Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα 21 Ιουλίου

samina

356 π.Χ: Ο Ηρόστρατος βάζει φωτιά στο Ναό της Αρτέμιδας στην Έφεσο, ένα από τα Επτά Θαύματα του Κόσμου, θέλοντας με την πράξη αυτή να κερδίσει δόξα και να μείνει το όνομά του στην ιστορία.

1605: Ο πρώτος Ψευδοδημήτριος στέφεται «Τσάρος πασών των Ρωσιών» ως Δημήτριος Β’.

1711: Η Ρωσική Αυτοκρατορία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία συνομολογούν ειρήνη με την Συνθήκη του Προύθου, τερματίζοντας το Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710-1711). Ο Τσάρος παραιτείται απ΄όλες τις κτήσεις του στην Αζοφική θάλασσα και τον Εύξεινο Πόντο.

1718: Υπογράφεται η Συνθήκη του Πασάροβιτς ανάμεσα στην Αυστρία, τη Βενετία και την Οθωμανική αυτοκρατορία. Η Τουρκία χάνει εδάφη στα βόρεια Βαλκάνια και κερδίζει τις κτήσεις της Βενετίας σε Πελοπόννησο και Κρήτη.

1774: H Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφουν τη Συνθήκη Κιουτσούκ- Καϊναρτζή, σηματοδοτώντας τη λήξη του Ρωσοτουρκικού πολέμου(1768-1774). Η συνθήκη προβλέπει, μεταξύ άλλων, ελεύθερη ανά τη Μεσόγειο ναυσιπλοΐα για τους Ρώσους. Τη συνθήκη αυτή θα εκμεταλλευτούν οι Έλληνες, που θα αναπτύξουν τη ναυτιλία τους, κατασκευάζοντας σύγχρονα πλοία, στα οποία υψώνουν τη ρωσική σημαία.

1903: Στη Βενεζουέλα, συλλαμβάνεται από κυβερνητικές δυνάμεις ο αρχηγός των επαναστατών Μπολιβάρ.

1912: Εθνικιστική εξέγερση κατά της οθωμανικής διακυβέρνησης σημειώνεται στην Αλβανία.

1919: Η βρετανική Βουλή των Λόρδων επικυρώνει τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1924: Παραχωρείται οριστικά στον Παναθηναϊκό το γήπεδο της «Περιβόλας» στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

1940: Οι Σοβιετικοί προσαρτούν τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία.

1954: Η Γαλλία συμφωνεί με τη Συνθήκη της Γενεύης να παραχωρήσει ανεξαρτησία στο Βιετνάμ, το οποίο θα χωρίζεται σε δύο κράτη, το Βόρειο και το Νότιο.

1957:Ο Τσε Γκεβάρα γίνεται Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας.

1959: Ανοίγουν τρεις νέες αίθουσες του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, με αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής τέχνης.

1960: Η Σιριμάβο Μπανταρανάικε ορκίζεται πρωθυπουργός της Κεϋλάνης- σημερινή Σρι Λάνκα- και γίνεται η πρώτη γυναίκα που παίρνει αυτό το αξίωμα σε όλο τον κόσμο.

1962: Κατασκευάζεται το πρώτο ελληνικό τρόλεϊ, δαπάνης 650.000 δρχ.

1965: Μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας κατά της κυβέρνησης των «Αποστατών» αντιμετωπίζεται από την Αστυνομία με δακρυγόνα και γκλομπς. Νεκρός πέφτει ο 22χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λο.

1971: Κλείνει η Σχολή της Χάλκης για να μην υπαχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

1972: Ματωμένη Παρασκευή: Εννιά άνθρωποι χάνουν την ζωή τους στο Μπέλφαστ (Βόρεια Ιρλανδία) ύστερα από βομβιστική επίθεση του Προσωρινού IRA και συγκεκριμένα από την επονομαζόμενη «Ταξιαρχία του Μπέλφαστ». Οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις ήταν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας παρόμοιων επιθέσεων του IRA εναντίον οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτειακών στόχων σε ολόκληρη την Βόρεια Ιρλανδία. Είναι χαρακτηριστικό πως το 1972 σημειώθηκαν στη χώρα εκατοντάδες βομβιστικές επιθέσεις.

1974: Πραγματοποιείται η Αποστολή ΝΙΚΗ μεταφοράς της 1ης Μοίρας Καταδρομέων από τη Σούδα στο βομβαρδισμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας με μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών. Από τα 15 το ΝΙΚΗ-4 καταρρίπτεται από φίλια πυρά και σκοτώνονται χειριστές και καταδρομείς εκτός από έναν καταδρομέα. Άλλα 3 παθαίνουν σοβαρές ζημιές και καταστρέφονται στο έδαφος για να μην γίνουν αντιληπτά από τους Τούρκους. Ήταν η μοναδική βοήθεια που στάλθηκε από τη Χούντα στο δοκιμασμένο Κυπριακό λαό. Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή την αποστολή όπως και οι Ελλαδίτες αξιωματικοί και οπλίτες της ΕΛΔΥΚ που πολέμησαν και σκοτώθηκαν δεν έχουν τιμηθεί ακόμα από το Ελληνικό Κράτος.

1975: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής απογευματινής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία». Υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση, καθώς οι υπόλοιπες της εποχής είτε απλά επανεκδόθηκαν μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας τους την περίοδο της χούντας είτε δεν είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους.

1994: Στη Βρετανία, πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος εκλέγεται ο Τόνι Μπλερ, συγκεντρώνοντας το 57% των ψήφων. Ο Τόνι Μπλερ διαδέχεται τον Τζον Σμιθ, που πέθανε το Μάιο του 1994, από καρδιακή προσβολή.

1996: Ο Λεωνίδας Σαμπάνης παίρνει αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 137.5 κιλά στο αρασέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.

1998: Ένταλμα σύλληψης του μέλους της Χρυσής Αυγής Αντώνη Ανδρουτσόπουλου, ο οποίος είναι γνωστός και ως «Περίανδρος», εκδίδει η ανακρίτρια για τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας με πρόθεση εναντίον αριστερών φοιτητών, αλλά και τις κατηγορίες της σύστασης και συμμορίας.

2003: Δικαιοσύνη για το χαμό των 81 επιβατών και μελών του πληρώματος του «Εξπρές Σάμινα» έρχεται ν” απονείμει το πόρισμα του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων. Η κατά πλειοψηφία απόφαση του Συμβουλίου επιρρίπτει βαριές κατηγορίες στον πλοίαρχο Βασίλη Γιαννακή, τον υποπλοίαρχο Αναστάσιο Ψυχογιό, τον ύπαρχο Γιώργο Τριανταφύλλου και τον Α” μηχανικό Γεράσιμο Σκιαδαρέλη. Στο πόρισμα υπογραμμίζεται, πως το πλοίο δε θα βούλιαζε εάν οι στεγανές θύρες του μηχανοστασίου δεν ήταν ανοιχτές και η διάσωση θα ήταν επιτυχέστερη αν οι επιβάτες είχαν ενημερωθεί έγκαιρα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην Ελλάδα με 81 νεκρούς, την δεύτερη μεγαλύτερη μετά το ναυάγιο του οχηματαγωγού Ηράκλειον.

2007: Η αγγλική έκδοση του Χάρι Πότερ με τίτλο «Harry Potter and the Deathly Hallows» κυκλοφορεί σε όλον τον κόσμο.

Γεννήσεις

1620 – Ζαν Πικάρ, Γάλλος αστρονόμος

1899 – Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Αμερικανός συγγραφέας και νομπελίστας

1920 – Άιζακ Στερν, Ουκρανός μουσικός. Ένας από τους πιο επιτυχημένους δίσκους που ηχογράφησε ήταν το βραβευμένο με Όσκαρ σάουντρακ της ταινίας «Ο Βιολιστής της Στέγης».

1950 – Ρόμπιν Ουίλιαμς, Αμερικανός ηθοποιός

1978 – Τζος Χάρτνετ, Αμερικανός ηθοποιός

Θάνατοι

1425 – Μανουήλ Β” Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας

1796 – Ρόμπερτ Μπερνς, Σκωτσέζος ποιητής

1928 – Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας συγγραφέας

1965 – Σωτήρης Πέτρουλας, Έλληνας φοιτητής, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια πολιτικής διαδήλωσης στην Αθήνα

1998 – Άλαν Σέπαρντ, Αμερικανός αστροναύτης, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα

2004 – Έντουαρντ Λιούις, Αμερικανός γενετιστής, βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής 1995

2006 – Μάκο Ιβαμάτσου, Ιάπωνας ηθοποιός

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη