ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: Η Αθήνα δεσμεύτηκε για τους πλειστηριασμούς

1470845-dijsselbloem-930-2-600x275

Είχαμε μια σύντομη ενημέρωση για την επίσκεψη των θεσμών στην Αθήνα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος του Eurogroup.

«Πολύ θετικά τα σήματα, αλλά και πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει σε ότι αφορά την εφαρμογή. Υπάρχει ισχυρή δέσμευση ότι πρέπει να γίνει κατά προτίμηση πριν το τέλος της χρονιάς, τόνισε.

Εγινε σημαντική πρόοδος είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ολοι, και οι Θεσμοί και η ελληνική πλευρά ανέλαβαν δεσμεύσεις. «Η τεχνική δουλειά συνεχίζεται για να λυθούν οι λεπτομέρειες και να οργανωθεί η επόμενη επίσκεψη με στόχο να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος της χρονιάς, το συντομότερο δυνατό».

«Εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι ο στόχος είναι ρεαλιστικός», συμπλήρωσε. Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε προς το τέλος του προγράμματος τον επόμενο Αύγουστο. Ετσι στην Ελλάδα θα ενισχύσει την ανάκαμψη και θα τελειώσει μια μακρά και επώδυνη περίοδος.

«Το κλειδί είναι μια γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το καλύτερο σενάριο είναι να ολοκληρωθεί φέτος».

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στάθηκε στην «καλή πρόοδο» και θύμισε ότι μόλις πριν από μια εβδομάδα διατέθηκαν τα 800 εκατ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Με αυτά το συνολικό ποσό που έχει δώσει το Ταμείο φτάνει τα 40,2 δισ. ευρώ.

Οι πλειστηριασμοί

Απαντώντας σε ερώτηση για την αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς ο Γερούν Ντάισελμπουμ δήλωσε πως δεν γνωρίζει ακριβώς το θέμα, το άκουσε για πρώτη φορά σήμερα που τέθηκε στο Eurogroup.

O Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως θα αναλάβει άμεση δράση για να προστατεύσει τους νόμους και τους συμβολαιογράφους που απειλούνται ότι αν συμμετάσχουν στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς θα δεχτούν επίθεση, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Σε ότι αφορά το χρέος υποστήριξε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος. Μεταξύ του σήμερα και τους τέλους του προγράμματος θα δούμε τον γαλλικό μηχανισμό που προβλέπει μεγαλύτερη ή μικρότερη ελάφρυνση ανάλογα με την πορεία του χρέους, τόνισε. Η συζήτηση για τον μηχανισμό αυτό θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο.

Η τραπεζική ένωση

Ο τραπεζικός τομέας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση αλλά μένουν ακόμα κομμάτια που πρέπει να συμπληρωθούν στο θέμα της τραπεζικής ένωσης, υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι τα κόκκινα δάνεια, θέμα για το οποίο ενημέρωσε η Ντανιέλ Νουί.

Σε συνάντηση με τους 27 υπουργούς οικονομικών που ακολούθησε το «κλασσικό» Eurogroup συζητήθηκε το θέμα της τραπεζικής ένωσης και οι κινήσεις για την μείωση των κόκκινων δανείων και του ρίσκου στον τραπεζικό κλάδο.

Για το δημοσιονομικό κομμάτι η συζήτηση επικεντρώνεται γύρω από το εάν χρειάζεται «κάτι περισσότερο», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Οι Θεσμοί και οι αγορές δίνουν κίνητρα στους πολιτικούς να κάνουν το σωστό, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί οι αγορές δεν είναι πάντα λογικές ή δεν έχουν όλες τις πληροφορίες.

Σε ότι αφορά τους Θεσμούς όλοι συμφωνούν ότι η Κομισιόν είναι ο φύλακας των κανόνων και αυτό πρέπει να συνεχιστεί.

Υπό συζήτηση παραμένει ο ρόλος του ESM, αλλά και το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ένα επιπλέον «δημοσιονομικό περιθώριο» από τα κράτη μέλη, συμπλήρωσε.

Αν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια κοινή εγγύηση καταθέσεων τότε τα προγράμματα του ESM θα ήταν μικρότερα και η χρήση του ELA πιο περιορισμένη, σημείωσε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ λέγοντας ότι η συζήτηση για την τραπεζική ένωση θα συνεχιστεί.

«Υπάρχουν καλοί λόγοι να συζητούμε την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης».

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°