Βγαίνουμε στις αγορές!

on-the-50th-anniversary-of-deans-death-volo-auto-museum-from-chicago-offered-a-reward-in-the-6-1024x684

Μεγάλες προσδοκίες που σταθερά υποβαθμίζονται περιέχει και το περίφημο σχέδιο εξόδου στις αγορές. Μπορεί η έκδοση ομολόγου να μην προαναγγέλεται σε κανονικές οικονομίες αλλά η κυβέρνηση όχι μόνο την προανήγγειλε πανηγυρίζοντας, στη συνέχεια, «τα μάζεψε» και κατέληξε με την ερώτηση :«ποιό ομόλογο;».

Πολύ απλά οι ξένοι προσγειώνουν τον μεγαλεπήβολο ως συνήθως σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας το αυτονόητο, ότι η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα μόνο βήμα προς μια επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, αφού η τελευταία θα απαιτήσει σειρά από επιτυχημένες πωλήσεις ομολόγων και την δημιουργία ενός σημαντικού «μαξιλαριού» ρευστότητας.

Το πρώτο μέλημα της Αθήνας πρέπει να είναι να μην αφήσει έστω και την παραμικρή υπόνοια ότι θα κάνει πίσω στις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Επίσης σημαντικό θα είναι ποιοί θα αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, μια νέα πώληση θα πρέπει να προσελκύσει κυρίως ξένους επενδυτές, με μικρή συμμετοχή από τις ελληνικές τράπεζες.

Ακόμη όμως και αν η έκδοση ομολόγων ολοκληρωθεί με επιτυχία όσον αφορά τις αποδόσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών, η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να χαλαρώσει, γιατί μέρος των χρημάτων που θα αντληθούν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν σημαντικά μαξιλάρια ρευστότητας.

Η Κομισιόν έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι η χώρα πρέπει να βάλει στην άκρη 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους πρώτους 10 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος: μέρος των κεφαλαίων θα βρεθούν από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια από το υφιστάμενο πρόγραμμα ενώ άλλο μέρος θα πρέπει να προέλθει και από πόρους που θα αντληθούν από τις αγορές.

Πολλά τα δεδομένα για την κυβέρνηση ;

Πολλά και ακόμη περισσότερα αφού για να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση θα πρέπει να βγει στις αγορές περισσότερες από μία φορές ως τον Αύγουστο του 2018, και μάλιστα με εκδόσεις διαφορετικών και μεγαλύτερων ωριμάνσεων.

Εάν όμως καταγραφεί «οπισθοχώρηση» στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και οι επιτυχημένες εκδόσεις δεν σώζουν την παρτίδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι δανειστές μάλλον θα σπρώξουν τη χώρα στη λύση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τον ESM μόλις λήξει το τρέχον πρόγραμμα.

H γενική διευθύντρια του ΔΝΤ έχει συμφωνήσει στην επί της αρχής συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου

Η απόφαση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους στις 20 Ιουλίου είναι ορόσημο και εκτιμάται ότι το Ταμείο θα το θεωρήσει μη βιώσιμο και θα αναμείνει το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, ώστε να ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις του Βερολίνου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να έχει συμφωνήσει στην επί της αρχής συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου.

Η απόφαση του ΔΝΤ την Πέμπτη και η αναμενόμενη αναβάθμιση από την Standard & Poor΄s την Παρασκευή οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναβολή της έκδοσης που η ίδια είχε προαναγγείλει για την αρχή της εβδομάδας αφού οι επενδυτές θα προτιμήσουν να έχουν μια καλύτερη εικόνα ενώ και η ίδια θέλει να διασφαλίσει ότι η έξοδος στις αγορές θα γίνει με καλύτερους όρους από αυτούς της κυβέρνησης Σαμαρά το 2014.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το νέο ομόλογο να ανταλλαγεί με εκείνο που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και λήγει το 2019. Δηλαδή να γίνει μία έκδοση πενταετούς ομολόγου με λήξη το 2023, με το οποίο θα κληθούν οι έχοντες επενδύσει στο αντίστοιχο πενταετές του 2014, να το ανταλλάξουν.

Σημειώνεται ότι το 5ετές του 2014 είχε επιτόκιο 4,75% αλλά η τιμή αγοράς του ήταν κάτω του 100% της ονομαστικής (δηλαδή η καθαρή απόδοσή του ήταν περί το 4,90%).

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη