Αν υπήρχε στοιχειώδης… στοιχείωση

an-upirxe-stoixeiodis-stoixeiosi

Το ποιος είναι ο Σόιμπλε, αν έχει βοηθήσει την Ελλάδα, αν την έχει καταστρέψει, αν είναι σκληρός, δογματικός, αν είναι ανθέλληνας και άλλα τέτοια χαρακτηριστικά, μπορεί να τα κρίνει κανείς ανάλογα με την… στοιχείωσή του που λέει και ο μορφωμένος πρωθυπουργός μας.

Αν είσαι ψεκασμένος, αν τρως σανό πρωί, μεσημέρι, βράδυ, αν δεν μπορείς να αποδεχθείς βασικές αρχές της οικονομίας κι αν δεν είσαι σε θέση να κοιταχτείς στον καθρέφτη για να βρεις τις ευθύνες σου, τότε ναι, ο Σόιμπλε είναι ένας άθλιος, παραπληγικός, προτεστάντης, ανθέλληνας Γερμανός. Ξέρετε πόσοι πολιτικοί στην Ελλάδα έκαναν καριέρα με το να βρίζουν τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας αλλά και την Μέρκελ; Ξέρετε πως αυτή η θεωρία για τον μεγάλο εχθρό Σόιμπλε είναι βασικό στοιχείο της καταστροφής της χώρας και της αδυναμίας της να βγει από την κρίση;

Ο Τσίπρας, ο Καμμένος, η Ζωή, ο Λαφαζάνης, ο Βαρουφάκης και τόσοι άλλοι λαϊκιστές έκαναν καριέρα (μπορεί και περιουσίες) βρίζοντας τους Γερμανούς.

Όχι ότι είναι φίλοι μας και δεν κάνουν λάθη. Όχι ότι δεν έχουν λανθασμένη θεώρηση της Ελλάδας και αναπαράγουν στερεότυπα όπως ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, τα τρώνε σε γυναίκες, είναι ράθυμοι κ.λπ. Όμως, κάποτε θα πρέπει κι εμείς οι Έλληνες να καταλάβουμε ότι αν δεν πάψουμε να εφευρίσκουμε εχθρούς στο εξωτερικό και στο εσωτερικό, αν δεν βάλουμε στόχους που θα πρέπει να τους πετύχουμε, δεν θα γίνουμε κανονική χώρα.

Η συνέντευξη του Σόιμπλε στα Νέα δίνει τροφή για νέα σχόλια και για νέους προβληματισμούς σχετικά με το τι έγινε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

Κρατάμε ένα βασικό στοιχείο που έρχεται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα. Ήρθε πρόσφατα και από τον Κ. Ρέγκλινγκ στο συνέδριο του Economist και αφορά στο τι συνέβη μέχρι το 2014.

Ο Σόιμπλε, που ξέρει καλά τα ευρωπαϊκά δεδομένα λέει: «Η Ελλάδα τώρα σχεδιάζει ξανά τη μερική πρόσβαση στις αγορές. Στην ίδια θέση είχε βρεθεί και το 2014, προτού η τότε αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – ενόψει της απαραίτητης ενισχυμένης πλειοψηφίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας – αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο για να επιβάλει πρόωρες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στις εκλογές του 2015 ότι δεν θα δεχτεί κανένα πρόγραμμα. Με είχε επισκεφθεί προηγουμένως και του είπα: ‘Αν το υπόσχεστε προεκλογικά, πρέπει να σας ευχηθώ, για το δικό σας συμφέρον, να μην εκλεγείτε. Διότι δεν θα μπορέσετε να τηρήσετε αυτή την υπόσχεση. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ χωρίς πρόγραμμα βοήθειας συνδεδεμένο με μέτρα’. Το έκανε παρ’ όλα αυτά, κέρδισε τις εκλογές, αλλά δεν μπόρεσε να εκπληρώσει την υπόσχεσή του. Γι’ αυτό η Ελλάδα πέρασε ένα πικρό εξάμηνο. Αυτός ο μισός χρόνος και η πρόσθετη ζημιά που προκλήθηκε, είναι δική του ευθύνη».

Πόσο αληθινή είναι αυτή η εξομολόγηση του Σόιμπλε. Η Ελλάδα είναι σήμερα στην ίδια θέση που ήταν το 2014. Χάθηκαν δηλαδή δύο χρόνια.. δείχνει και το μέγεθος του εγκλήματος που συνετελέσθη όταν ο κόσμος αποφάσισε να πιστέψει έναν ψεύτη. Ο Τσίπρας είχε προειδοποιηθεί από τον Σόιμπλε να μην υπόσχεται αυτά που δεν μπορεί να υλοποιήσει. Αν τον άκουγε τότε, αν δεν άκουγε τον Βαρουφάκη, αν είχε μια στοιχειώδη… στοιχείωση και δεν το έπαιζε επαναστάτης, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα πολύ καλύτερη χώρα. Δεν θα πάθαινε νέα οικονομική καταστροφή, δεν θα έκλειναν χιλιάδες επιχειρήσεις, δεν θα έμενε στο δρόμο τόσος κόσμος, θα είχαμε βγει από τα μνημόνια. Κι έχει δίκιο ο Σόιμπλε να λέει ότι είναι ευθύνη του Τσίπρα. Εδώ δεν φταίει καμιά Γερμανία όταν ο επαναστάτης ποπολάρος έταζε σκίσιμο των μνημονίων, κεφάλαια από τη Ρωσία και την Κίνα και καλλιέργεια… λεφτόδεντρων. Ούτε το Βερολίνο σχεδίαζε ντου στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατάληψη του Νομισματοκοπείου, δραχμή και στάση πληρωμών.

Όσο για τον πολιτικό και οικονομικό καταστροφέα που κάνει καριέρα στις στάχτες που άφησε, τον Γ. Βαρουφάκη λέει κι έχει απόλυτο δίκιο. «Δεν έκανα ούτε το 1% των δημόσιων δηλώσεων που έκανε εκείνος για μένα. Ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει δημοσίως και την ποικιλομορφία των εξιστορήσεών του είναι ασυναγώνιστος. Δεν μπορώ να τον ανταγωνιστώ. Αλλά την αξίωση να τον πάρω στα σοβαρά, δυστυχώς την έχει χάσει προ πολλού».

Στην υπόδειξη ότι ο κόσμος όμως στην Ελλάδα συνεχίζει να υποφέρει, απαντά:

«Για τον ελληνικό λαό τρέφω μεγάλη συμπάθεια, διότι πρέπει να σηκώσει μεγάλα βάρη. Αλλά η λύση των προβλημάτων για τον ελληνικό λαό βρίσκεται μόνο στη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα. Υπάρχουν βήματα προόδου, δεν γίνονται όμως τόσο γρήγορα όσο τα περιμένει ο κόσμος. Αλλά δεν είναι σωστό να λέγεται ότι φταίνε οι άλλοι. Γιατί τότε παραβλέπει κανείς τι πρέπει να κάνει ο ίδιος, για να γίνουν τα πράγματα καλύτερα. Αυτό με στενοχωρεί κάθε φορά, διότι θεωρώ ότι οι πολίτες της Ελλάδας δεν το αξίζουν. Τα προγράμματα αποδίδουν, όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες με πρόγραμμα. Σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ισλανδία και Κύπρο, παντού βλέπουμε ξανά οικονομική ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας. Η ανάκαμψη φτάνει και στους πολίτες».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη