Θεουλης.. Ο Καρανίκας πρωταγωνιστής στο ελληνικό También la lluvia

nikos_karanikas-960x540

Η Eldorado Gold Corp. εδρεύει στο Βανκούβερ και διαθέτει μεταλλευτικές εγκαταστάσεις στην Κίνα, τη Βραζιλία και την Τουρκία, ενώ στην Ελλάδα κατέχει το 100% της εταιρείας Χρυσωρυχεία Θράκης (επένδυση αξιοποίησης του κοιτάσματος στο Λόφο Περάματος Εβρου) και το 19,9% της Μεταλλευτικής Θράκης, εταιρείας η οποία έχει τα δικαιώματα στην περιοχή Σάπες του νομού Ροδόπης, ποσοστό το οποίο εξαγόρασε πριν από περίπου ένα μήνα.

Bασικός μέτοχός της ο παγκόσμιας εμβέλειας επενδυτικός οργανισμός Blackrock. Απέναντι στους πολυεθνικούς κολοσσούς ένας άνδρας με μεγάλη σκιά. Ο σκληροτράχηλος Νίκος Καρανίκας θέλοντας για μια ακόμη φορά να σαγηνέψει την Ελένη Μενεγάκη έστειλε στα τσακίδια την Eldorado. Ο Καρανίκας που μοιάζει εκπληκτικά στον πρωταγωνιστή της ταινίας-ντοκιμαντέρ TAMBIEN LA LLUVIA / EVEN THE RAIN αυτή τη φορά υπήρξε πιο σκληρός ακόμη και από τον Παύλο Πολάκη. Ο Νικ γνωρίζει ότι πλησιάζει η ώρα που πρέπει να γίνει Χάρυ Πότερ για να προστατέψει τον Αλέξη Τσίπρα που βάλθηκε να μας ξεπατώσει μια και θα κάνει εκλογές το φθινόπωρο του 2019!

Η Eldorado εξασφάλισε την κρίσιμη άδεια για παραγωγή χρυσού, υπό τον όρο ότι θα χρησιμοποιούσε μια μη δοκιμασμένη, σε μεταλλεύματα όπως τα ελληνικά, μέθοδο πυρομεταλλουργίας, το flash smelting. Αν χρησιμοποιούνταν οι «παραδοσιακές» χημικές μέθοδοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος θα ήταν τεράστια, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με σχετικά ανεπτυγμένες τουριστικές δραστηριότητες.

Όμως, ως τώρα η Eldorado δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεση σύμφωνα με τους όρους που είχαν τεθεί. Αντί να αποδείξει ότι η τεχνική του flash smelting μπορεί να εφαρμοσθεί στη Χαλκιδική, με επιτόπιες δοκιμές, όπως είχε δεσμευθεί, η εταιρεία επικαλείται επιτυχείς εργαστηριακές δοκιμές σε εργαστήριο της Φινλανδίας, κάτι που σημαίνει ότι παραμένει σε απόσταση από την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, το σχέδιο της Eldorado ήταν ήδη μετέωρο, πολύ πριν ανακοινώσει την αναστολή της επένδυσής της, με ηρωικές κορώνες κατά της κυβέρνησης…

H ταινία Ακόμη και η Βροχή περιγράφει την αντίσταση του λαού της Βολιβίας στην απόπειρα ιδιωτικοποίησης του νερού από μια πολυεθνική όταν στη χώρα βρέθηκε το ΔΝΤ!

Ένας σκηνοθέτης, ο Σεμπάστιαν , πηγαίνει στην Βολιβία για να γυρίσει μια ταινία για τον Χριστόφορο Κολόμβο πέρα από τον μύθο. Για τον εξερευνητή των θαλασσών που δεν ήθελε απλά να εκχριστιανίσει τους ινδιάνους αλλά είχε εμμονή με τον χρυσό και έκανε σκλάβους τους Ιθαγενείς που του αντιστάθηκαν. Όμως στην πόλη όπου πραγματοποιούνται τα γυρίσματα τα αποθέματα νερού πωλούνται σε μια πολυεθνική και οι ιθαγενείς καλούνται 500 χρόνια μετά από την έλευση του Κολόμβου να παλέψουν όχι για το χρυσαφί αυτή τη φορά αλλά για το πιο απλό αλλά πολύτιμο αγαθό, το νερό.

Το 2000 στη Βολιβία ξέσπασε ο πόλεμος του νερού. Η Βολιβία πάμφτωχη χώρα της λατινικής Αμερικής και ταυτόχρονα υπερχρεωμένη, κατέφυγε στο σύμμαχο όλων των αβοήθητων και οικονομικά δυσπραγούντων κρατών, το ΔΝΤ… Το ΔΝΤ πέρα από την απλόχερη οικονομική στήριξη του, της παρείχε και συμβουλές (-διαταγές) αναδιάρθρωσης και ανάκαμψης της οικονομίας της.

Μεταξύ των αξιόλογων προτάσεων του, συμπεριέλαβε και την όσο δυνατόν μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση των κρατικών πόρων και την αποκρατικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση της χώρας υπό τη διεύθυνση του πρώην δικτάτορα Hugo Banzer, αποφάσισε την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας ύδρευσης και την παροχή δικαιωμάτων σε ξένες εταιρείες για εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων και του αρδευτικού συστήματος της Cochabamba, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Βολιβίας. Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό που έγινε τα δικαιώματα πήρε έναντι 2,5 δισεκατομμυρίων μια κοινοπραξία υπό την επωνυμία Aguas del Tunari, στην οποία βασικός μέτοχος ήταν κατά διαβολική σύμπτωση ένα μεγαθήριο της παγκόσμιας οικονομίας, η πολυεθνική κατασκευαστική Becthel.

Τις υποσχέσεις της Becthel για ριζικές αλλαγές και αναδιοργάνωση του τοπικού υδρευτικού και αρδευτικού συστήματος, χωρίς ουσιώδη επιβάρυνση της λαϊκής κοινότητας ακολουθούν ανατιμήσεις τωv παρεχόμενων σχετικών με το νερό υπηρεσιών κατά 200% και 300%. Σε μία πόλη που το 70% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για να καλύψουν τις απόλυτα στοιχειώδεις ανάγκες τους για νερό.

Ηταν η ώρα να παρέμβει ο Καρανίκας. Η συνέχεια στον συναρπαστικό χειμώνα της Κολομβίας της Ευρώπης.

Μείνετε συντονισμένοι, τα καλύτερα έρχονται…

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη