Γρηγόρης Μπιθικώτσης: Η φωνή της Ρωμιοσύνης

bithikotsis

Σαν σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 1922, γεννήθηκε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης (1922-2005), που με τη φωνή του καθόρισε τη μουσική στη χώρα μας, ερμηνεύοντας αξεπέραστα μεγάλα τραγούδια. 

Μπήκε στην δισκογραφία το 1949 ως συνθέτης με το τραγούδι «Το καντήλι τρεμοσβήνει» σε στίχους Χαράλαμπου Βασιλειάδη. Συνέθεσε περισσότερα από 200 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες. Η συνεργασία του με τον Μίκη Θεοδωράκη (τον οποίο γνώρισε ενώ ήταν εξόριστος στη Μακρόνησο) αλλά και με το Μάνο Χατζιδάκι ήταν καθοριστικές.  Με την ερμηνεία του στον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Ρίτσου χάραξε νέους δρόμους στο λαϊκό τραγούδι. Αξεπέραστη η ερμηνεία του στο «Άξιον Εστί» των Ελύτη – Θεοδωράκη. Ο Μπιθικώτσης τραγούδησε, επίσης, Μάρκο Βαμβακάρη, Βασίλη Τσιτσάνη, Γιώργο Μητσάκη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Άκη Πάνου κ.α. 

Ο Μπιθικώτσης ήταν το μικρότερο παιδί μιας οκταμελούς φτωχής οικογένειας. Αρχικά δούλεψε ως υδραυλικός και παράλληλα έπαιζε κιθάρα. Το 1947, εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε 3 παιδιά.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°