Ποσο ξιπασμενοι; O Xoρός των Αδηφάγων Βουλευτών Διεκδίκησαν στα δικαστήρια και κέρδισαν 50.000.000 εκατ. ευρώ αναδρομικά!

rich-people-1024x600

Ακόμη και το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ντροπή την παροχή αναδρομικών σε πρώην βουλευτές που τα διεκδίκησαν στα δικαστήρια και τελικώς δικαιώθηκαν…

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει το δωράκι στους πρώτους 100 πρώην βουλευτές που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, αναδρομικά από το 2009 και μετά.

Το συνολικό ποσό κυμαίνεται κατ’ ελάχιστο από 15 εκατ. ευρώ και μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 50 εκατ. ευρώ, εφόσον εκδικαστούν και τελεσιδικήσουν όλες οι προσφυγές που υπερβαίνουν τις 160) και έχουν ασκηθεί από συνταξιοδοτηθέντες βουλευτές ή και μέλη των οικογενειών τους αν οι ίδιοι έχουν αποβιώσει. Το ποσό αυτό είναι εκτός προϋπολογισμού και μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουν οι θεσμοί.

Η κυβέρνηση όμως έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου: στον ίδιο νόμο ψήφισε δυσβάσταχτες μειώσεις συντάξεων και ΕΚΑΣ και ταυτόχρονα τη διάταξη για αύξηση συντάξεων σε πρώην -και σήμερα συνταξιούχους- βουλευτές.

Για τα μόνα πρόσωπα για τα οποία δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα του επανυπολογισμού συντάξεων και στην ένταξή τους στον ΕΦΚΑ είναι οι βουλευτές, πρώην και νυν. Αν θα τους εντάξουν ή όχι στις ρυθμίσεις του νόμου θα αποφασιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον και πάντως μέχρι το τέλος του 2018.

Ακόμη πιο προκλητική είναι η καταβολή δεκάδων και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχει ψηφιστεί στον ίδιο νόμο και αφορά επίσης και την προσφυγή του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος διεκδικεί ποσό της τάξης των 250.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η οποία αναλύει τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει η εξόφληση των αναδρομικών που επιδικάζουν τα δικαστήρια στους προσφεύγοντες βουλευτές, δεδομένου ότι προκαλεί νέα δημοσιονομικά βάρη που δεν έχουν καν προϋπολογιστεί.

Το σχέδιο για τα αναδρομικά των βουλευτών αναφέρεται σε επιστροφή των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών διαφορών που προκύπτουν για τους βουλευτές από την εξομοίωση των αποδοχών με αυτές του προέδρου του ανώτατου δικαστηρίου, με εξαμηνιαίες δόσεις για όσους έχουν λαμβάνειν από 50.000 ευρώ και άνω.

Η συνολική διάρκεια επιστροφής των αναδρομικών με τις εξαμηνιαίες δόσεις μπορεί να εκτείνεται ως και τα 5 έτη.

Κατά μια άλλη εκδοχή εξετάζεται να καταβάλλεται το ποσό των αναδρομικών σε ποσοστιαία αναλογία επί της συνολικού δικαιούμενου ποσού, δηλαδή τον πρώτο χρόνο να δοθεί το 20% των αναδρομικών, το δεύτερο χρόνο άλλο ένα 20% κ.ο.κ., ώστε μέσα σε μια 5ετία να έχουν δοθεί όλα τα αναδρομικά.

Την σχετική υπουργική απόφαση υποχρεώνεται να εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το νόμο, στον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ. ενέταξε πλήθος διατάξεων που περιορίζουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα και επιφέρουν μειώσεις:

– κατά 50% στο ΕΚΑΣ το 2017, οι οποίες θα συνεχιστούν και το 2018, αλλά και το 2019 μέχρι τελικής εξαφάνισης του επιδόματος αυτού από τους χαμηλοσυνταξιούχους την 1η/1/2020,

– ως και 48% στις νέες συντάξεις,

– ως και 50% στις επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν με την κύρια τα 1.300 ευρώ (μικτά) ή 1.170 ευρώ καθαρά.

Οι μόνοι συνταξιούχοι του Δημοσίου για τους οποίους και μόνον έγινε πρόβλεψη νομοθετική περί επιστροφής αναδρομικών ποσών βάσει δικαστικών αποφάσεων είναι οι βουλευτές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από τη στιγμή που ενέταξε στο νόμο Κατρούγκαλου τη διάταξη του άρθρου 23 παράγραφος 4 για την επιστροφή των αναδρομικών είναι υποχρεωμένη να την εφαρμόσει διότι αφορά συνταξιοδοτική διάταξη του Δημοσίου που κατά την πάγια νομολογία και τη θέση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι υποχρεωτικά εκτελεστή, όταν βγαίνουν οι δικαστικές αποφάσεις.

Μάλιστα, για κάθε μήνα που δεν εφαρμόζεται η απόφαση των αναδρομικών η τριμελής επιτροπή του Ελεγκτικού Συνεδρίου μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 ευρώ στο Δημόσιο, εφόσον το ζητήσει αυτός που δικαιώνεται: δηλαδή για 100 αποφάσεις που δικαιώνουν βουλευτές με αναδρομικά το Δημόσιο θα υποχρεούται σε πρόστιμο 300.000 ευρώ για κάθε μήνα που δεν τους επιστρέφει τα λεφτά, ενώ τα στελέχη που έχουν την ευθύνη της επικύρωσης των αναδρομικών αλλά δεν το πράττουν, λόγω δημοσιονομικού εκτροχιασμού, κινδυνεύουν με αγωγές από τους δικαιωθέντες βουλευτές.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη