Εκτακτη ειδηση Καταρρέει η Βενεζουέλα, με ισόβια κινδυνεύει ο Μαδούρο

o-MADURO-facebook-1024x619

Ραγδαίες εξελίξεις στη χώρα της Λατινικής Αμερικής..
Καταρρέει η Βενεζουέλα. Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται η χώρα του Νικολά Μαδούρο, ο οποίος αν δεν έχει την τύχη του Μουαμάρ Καντάφι θα σαπίσει στη φυλακή.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Βενεζουέλα ο Μαδούρο ετοιμάζεται σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συναντήσει τους δανειστές. Νωρίτερα, ο Μαδούρο, που έχει έως τώρα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποφύγει την πτώχευση, είχε ανακοινώσει την πρόθεση του να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της Βενεζουέλας. Ανακοίνωσε αυτό το σχέδιο σε ομιλία του στο Καράκας, απευθυνόμενος στα 31 εκατ. των κατοίκων της Βενεζουέλας που αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων.

Υπενθύμισε ότι από το 2013, οπότε ανέλαβε την εξουσία, η Βενεζουέλα έχει καταβάλει στους πιστωτές της 71,1 δισ. δολάρια, μολονότι μειώθηκαν τα έσοδά της κατά 100 δισ. δολάρια εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου. Παραδέχθηκε, όμως, πως η χώρα αδυνατεί να βρει χρηματοδότηση από τον Αύγουστο, οπότε οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σε αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες να αγοράσουν ομόλογα της Βενεζουέλας.

Ο Μαδούρο προκάλεσε σύγχυση στους επενδυτές, καθώς τόνισε ότι θα προχωρήσει σε αναδιαπραγμάτευση του χρέους, αφού πρώτα καταβάλει μία ακόμη πληρωμή η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση του Καράκας θα μεταβιβάσει στην Petroleos de Venezuela (PDVSA) κεφάλαια 1,1 δισ. δολαρίων για την πληρωμή ομολόγων της που έληγαν την Πέμπτη και μετά θα αναθέσει σε επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της χώρας Ταρέκ Ελ Αϊσαμί να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση. Αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν πως η κίνηση δεν θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών, καθώς θα εκπνεύσει σύντομα η περίοδος χάριτος 30 ημερών για την αποπληρωμή ενός ακόμη ομολόγου της PDVSA 81 εκατ. δολαρίων, που έληξε στις 12 Οκτωβρίου. Συνολικά, άλλωστε, το άθροισμα του δημοσίου χρέους και των χρεών της PDVSA φτάνει τα 100 δισ. δολάρια.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, αν τελικά το Καράκας προχωρήσει σε στάση πληρωμών, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση χρέους που θα εκδηλωθεί στη Λατινική Αμερική, μετά την πτώχευση της Αργεντινής στα τέλη του 2001. Θα προκαλέσει, άλλωστε, σοκ στην αγορά χρέους, δεδομένου ότι θεσμικοί επενδυτές των ΗΠΑ δανείζουν επί χρόνια το Καράκας, ακριβώς επειδή αποπλήρωνε έως τώρα συστηματικά τις υποχρεώσεις της χώρας. Είχε, μάλιστα, αποτελέσει έκπληξη για πολλούς παράγοντες της αγοράς το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μαδούρο επέλεξε να εξυπηρετεί το χρέος της χώρας, παρά την οικονομική κρίση που προκάλεσε στη χώρα τα τελευταία τρία χρόνια η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Τα δεινά της χώρας αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω, καθώς το Καράκας έχει πολύ μειωμένες πιθανότητες να επιτύχει μια φιλική αναδιάρθρωση του χρέους του με τις τράπεζες και τους επενδυτές. Πρώτα απ’ όλα αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι αναθέτει την αναδιάρθρωση στον αντιπρόεδρο Ταρέκ Ελ Αϊσαμί, μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που βρίσκεται στο στόχαστρο των οικονομικών κυρώσεων, καθώς οι ΗΠΑ τον έχουν κατηγορήσει ότι εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών και προστατεύει μεγαλεμπόρους κοκαΐνης.

Επιπλέον, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως το Καράκας δεν διαθέτει σχέδιο για μια αξιόπιστη αναδιάρθρωση του χρέους του και πολλοί μιλούν για προσπάθεια του Μαδούρο να παραπλανήσει αυτή τη φορά όχι τον κόσμο αλλά τις διεθνείς αγορές. Μιλώντας στο Reuters, ο Χόρχε Πιεντραχίτα της Gear Capital Partners εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν έχουν μελετήσει τα σχετικά ζητήματα» και επισήμανε την απουσία πειστικού οικονομικού προγράμματος, «χωρίς το οποίο οι επενδυτές δεν θα του κάνουν τη χάρη να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°









πηγη