Το ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ στα σκαριά ο Γιώργος με τον Γιάννη Διέγραψαν τον Ραγκούση από την οξυδερκή «Ώρα Αποφάσεων»

GiorgosRagousis_Paros_1

Η «Ώρα Αποφάσεων» πήρε την απόφαση να διαγράψει τον Γιάννη Ραγκούση μετά την αποδοχή της πρόσκλησης για να μιλήσει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο Γιάννης μετά από αυτό θα ξανασυναντήσει τον Γιώργο για να κάνουν το νέο ΠΑΣΟΚ. Αυτό πρέπει να κάνουν! Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι οι δυο του θα κάθονται να ακούνε τις θεωρίες της Φώφης. Στο μεταξύ οι ιδρυτές της «Ώρας Αποφάσεων» Γιάννης Δατσέρης, Άννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Κατσαντώνης, Μιλτιάδης Νεκτάριος και Γιώργος Φλωρίδης, με κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι «η Ώρα Αποφάσεων έχει συγκεκριμένες θέσεις, εκφράζεται ενιαία και τοποθετείται συλλογικά. Ο Γιάννης Ραγκούσης επέλεξε να διαφοροποιηθεί».

«Η απόφασή του να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο της ΔΗΣΥ, είναι φυσικά σεβαστή σε προσωπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα όμως, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που διέρρηξε τη συλλογική μας λειτουργία προσπαθώντας να προκαταλάβει αποφάσεις. Οι δρόμοι μας χώρισαν», συμπληρώνει η «Ώρα Αποφάσεων».
Σε σχόλιό του στο FB ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε την ανακοίνωση της «Ώρας Αποφάσεων» απίστευτη και «όχι πολύ προοδευτική», τονίζοντας πως στο συνέδριο μίλησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

AGG-LIG7-713x1024

Παριανός που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Χολαργό, σπούδασε Οικονομικά στη Θεσσαλονίκη, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, λίγο αργότερα βρέθηκε στις Βρυξέλλες, επέστρεψε ως εστιάτορας στην Πάρο, όπου εκλέχθηκε δύο φορές δήμαρχος, και ήρθε ξανά στην Αθήνα ως εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα είναι το νούμερο 2 ως γραμματέας του κόμματος. Η ζωή του 43χρονου βουλευτή Επικρατείας και γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ραγκούση είναι γεμάτη με ενδιαφέροντες σταθμούς. Γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1965. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα Ρούσσου, γέννημα θρέμμα της Πάρου, θυγατέρα παράγοντα της Ν.Δ. στο νησί, και έχουν τρία ανήλικα παιδιά, τον Νικόλα, την Ειρήνη και τη Βασιλική. Ο πατέρας του Νικόλαος ήταν ναυτικός και στην οικογένειά του δεν υπήρχε πρόσωπο με πολιτική ιστορία. Είναι πρώτος εξάδελφος της γυναίκας του γνωστού τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα, της Αννας Ραγκούση-Νταλάρα. Ο 43χρονος Γιάννης Ραγκούσης δεν είναι άγνωστος στον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το 1994 – 1996 σε ηλικία τριάντα ετών υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Η πολιτική καριέρα του συνεχίστηκε και στο εξωτερικό. Το 1995 μέχρι το 1998 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του τότε επιτρόπου Χρήστου Παπουτσή στις Βρυξέλλες. Η θητεία του δίπλα του τον ωφέλησε, αφού απέκτησε αξιοζήλευτη ευρωπαϊκή εμπειρία.

Ο Γιάννης Ραγκούσης μετά τις Βρυξέλλες, το 1999, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του στην Πάρο, όπου εγκαθίσταται με την οικογένειά του. Ως επιχειρηματικό μυαλό, «είδε» τι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τους Παριανούς, μια κοινωνία απαιτητική και ποιοτική, και φυσικά τους χιλιάδες τουρίστες που κατακλύζουν το νησί από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αποφάσισε λοιπόν να ανοίξει ένα εστιατόριο Goody’s με franchising, που όπως λένε οι Παριανοί κάνει χρυσές δουλειές. Ετσι, ο οικονομολόγος Γιάννης Ραγκούσης μεγάλωνε τα παιδιά του «πουλώντας μπιφτέκια», όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει.

Το καλοκαίρι του 2005 τον «ανακάλυψε» ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε πάει οικογενειακώς στην Πάρο για διακοπές. Στην πρώτη συνάντησή τους αναπτύχθηκε πολύ καλή χημεία και στις επόμενες επαφές οικοδομήθηκε μια ισχυρή φιλία. Εκτοτε, συναντήθηκαν αρκετές φορές και αντάλλαξαν πολλά μηνύματα με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Το πολιτικό φλερτ του Γιώργου Παπανδρέου με τον Γιάννη Ραγκούση κορυφώθηκε τον Ιούλιο του 2007, όταν στην Πάρο φιλοξενήθηκε το 10ο Συμπόσιο της Σύμης που διοργανώνει το Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου». Εκεί λοιπόν, στην αρχή της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έπλεξε το εγκώμιο του δημάρχου Πάρου και πολλοί εξεπλάγησαν γιατί απλώς δεν ήξεραν το παρασκήνιο. Είχε πει λοιπόν τότε ο Γιώργος Παπανδρέου: «Πρώτα απ’ όλα, να ευχαριστήσω τον Γιάννη Ραγκούση, τον δήμαρχό σας, τον δήμαρχο που αγαπάει τον τόπο του και που πασχίζει γι’ αυτό το όμορφο νησί. Να τον ευχαριστήσω για την τόσο ωραία φιλοξενία του συμποσίου μας. Νομίζω ότι όλοι οι συμμετέχοντες, από πολλές γωνιές της Γης, θέλουν κι αυτοί να σε ευχαριστήσουν, Γιάννη, για την τόσο σημαντική φιλοξενία αυτές τις ημέρες εδώ στο νησί. Σε ευχαριστούμε επίσης διότι στη δική σου τοπική κλίμακα έχεις δείξει τη σημασία τού να είναι κανείς συνεπής με τις αρχές του, με τις αξίες του. Εχεις κάνει πραγματικά όραμά σου και όραμα του νησιού ένα νησί που σέβεται το περιβάλλον, ένα νησί καθαρό, ένα νησί με προοπτική, ένα νησί με ασφάλεια και σιγουριά. Το νέο αεροπλάνο το οποίο προμηθευτήκατε, όπως πολύ σωστά είπες, δεσμεύομαι να ενταχθεί στο σύστημα ΕΚΑΒ, έτσι ώστε να μπορεί να ενταχθεί και η Πάρος συστηματικά μέσα σε αυτό το σημαντικό σύστημα της υγειονομικής περίθαλψης για τη σιγουριά των πολιτών της περιοχής».

Λίγες ημέρες αργότερα και ενώ προκηρύσσονται εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στο νησί για ολιγοήμερες διακοπές, συνδυάζοντας όμως το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημερώνει τον Γιάννη Ραγκούση ότι αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές του για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τού Γιώργου Παπανδρέου στο νησί, οι δύο άνδρες είχαν αλλεπάλληλες «συναντήσεις εργασίας». Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση του νέου εκπροσώπου Τύπου και η ανταλλαγή απόψεων γύρω από τον πολιτικό σχεδιασμό του κόμματος. Ομως, θα έπρεπε να ξεπεραστεί ένα πρόβλημα: οι εγγυήσεις που ζητούσε ο δήμαρχος Γιάννης Ραγκούσης. Η μετάβασή του στην κεντρική πολιτική σκηνή, αν και πάντα ήταν όνειρό του, έθετε σε κίνδυνο όσα είχε πετύχει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Και δεν ήταν λίγα. Η αρχική πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις ερχόμενες εκλογές δεν τον ικανοποίησε. Το πρόβλημα όμως λύθηκε με την τοποθέτησή του σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Ο Γιάννης Ραγκούσης δεν μπορούσε να αρνηθεί τη μεγάλη πρόκληση. Παραιτείται από δήμαρχος και έρχεται στην Αθήνα. Η τελευταία φορά που η Πάρος είχε αντιπρόσωπο στη Βουλή ήταν τη δεκαετία του ’60, όταν ο Στρατής Αλιπράντης εξελέγη βουλευτής με την ΕΡΕ. Στις 21 Μαρτίου ο Γιώργος Παπανδρέου τον προτείνει για γραμματέα και έτσι ο Γιάννης Ραγκούσης εκλέγεται γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Και είναι μόλις σαράντα τριών ετών.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταλήξει ήδη σε μια αντεπίθεση «μαν του μαν» απέναντι στην κυβέρνηση, ένα σκληρό ροκ, αλλά χωρίς την άμεση συμμετοχή του Κώστα Λαλιώτη. Στόχος του είναι να ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική και αυτό αποδείχθηκε από την κατάθεση πρότασης μομφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι έτοιμος να ανακοινώσει την επιτελική ομάδα των στελεχών που θα αντιπαρατεθεί απέναντι στους υπουργούς της κυβέρνησης. Κάθε επικεφαλής των τομέων που θα συσταθούν οσονούπω θα αντιπαρατίθεται και στον αντίστοιχο υπουργό. Και η «σκιώδης κυβέρνηση» είναι μόνον η αρχή των αλλαγών που επέρχονται στο Κίνημα.

Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ορίσει οκτώ επικεφαλής τομέων, ακολουθώντας τη διάταξη που έχουν οι έξι επιτροπές της Βουλής (1. Μορφωτικών υποθέσεων, 2. Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών, 3. Οικονομικών, 4. Κοινωνικών Υποθέσεων, 5. Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και 6. Παραγωγής και Εμπορίου), ενώ θα συστήσει επίσης τομέα ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης. Και οι αλλαγές δεν σταματούν εδώ. Κατά πάσα πιθανότητα, οι τρεις νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Χρήστος Παπουτσής και ο Ευάγγελος Βενιζέλος (που θα αντικαταστήσει τον Χάρη Καστανίδη).

Οπως όλα δείχνουν, τη θέση του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου θα αναλάβει ο Νίκος Αθανασάκης (μέχρι πρότινος γραμματέας του κόμματος), ενώ διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ φέρεται να αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Αναπάντητο παραμένει ακόμη το ερώτημα ποιος θα αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος τώρα που ο Γιάννης Ραγκούσης χρίστηκε γραμματέας. Τα ονόματα που ακούγονται είναι πολλά, με επικρατέστερο αυτό του νεοεκλεγέντος βουλευτή Κοζάνης Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Καλά τα μπιφτέκια, αλλά ο Γιάννης Ραγκούσης ήθελε πάντα να ασχολείται με τα κοινά. Μπορεί μέχρι εκείνη τη στιγμή να μην του είχε δοθεί η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά ήξερε πως ποτέ δεν είναι αργά. Η αγάπη του για την Πάρο και η ενασχόλησή του με τα κοινά τον οδηγούν στο να διεκδικήσει τη δημαρχία της Πάρου. Με τον συνδυασμό «Ενότητα για το Μέλλον» κερδίζει το 2002 (54,7%) τη δημαρχία, ενώ το 2006 με μεγάλο ποσοστό (67,7%) εκλέγεται και πάλι δήμαρχος. Οι Παριανοί, πέρα από χρώματα και ιδεολογίες, εκτίμησαν το έργο του. Από τις πρώτες ημέρες της θητείας του έθεσε στόχο την ανάπτυξη μιας περιβαλλοντικής πολιτικής: κατασκευή του πρώτου ΧΥΤΑ των Κυκλάδων, οργάνωση του πρώτου προγράμματος ανακύκλωσης στο Αιγαίο, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.λπ. Με δική του πρωτοβουλία η Πάρος έπειτα από προσπάθεια και αγώνα τεσσάρων ετών (κυρίως κατά της γραφειοκρατίας) αγόρασε το δικό της υγειονομικό αεροσκάφος, το «Βελέντζειο Υγειονομικό Αεροσκάφος». Το αεροσκάφος έχει μεταφέρει έως σήμερα σαράντα τέσσερα (44) περιστατικά και αξίζει να σημειωθεί ότι έπειτα από κάθε αεροδιακομιδή επιστρέφει άμεσα στην Πάρο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας, για να βρίσκεται διαρκώς σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα.

Οταν ο Γιάννης συνάντησε την αειθαλή Σάσα

AGG-LIG12-682x384

Η αλήθεια είναι ότι είχατε και δύσκολες στιγμές στην πολιτική, όπως τη χρονιά του 2011. Η οικογένειά σας πώς το βίωσε όλο αυτό;
Αυτό το μαθαίνεις αργότερα. Δεν το καταλαβαίνεις εκείνη τη στιγμή. Το πώς έχουν βιώσει τα παιδιά εκείνη την εποχή θα το δούμε στο μέλλον, επειδή ήταν και σε μικρή και τρυφερή ηλικία. Δεν ξέρει κανείς πώς συσσωρεύουν και ενσωματώνουν τέτοιες καταστάσεις. Εκείνο που δυστυχώς συνέβη στην περίπτωσή μου είναι ότι στην οικογένεια τη δική μου ήταν ακόμη εν ζωή ο πατέρας μου, ο οποίος -και αυτό δυστυχώς το έμαθα αρκετά αργότερα- είχε επηρεαστεί ψυχολογικά πάρα πολύ αρνητικά, γιατί ο ίδιος είχε πέσει θύμα επιθέσεων εκφοβισμού. Τον είχαν βρει στο χωριό όπου κατοικούσε, ένα χωριουδάκι στην Πάρο, ορεινό, και τον απειλούσαν ότι θα του κάψουν τα εγγόνια του. Ήταν το 2010-2011 που αυτό το μίσος είχε πέσει στη χώρα, κατά τη γνώμη μου με πρώτη ευθύνη τότε της Νέας Δημοκρατίας των κ. Σαμαρά, Πάνου Καμμένου, Φαήλου Κρανιδιώτη κ.ά. Οι διάφοροι αγύρτες της αντιπολίτευσης είχαν εξεγείρει τότε τον κόσμο, του είχαν φουσκώσει τα μυαλά ότι δήθεν υπήρχε εναλλακτική λύση και κατηγορούσαν όλους εμάς ως «προδότες».

Τότε σας το είχε πει ο πατέρας σας;
Μου έλεγε ότι δεχόταν τηλεφωνικές απειλές, αλλά δεν είχα καταλάβει πόσο πολύ τον είχε φοβίσει όλο αυτό. ¨Ηταν σκληροτράχηλος άνθρωπος, ήταν πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού. Τελικά τον χάσαμε τον Νοέμβριο του 2011 από ανακοπή καρδιάς. Δεν εύχομαι να το ζήσει κανένας, ούτε ο μεγαλύτερός μου αντίπαλος.

Μιλήστε μας για την Πάρο, που είναι η μεγάλη σας αγάπη. Τι σας αρέσει να κάνετε εκεί;
Εχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στον Χολαργό. Από την Πάρο προερχόταν ο πατέρας μου και έχω εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στο χωριουδάκι. Η Πάρος για μένα ήταν ένα πολιτικό σχολείο, γιατί εκεί διετέλεσα 4,5 χρόνια δήμαρχος. Ήταν και ένα πεδίο μέσα από το οποίο έχτισα φιλίες ζωής με κάποιους πολύ αξιόλογους ανθρώπους. Μου αρέσει πολύ το ψάρεμα με φίλους. Περνάω ανθρώπινες στιγμές με τις παρέες μου. Για μένα είναι το χωριό μου. Δεν είναι το νησί όπου έχω το εξοχικό μου, ούτε ένα κοσμικό νησί. Η Πάρος είναι η μόνιμη κατοικία μου.

Φαντάζεστε κάποια στιγμή να μένετε μόνιμα εκεί;
Φαντάζομαι, αν δεν με εμποδίσει κάποιος ξαφνικός θάνατος, ότι εκεί θα τελειώσω τη ζωή μου. Παρότι ξεκίνησε στον Χολαργό και στον Υμηττό, εκεί θα τελειώσει.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη