Το Γύρο Του Κόσμου Κάνουν Οι Κόντρες Με Τον Ερντογάν

4314557-1-750x430-1

Στις κόντρες στο Προεδρικό Μέγαρο και τις «καυτές» ατάκες μεταξύ Τσίπρα – Ερντογάν αναφέρονται τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου και των τούρκικων ΜΜΕ. Μάλιστα, η τούρκικη Μιλιέτ σχολιάζει ότι «ο Ερντογάν πρόσεχε ιδιαίτερα τον τρόπο που καθόταν ο ομόλογός του στον καναπέ», ενώ το Al Jazeera μιλά για Εποχή «Ψυχρής Ειρήνης»

Al Jazeera: Εποχή «Ψυχρής Ειρήνης»
«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ήταν πάντα χαρακτηρισμένες από «πάνω» και «κάτω», τονίζει στο Al Jazeera ο Εμ. Καραγιάννης, καθηγητής στο King’s College στο Λονδίνο και προσθέτει ότι «η τρέχουσα φάση μπορεί να χαρακτηρισθεί ως εποχή «Ψυχρής Ειρήνης: Οι δύο χώρες έχουν σημαντικές επαφές, αλλά η ένταση μεταξύ τους παραμένει εξαιρετικά υψηλή».

Τα τούρκικα ΜΜΕ
Τα τουρκικά Μέσα παρουσιάζουν ως ιστορική την επίσκεψη Ερντογάν αλλά αναφέρονται και στο κλίμα έντασης που επικράτησε κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης πρέπει να αναθεωρηθεί για τους ‘Τούρκους’ της Ελλάδας», αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Σαμπάχ που σχολιάζει ότι ο Ερντογάν επανέλαβε την έκκλησή του για αναθεώρηση της Συνθήκης κάνοντας αναφορά στις συνθήκες που αντιμετωπίζει ο τουρκογενής πληθυσμός που ζει στην Ελλάδα.

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι νεκρή» αναφέρει η Μιλιέτ στην ηλεκτρονική της έκδοση. Ο συντάκτης του άρθρου σχολιάζει μάλιστα ότι ο τούρκος Πρόεδρος απάντησε «αυστηρά» στον Προκόπη Παυλόπουλο όταν εκείνος του είπε ότι δεν υπάρχει κανείς λόγος αναθεώρησης.

Μάλιστα το ίδιο Μέσο σχολιάζει και το εξής για τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Προεδρικό Μέγαρο: «Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ερντογάν πρόσεχε ιδιαίτερα τον τρόπο που καθόταν ο ομόλογός του στον καναπέ», εικόνα που σχολιάστηκε από τα social media.
«Η Συνθήκη της Λωζάνης δεν εφαρμόζεται», είναι ο τίτλος της αγγλόγλωσης έκδοσης της Χουριέτ, Daily News που στέκεται ιδιαίτερα στο αίτημα του Τούρκου Προέδρου για υλοποίηση των προβλέψεων της Συνθήκης, για τους Μουσουλμάνους της Θράκης.

Στην τουρκόφωνη έκδοση του Μέσου, η Χουριέτ κάνει λόγο για «πόλεμο και σκληρές εκφράσεις» που επικράτησαν κατά τις κοινές δηλώσεις Παυλόπουλου – Ερντογάν.

Ο ιστότοπος της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του: «Υπάρχουν κάποια λεπτά σημεία που ακόμα δεν έχουν κατανοηθεί», και αναπαράγει το σύνολο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της Λωζάνης και των μουσουλμάνων που ζουν στην δυτική Θράκη.

Τέλος, ο αγγλόφωνος ιστότοπος του πρακτορείου Anadolu αναφέρει: «Το να αρνείται κανείς στους “Ελληνες μουσουλμάνους τον μουφτή τους παραβιάζει τη Λωζάνη», είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του πρακτορείου.

Γερμανικός τύπος – FAZ: «Ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα»
«Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα», γράφει η FAZ.
«Τώρα που οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση είναι επιβαρυμένες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους δυτικούς πολιτικούς, στους οποίους μπορεί να αποταθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Η πύλη του Ερντογάν προς τη Δύση». Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι «την ώρα που Τραμπ και Ερντογάν απορρίπτουν ο ένας τον άλλο, ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον αμερικανό πρόεδρο και δεν το κρύβει. Ο έλληνας πρωθυπουργός κάνει αυτό που έμαθε ως φοιτητής: να διακρίνει και να εκμεταλλεύεται τις αδυναμίες των άλλων παικτών. Τα πάει λοιπόν καλά και με τον ευσεβή μουσουλμάνο. Άλλωστε κινητοποιούν τους οπαδούς τους με παρόμοιο τρόπο: Ο Τσίπρας χωρίζει τους ανθρώπους σε αυτούς που έχουν και εκείνους που δεν έχουν, ο Ερντογάν σε ευσεβείς σουνίτες και άπιστους. Σήμερα ο Ερντογάν χρειάζεται τον Τσίπρα. (…)
Επισήμως ο Ταγίπ Ερντογάν θα υπενθυμίσει στον Αλέξη Τσίπρα την υπόσχεσή του για την έκδοση των οκτώ στρατιωτών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Η ελληνική δικαιοσύνη τους χορήγησε άσυλο. Την ίδια στιγμή η Αθήνα ελπίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να τηρεί την προσφυγική συμφωνία. Ένα ζήτημα στις συνομιλίες ενδέχεται να είναι η κούρσα εξοπλισμών. Μετά την αγορά των μαχητικών F-35 από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα προτίθεται να εκσυγχρονίσει τον στόλο των F-16, αλλά δεν έχει τα χρήματα».

spiegel:Οι διαφορές παραμένουν

Στις κόντρες που υπήρξαν αναφέρεται και η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Το δημοσίευμα ξεκινά υποστηρίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες δεν υπήρξαν παραβιάσεις είτε του ελληνικού, είτε του τουρκικού εναέριου χώρου, καθώς ο Erdogan προετοιμάζονταν να καταφθάσει στην Αθήνα.
Ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια.
Η πρώτη επαφή του Erdogan, με τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου δεν ήταν και πολύ ευχάριστη, με δεδομένες και τις δηλώσεις Erdogan πριν καν προσγειωθεί στην Αθήνα, αναφορικά με τη Συνθήκη της Λωζάνης.
Στη συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να ρίξουν ελαφρώς τους τόνους, τονίζει το Spiegel, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει ότι «πρέπει να κτίζουμε γέφυρες όχι τείχη».
Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η Τουρκία έχει σταδιακά απομακρυνθεί από τη Δύση.
Έχει ξεκινήσει μία διαμάχη με τις ΗΠΑ εξαιτίας και του Τούρκο-Ιρανού trader χρυσού Reza Zarrab.
Οι σχέσεις της με την Ευρώπη αρχίζουν, αλλά με αργό ρυθμό, να ομαλοποιούνται, με την Ελλάδα να είναι σύμμαχος της Τουρκίας στην πορεία της προς την ΕΕ.
Μάλιστα Έλληνες διπλωμάτες υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας έχει διαβεβαιώσει τον Erdogan ότι θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.
Όμως οι διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο χωρών, τονίζει το γερμανικό περιοδικό, αν και οι δύο χώρες προσπαθούν να αναπτύξουν περαιτέρω την οικονομική τους συνεργασία αλλά και τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Καταλήγοντας το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Erdogan θα επισκεφθεί και τη Θράκη, όπου ζει η μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας.

Reuters: Ελλάδα και Τουρκία θυμήθηκαν αυτά που τους χωρίζουν

Ο Erdogan έκανε ό,τι μπορούσε για να μην ξαναεπισκεφθεί Τούρκος πρόεδρος την Αθήνα
Στην κόντρα και τις λεκτικές επιθέσεις που καταγράφηκαν κατά τις συνεντεύξεις Τύπου του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters.
Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι Ελλάδα και Τουρκία θυμήθηκαν τις παλιές κόντρες, κάτι που μετέτρεψε την επίσκεψη Erdogan σε μία ανταλλαγή λεκτικής κόντρας.
Πάντως οι δύο χώρες, όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, συμφώνησαν να συνεχίσουν να συζητούν προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Τα θέματα στα οποία υπήρξε κόντρα ξεκίνησαν από τον τρόπο μεταχείρισης των μουσουλμάνων στη Β. Ελλάδα, στην τουρκική στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο και στη Συνθήκη της Λωζάνης που καθορίζει τα σύνορα της Τουρκίας και κατ’ επέκταση και της Ελλάδας.
Η συνέντευξη που έδωσε ο Erdogan πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα, έθεσε την Ελλάδα σε επιφυλακή, τονίζει το Reuters.
Πάντως ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να δεχθεί αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
«Η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο μπερδεμένος αναφορικά με το τι θέλει η Τουρκία για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Θέλει εκσυγχρονισμό της; Θέλει επικαιροποίησή της; Ή τελικά θέλει απλά την ορθή εφαρμογή της;», αναρωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σαφώς, τονίζει το Reuters, την «παράσταση» έκλεψε η σφοδρή κόντρα μεταξύ Παυλόπουλου και Erdogan.
«Ο Erdogan είναι ο πρώτος Τούρκος πρόεδρος που επισκέπτεται την Αθήνα από το 1952.
Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε η επόμενη επίσκεψη Τούρκου προέδρου να γίνει μετά από… 150 χρόνια», εκτίμησε ο Wolfango Piccoli, πρόεδρος της Teneo Intelligence.

Παράλληλα ο Erdogan αποκάλεσε αρκετές φορές τη μειονότητα στη Δ. Θράκη ως «τουρκική» και όχι ως «μουσουλμανική».

Κόντρες για το θρησκευτικό ζήτημα  
Ο Erdogan έκανε λόγο για την καθυστέρηση που υπάρχει στην κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα και ότι η Τουρκία αντίθετα προχωρά σε αποκατάσταση ορθόδοξων ναών.
Η απάντηση κατέφθασε από τον Τσίπρα ο οποίος τόνισε «ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό μας να κάνουμε μία ορθόδοξη τελετή στο Fetiye τζαμί στην Αθήνα, όπως –λάθος κατά την άποψή μου- κάνετε εσείς στην Αγία Σοφιά».
Η κόντρα Παυλόπουλου – Erdogan έφθασε σε τέτοιο σημείο ώστε ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να δηλώσει μπροστά στον κ. Παυλόπουλο ότι εάν δεν υπήρχε η Τουρκία η Ελλάδα δεν θα γίνονταν, εκ νέου, μέλος του ΝΑΤΟ.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°