ΔΕΝ ΕΤΡΩΓΕ, ΔΕΝ ΕΠΙΝΕ, ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΠΕΘΑΝΕ

ImageGen

Ούτε θα το φανταζόταν ο Χαρίλαος Τρικούπης ότι με τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, θα γινόταν επίκαιρος 12 δεκαετίες περίπου από το θάνατο του, το 1896. Όχι δεν το περίμενε, όπως φαίνεται από τα ίδια του τα λόγια περί υστεροφημίας.

«Η υστεροφημία. Αλλά τι θα είναι μετά έναν αιώνα η παρούσα πολιτική περίοδος της Ελλάδος εις την παγκόσμιον Ιστορίαν; Μόλις θα σημειούται εις ολίγας γραμμάς και εις τας γραμμάς αυτάς δεν θα αναφέρεται το όνομα μας».

Η απόλυτη διάψευση του Τρικούπη! Να, που από το 2010 το »ελληνικό πρόβλημα» απασχόλησε παγκόσμια και γι αυτό έκαναν σχετικές αναφορές όλοι οι ηγέτες των χωρών αιχμής του πλανήτη. Έτσι είναι, Χαρίλαε! Στη σέντρα της παγκόσμιας οικονομίας βγήκε, την έβγαλαν την Ελλαδίτσα με το που της φόρεσαν κολάρο το μνημόνιο διότι, λέει, ένα grexit θα επηρέαζε Ευρώπη και μέχρι Αμερική.

Επιστροφή στο παρελθόν. Εποχή που η οικονομική καταστροφή της χώρας ήταν και τότε ένα από τα βασικά θέματα των ξένων εφημερίδων. Ο Τρικούπης, σε συνέντευξη του σε ξένο δημοσιογράφο, αναφερόμενος στην πτώχευση, είπε: «Το κράτος ημών λίαν ταχέως ανήλθεν εκ της απαισίας ελεεινότητος, εις ην είχεν εκπέσει υπό τον τουρκικόν ζυγόν, εις ύψος.

Μέγιστα ποσά εδαπανήθησαν δια τον στρατόν, το ναυτικόν και τους σιδηροδρόμους, τούτο δε ήγαγεν ημάς εις καταστροφήν των οικονομικών του κράτους. Γνωρίζω καλώς ότι το όνομα μου είναι αντιδημοτικόν εις το εξωτερικόν, με ωνόμασαν δε τον πολιτευτή της χρεοκοπίας». Ανάλεκτα Τρικούπη, τόμος 11, σελίδα 840.

Ποιός, όμως, ήταν στην ιδιωτική ζωή του ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο οποίος γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1832, σα σήμερα 11 Ιουλίου ; Για τον πολύ κόσμο ήταν και εξακολουθεί να είναι μία αφηρημένη ιδέα, έγραφε η Ακρόπολις.

Πολιτικός, μάλιστα. Αρχηγός, βεβαίως. Μηχανή σιδηρά, χαλύβδινη, βεβαιότατα. Άνθρωπος με οστά, με σάρκας, με νεύρα, με καρδιά, όπως εσείς, όπως εγώ. Α, όχι. Πολλοί από τους συγχρόνους του είχαν σχηματίσει μια ιδέα πραγματικά υπερανθρώπου γι” αυτόν. Μπορεί να κάνη δέκα μέρες να μη φάγει. Ένα μήνα έχει να κοιμηθεί γράφοντας τον προϋπολογισμό. Στο κρεββάτι του δεν πέφτει ποτέ. Κοιμάται ακουμπισμένος στο γραφείο του. Δεν καπνίζει. Δεν τρώει. Δεν αρρωσταίνει. Δεν πίνει. Δεν παίζει. Δεν πηγαίνει στο θέατρο. Δεν ακούει μουσικήν.

Δεν… δεν… δεν…

Το πώς απέθανεν ο Χαρίλαος Τρικούπης είναι μυστήριον… Συνέβη στις Κάννες της Γαλλίας ο θάνατος του, στις 30 Μαρτίου 1896.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη