ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΥΦΩΝΑΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ELDORADO! Μητσοτάκης: «Λόγια του αέρα οι εξαγγελίες Τσίπρα» – Μαξίμου: «Πανικοβλήθηκαν στην αντιπολίτευση»

eldorado-gold-600x276

Θύελλα ξέσπασε στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης Eldorado Gold.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση τονίζοντας πως «Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα». Σε απάντησή του, πηγές από το Μαξίμου δήλωναν πως πρόκειται για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ». Στον ίδιο τόνο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήματης Βουλής άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται για σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας με την εταιρία Ελντοράντο.

Από τηνπλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως είναι πρωτοφανές το γεγονός μια εταιρεία «μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας».

Μητσοτάκης: Η δική μου κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση της Eldorado Gold εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμευόμενος πως ο ίδιος, ως πρωθυπουργός, θα βάλει τέλος σε τέτοιες πρακτικές και πως οι εργαζόμενοι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους.

«Μέσα σε 24 ώρες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα αποδείχθηκαν λόγια του αέρα. 1200 εργαζόμενοι της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός οδηγούνται στην ανεργία. Άλλοι τόσοι, που η εταιρεία σχεδίαζε να προσλάβει, χάνουν την ελπίδα να αποκτήσουν δουλειά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να σταματήσει την επένδυση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναστείλει τελικά τις εργασίες της» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Η κυβέρνηση, με τον γνωστό κυνισμό της, παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των απλών ανθρώπων που χάνουν τις δουλειές τους, ενώ συνεχίζει να τραυματίζει την εικόνα της χώρας» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, όλα όσα γίνονται στέλνουν ένα εξαιρετικά αρνητικό μήνυμα στους ξένους επενδυτές. «Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυταρχισμός και αυθαιρεσία και δεν υπάρχει ασφάλεια δικαίου, καθώς η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά αλλεπάλληλες αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων. Καλώ την κυβέρνηση, έστω και τώρα, να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής που προκαλεί στις ζωές των ανθρώπων και να μεταβάλλει τη στάση της» σημείωσε.

«Σε κάθε περίπτωση, δεσμεύομαι ότι η δική μου κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτές τις πρακτικές. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης θα γίνουν σεβαστές και οι νόμοι θα τηρούνται από όλους. Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν τις δουλειές τους και η Ελλάδα θα γίνει επιτέλους μία χώρα φιλική προς τις επενδύσεις» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσακαλώτος: Συνεργάστηκαν ΝΔ – Ελντοράντο κατά της κυβέρνησης

Αιχμές για συμπαιγνία της Νέας Δημοκρατίας με την εταιρία Ελντοράντο, διατύπωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής.

Όταν κλήθηκε από τον βουλευτή του ποταμιού Γιώργο Αμυρά να τοποθετηθεί για το αν συμφωνεί με την με το γραπτό κείμενο του πρωθυπουργικού συμβούλου Νίκου Καρανίκα ο οποίος ζήτησε από την Ελντοράντο να «πάει στα τσακίδια», ο κύριος Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει.

Αρκέστηκε να πει ότι τον καλύπτει η ανακοίνωση του υπουργού Ενέργειας Γ. Σταθάκη.

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να πει ότι «η Νέα Δημοκρατία προσπάθησε σε συνεργασία με την εταιρεία να προκαλέσει προβλήματα στην κυβέρνηση μία μέρα μετά τη ΔΕΘ».

Μαξίμου: ενορχηστρωμένη απόπειρα της αντιπολίτευσης

Για «ενορχηστρωμένη απόπειρα της πανικόβλητης αντιπολίτευσης να αντιστρέψει το θετικό κλίμα μετά την επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν και την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ» κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη για την Eldorado Gold. Όπως προσθέτουν, αυτή η απόπειρα «δεν θα έχει καμία τύχη. Το θετικό διεθνές επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα δεν αλλάζει με στημένα επικοινωνιακά σόου της οδού Πειραιώς 62».

«Ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσίασε το νέο μοντέλο ανάπτυξης που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η κυβέρνηση και από το οποίο μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2017 έχουν εισρεύσει 1,6 δισ. ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία» αναφέρουν τα ίδια στελέχη. Υπογραμμίζει, δε, ότι «η κυβέρνηση για πρώτη φορά θέτει τις θεσμικές βάσεις για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο βασισμένο στις επενδύσεις έντασης γνώσης, που αξιοποιούν και δεν θέτουν σε κίνδυνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας:

Το μοναδικό ελληνικό τοπίο που ήδη αποτελεί πόλο έλξης για μεγάλες τουριστικές επενδύσεις.
Το κλίμα και το πλούσιο φυσικό περιβάλλον της χώρας μας, τόσο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όσο και για την αναβαθμισμένη πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση.
Την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες.
Και πάνω από όλα τον σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων και τις αξιοπρεπείς αμοιβές των εργαζόμενων που αποτελούν την καρδιά της παραγωγής.

Σταθάκης:Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος
«Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, αναφορικα με την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις εργασίες της στην Ελλάδα.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σταθάκης σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού Δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει «πρώτον, να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους. Δεύτερον, Η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων».

«Εκ των πραγμάτων», σημειώνει, «το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της».

Όπως εξηγεί ο κ. Σταθάκης στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το υπουργείο. Το υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη.

Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το υπουργείο, ο κ. Σταθάκης διευκρινίζει ότι μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

«Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία. Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη», επισημαίνει ο κ. Σταθάκης και καταλήγει: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει πρωθυπουργούς, υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε Ευρωπαϊκές χώρες».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη