Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσετε τα συναισθήματα των άλλων είναι να τους ακούσετε

wpid-akoi-672x420-1155862268.jpg

Αν θέλετε να καταλάβετε πώς νιώθει κάποιος, είναι καλύτερα να κλείσετε τα μάτια σας και να χρησιμοποιήσετε τα αυτιά σας. Οι άνθρωποι τείνουν να «διαβάζουν» τα συναισθήματα των άλλων με μεγαλύτερη ακρίβεια, όταν ακούν και δεν βλέπουν, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Psychologist.

Ο Μάικλ Κραους και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, έκαναν πέντε πειράματα σε 1.800 εθελοντές από τις ΗΠΑ. Σε κάθε πείραμα οι εθελοντές έπρεπε, είτε να αλληλεπιδράσουν με ένα άλλο πρόσωπο, είτε να παρακολουθήσουν την αλληλεπίδραση δύο άλλων ανθρώπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες μπορούσαν μόνο να ακούσουν χωρίς να βλέπουν, ενώ σε άλλες μπορούσαν μόνο να δουν. Τέλος, σε κάποιους επετράπη και να βλέπουν και να ακούν. Στη μια περίπτωση, οι εθελοντές άκουγαν μια ηλεκτρονική φωνή να διαβάζει το σενάριο μιας αλληλεπίδρασης, δηλαδή μια κατάσταση χωρίς συναισθηματικές διακυμάνσεις που χαρακτηρίζουν συνήθως την ανθρώπινη επαφή. Και στα πέντε πειράματα, οι εθελοντές που μόνο άκουγαν χωρίς να βλέπουν, ήσαν σε θέση -κατά μέσο όρο- να καταλάβουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα συναισθήματα που ένιωθαν οι άλλοι. Η μόνη εξαίρεση ήταν τα άτομα άκουγαν τις ηλεκτρονικές φωνές, όπου είχαν την χειρότερη εκτίμηση. «Αυτό που διαπιστώσαμε, είναι ότι ίσως οι άνθρωποι δίνουν υπερβολική προσοχή στη μελέτη του προσώπου, ενώ στην πραγματικότητα η φωνή μπορεί να βοηθήσει περισσότερο στην ακριβή κατανόηση των εσωτερικών καταστάσεων των άλλων», εξηγεί ο Δρ Κράους. Και συμπληρώνει ότι ίσως υπάρχουν δύο λόγοι που η φωνή υπερέχει στην συνδυαστική επικοινωνία. Ο ένας λόγος είναι ότι μπορούμε να κρύψουμε τα συναισθήματα πίσω από εκφράσεις του προσώπου και ο άλλος ότι οι πολλές πληροφορίες δεν είναι πάντα καλύτερες ως προς την ακρίβεια της κατάστασης που υποβόσκει. «Η ακοή έχει σημασία. Μάλιστα, το να λαμβάνουμε υπόψη μας τι λένε οι άνθρωποι και ο τρόπος που εκφράζονται, πιστεύω ότι μπορεί να συμβάλλει σε καλύτερη κατανόηση των άλλων στις προσωπικές και επαγγελματικές μας σχέσεις», καταλήγει ο Δρ Κράους.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°






Πηγή

Υποβολή απάντησης