώνα θα κουρευτούν τα χρέη και ποιος άλλος θα αφεθεί να χρεοκοπήσει επειδή δεν γουστάρει η κυβέρνηση.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη