Πολιτικές προεκτάσεις από το «τσιγαράδικο» στην Παλαιόχωρα

wpid-alieftiko_palaiochora.jpg

Έντονο πολιτικό χρώμα λαμβάνει μια παλαιότερη υπόθεση ουκρανικού αλιευτικού σκάφους, το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο στην Παλαιόχωρα Χανίων, λόγω του ύποπτου φορτίου τσιγάρων που μετέφερε. Το θέμα φτάνει στη Βουλή μετά από δημοσίευμα που εμπλέκει με το συγκεκριμένο φορτίο τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Το ουκρανικό αλιευτικό «RS 300, No 097» εξέπεμψε σήμα κινδύνου στις 21 Νοεμβρίου μετά από μηχανική βλάβη στα ελληνικά χωρικά ύδατα, νοτίως της Κρήτης και ενώ ταξίδευε από το Μαυροβούνιο με προορισμό τον Λίβανο.

Στη διάσωση του πληρώματος, δύο μέρες μετά, ενεπλάκη το ρωσικό πολεμικό ναυτικό με το αντιτορπιλικό «Αντιναύαρχος Kulakov», το οποίο συμμετείχε στη μόνιμη ναυτική δύναμη της Ρωσίας στη Μεσόγειο. Το γεγονός τότε είχε προκαλέσει αίσθηση, κυρίως λόγω των διεθνών συσχετισμών στην περιοχή και της προβληματικής σχέσης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Παρόλα αυτά το αλιευτικό ρυμουλκήθηκε από το ρωσικό αντιτορπιλικό μέχρι το λιμάνι της Παλαιόχωρας, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Στο αλιευτικό όπως διαπιστώθηκε υπήρχαν εκατομμύρια κούτες τσιγάρα, η προέλευση των οποίων φαίνεται πως δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα να ταυτοποιηθεί. Αυτός είναι και ο λόγος που τόσο το σκάφος όσο και το πλήρωμα παραμένουν εδώ και επτά μήνες στο λιμάνι της Παλαιόχωρας, χωρίς να δίνεται νέα άδεια απόπλου.

Την Κυριακή 11/6, δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος, ενέπλεξε στην υπόθεση αυτή τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, επικαλούμενο «πληροφορίες που πηγάζουν από την έρευνα των τελωνειακών και των εισαγγελικών αρχών» και αναφέρουν ότι μέσα στο αμπάρι του ουκρανικού αλιευτικού «εντοπίστηκε μεγάλος όγκος πακέτων με τσιγάρα που φέρουν σήμανση της ΣΕΚΑΠ».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως επικοινώνησε με συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη ο οποίος ανέφερε: «Προς το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές για υπόθεση φορτίου λαθραίων τσιγάρων τα οποία φέρουν την επωνυμία προϊόντων ΣΕΚΑΠ. Σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, η ΣΕΚΑΠ λειτουργεί με συνέπεια και αντανακλαστικά, διευκολύνοντας τις διαδικασίες των Αρχών, όπως είναι η ρητή εντολή του Ιβάν Σαββίδη από την πρώτη μέρα».

Για το θέμα πάντως φαίνεται να ξεκινά κύκλος πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς ερώτηση για το θέμα κατέθεσε στον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Ο κ. Λοβέρδος ρωτά τον υπουργό Ναυτιλίας για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τις λιμενικές αρχές και τον υπουργό Οικονομικών για το ποιων εταιριών προϊόντα βρέθηκαν στο πλοίο, αν υπάρχουν τσιγάρα της εταιρείας ΣΕΚΑΠ και αν πρόκειται για λαθρεμπόριο.

Το επίμαχο σκάφος πάντως βρίσκεται όντως δεμένο στο λιμάνι της Παλαιόχωρας από τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ όπως διευκρινίζουν οι τοπικές αρχές ο καπετάνιος και το πλήρωμά του δεν βρίσκονται υπό κράτηση ωστόσο μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του φορτίου δεν τους επιτρέπεται ο απόπλους.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









Πηγή

Υποβολή απάντησης