O Μακρόν έφυγε το… μακρύτερο πήραμε…

i-teleutaia-tou-deth

O Μακρόν έφυγε, το… μακρύτερο πήραμε από τους Γάλλους, η πασαρέλα της ΔΕΘ ξεκινά. Κι όποιος θέλει να βλέπει μόνο τα θετικά από την επίσκεψη αυτή και να ξεχνά τα όσα είπε ο Γάλλος Πρόεδρος αλλά και όσα περιμένουν τους Έλληνες, απλά… βλέπει ΕΡΤ και δεν έχει μυαλό.

Από σήμερα και μέχρι αύριο το βράδυ ο Τσίπρας θα θελήσει να μας πείσει πως όλα πάνε καλά στη χώρα αυτή. Όμως, αφού δεν θα μπορέσει να δώσει απτές υποσχέσεις θα το ρίξει ξανά στο παπατζηλίκι. Παίρνοντας την αύρα που άφησε ο Μακρόν και η σύζυγός του θα θελήσει να μας πείσει ότι η επόμενη ΔΕΘ θα είναι χωρίς μνημόνιο, απελευθερωμένη από τους δανειστές, οι επενδύσεις συνωστίζονται στα σύνορα, τα λεφτά θα ρέουν τους επόμενους μήνες, προσλήψεις θα γίνουν και ο κόσμος θα περνά μια ήσυχη αλλά πλούσια ζωή.

Όμως, η φετινή ΔΕΘ για τον Τσίπρα είναι πιθανότατα και η τελευταία. Είναι το κύκνειο άσμα του, ό,τι κι αν υποσχεθεί για την οικονομία, όπως απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Πέρυσι είχε κυριαρχήσει η υπόσχεση πως η αξιολόγηση θα κλείσει άμεσα, πριν το τέλος του 2016, και θα μπουν οι βάσεις για κούρεμα του χρέους. Όλοι γνωρίζουμε τι έγινε για να κλείσει εκείνη η αξιολόγηση, τι μέτρα πάρθηκαν και πόσο έξω έπεσε αυτό το μπουλούκι των ερασιτεχνών.

Φέτος η υπόσχεση θα μοιάζει πολύ. Δηλαδή ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και ότι θα ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος. Με μια υποσημείωση. Ο Τσίπρας θα υποσχεθεί πως από την άνοιξη του 2018, και ειδικά μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα απογειωθεί.

Και θα παίξει ξεκάθαρα το χαρτί των επενδύσεων. Ότι έρχονται επιχειρηματίες να ανοίξουν δουλειές και να βρει δουλειά ο κόσμος.

Ένα τεράστιο ψέμα, ίσως το μεγαλύτερό του. Ακόμη και ο ίδιος ο Μακρόν, πίσω από τις αβροφροσύνες και τα όμορφα λόγια, του είπε αυτά που όλη η Ευρώπη λέει. Τον προειδοποίησε ότι η Ελλάδα έχει να κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις ενώ αναφορικά με το ΔΝΤ ήταν ξεκάθαρος:

«Το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο των αποφάσεων που συζητήσαμε τους προηγούμενους μήνες και όχι να ζητά διαρκώς καινούρια πράγματα».

Εκεί, όμως, που τον πάγωσε τον Αλέξη μας ήταν όταν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για νέο μνημόνιο.

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε στη λογική της εξόδου από την κρίση. Φυσικά, η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί μια τέτοια βοήθεια, έχουμε την τεχνική κατάρτιση στην Ευρώπη για να το κάνουμε αυτό, έχουμε τον ESM. Αν θέλουμε να υπάρξει ένα πλέγμα ανάπτυξης, πρέπει να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για να έχουμε επενδύσεις.

Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και η Ευρώπη, όμως, μέσα από μια νέα αλληλεγγύη, μέσα από τις επενδύσεις πρέπει να συνεχίσει να την βοηθά, όπως κάνω εγώ σήμερα».

Κι ένα ακόμη «μαύρο» σημείο της επίσκεψης Μακρόν ήταν το γεγονός ότι οι Γάλλοι δεν δείχνουν να βιάζονται για ελάφρυνση του χρέους τονίζοντας ότι θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2018… κι έχει ο θεός.

«Δεν θα σας πω ψέματα. Δεν έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, γιατί βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση», είπε. Άραγε όλα αυτά θα τα αναλύσει ο Τσίπρας στη φιέστα που έχει στηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Φυσικά και δεν θα το κάνει. Με το Γραφείο Θεσσαλονίκης και τη Νοτοπούλου με τον Καρανίκα να οργανώνουν την επίσκεψη, με κόσμο να έχει κινητοποιηθεί για να μη χαλάσει η φιέστα, ο Τσίπρας θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Να εξαπατά τον κόσμο, να παρουσιάζει μια Ελλάδα που δεν έχει καμιά σχέση με την πραγματικότητα. Μια Ελλάδα που δεν του ανήκει και που είναι θέμα χρόνου να τον ξεβράσει. Ο κόσμος δεν τσιμπάει πλέον από τα μεγάλα λόγια. Όσα κι αν πει ο Αλέξης, όσα χαμόγελα κι αν μοιράσει, όσες παπάτζες για ανάπτυξη, έξοδο από την κρίση, προσλήψεις, κοινωνική οικονομία και άλλα τέτοια υποσχεθεί θα πρέπει να ξέρει ότι είναι η τελευταία του ΔΕΘ. Την επόμενη θα πάει ως αντιπολίτευση.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη